Algemene voorwaarden opstellen voor ondernemers

Algemene voorwaarden zijn niet erg geliefd. Toch zijn ze essentieel voor jou als ondernemer. Onze juristen stellen voorwaarden op die jouw belangen beschermen en ook nog eens te lezen zijn. Een win-winsituatie noemt men dat.

Algemene voorwaarden opstellen

Algemene voorwaarden, gebruiksvoorwaarden, leveringsvoorwaarden… ze staan nog altijd vaak bekend als die kleine vervelende lettertjes waar niemand iets van lijkt te begrijpen.

Eerlijk is eerlijk: algemene voorwaarden hebben een slechte reputatie. Maar wat als we het in plaats van ‘algemene voorwaarden’ eens over grondregels of basisregels hebben? Algemene voorwaarden moet je namelijk zien als de basisregels waaronder jij jouw onderneming wilt drijven, jouw producten wilt verkopen, jouw diensten wilt aanbieden, enzovoorts. Zo bekeken, zijn algemene voorwaarden een must voor iedere ondernemer. 

Waarom algemene voorwaarden gebruiken?

Wist je dat het hebben van algemene voorwaarden niet verplicht is? Dat zoveel bedrijven er toch voor kiezen om een set algemene voorwaarden te laten opstellen, spreekt boekdelen. Door gebruik te maken van algemene voorwaarden, besparen ondernemers een hoop tijd, frustratie en geld. Bovendien bevatten jouw algemene voorwaarden afspraken die doorgaans voor elke nieuwe klant gelden. Wel zo makkelijk natuurlijk.

In jouw algemene voorwaarden kan je bijvoorbeeld afspraken maken over:

  • jouw aansprakelijkheid;
  • of, en zo ja onder welke voorwaarden, de klant mag annuleren;
  • wat de klant van je mag verwachten (een specifiek resultaat of toch een inspanningsverplichting?);
  • wat jij van de klant verwacht; 
  • wat jij onder force majeure verstaat; 
  • wat er gebeurt wanneer de klant niet op tijd betaalt;
  • hoe je reageert op een klacht van de klant (eerst een kop koffie of meteen een formele behandeling?);
  • welke rechter bevoegd is als jullie er samen niet uitkomen;
  • welk recht van toepassing is op de overeenkomst.

Algemene voorwaarden laten maken

Alhoewel je natuurlijk zelf aan de slag kan gaan, is het verstandig om jouw voorwaarden door een jurist te laten opstellen. Maar, “algemene voorwaarden zijn toch algemeen, dan kan ik ze toch prima ergens van het internet plukken?” 

Goede algemene voorwaarden voldoen niet alleen aan de wet, maar sluiten ook precies aan op jouw onderneming. Als je een set ‘standaard’ algemene voorwaarden aanschaft, mag je ervan uitgaan dat deze voldoet aan de wettelijke regelgeving. Toegespitst op jouw situatie is het echter niet, waardoor je alsnog voor vervelende verrassingen kan komen te staan. Algemene voorwaarden van het internet plukken is natuurlijk helemaal uit den boze, want de kans bestaat dat ze niet aan de wet voldoen én niet op jouw situatie van toepassing zijn. Straks heb je iets over het herroepingsrecht staan, terwijl jouw webshop is uitgezonderd van de wettelijke bedenktijd (oeps!). 

Mag je zelf algemene voorwaarden maken?

Ja hoor, je mag zelf je algemene voorwaarden maken. Als je ze maar niet 1 op 1 kopieert van een concurrent. Wist je dat op algemene voorwaarden namelijk ook auteursrecht kan rusten? Elke set van algemene voorwaarden is immers uniek, doordat iedere onderneming anders is. Als jij je vooral richt op consumenten, heeft de wetgever bepaald dat consumentenbescherming voorop staat. Dit heeft directe gevolgen voor jouw algemene voorwaarden. Daarentegen kunnen andersoortige typen ondernemingen met geheel andere wettelijke regels te maken hebben. Bij Spaans&Spaans geloven wij daarom niet in eenheidsworst. Juist bij algemene voorwaarden zit het hem in de details en gestandaardiseerde algemene voorwaarden zullen veelal niet voldoende zijn als het er écht op aankomt. 

Wat kost het opstellen van algemene voorwaarden?

Wil je jouw algemene voorwaarden laten opstellen door een jurist? Dan hangt de prijs af van verschillende factoren, zoals de ervaring en professionele achtergrond van de jurist, de complexiteit van de voorwaarden en jouw aanbod. Laat je ze opstellen door een student rechten? Dan zul je een goedkoop tarief betalen, maar zijn er waarschijnlijk ook wat foutjes ingeslopen. Voor goede algemene voorwaarden betaal je meestal tussen de € 500,- en € 1.000,-. Dat bedrag kan oplopen naarmate de voorwaarden complexer zijn. Best een investering, maar wel een van de belangrijkste die je voor jouw bedrijf kunt doen. 

Een duur advocatenkantoor is niet per se beter. Het opstellen van algemene voorwaarden is echt een vak apart. Kies daarom voor een juridisch kantoor dat zich dagelijks bezighoudt met het opstellen van algemene voorwaarden (zoals Spaans&Spaans). 

Verschillende soorten algemene voorwaarden

Wat er precies in jouw algemene voorwaarden moet komen te staan, hangt onder andere af van de branche waarin je werkzaam bent. Er zijn dus verschillende soorten algemene voorwaarden. De volgende algemene voorwaarden stellen wij vaak op:

Algemene voorwaarden webshop laten opstellen

Als webshop die (mede) aan consumenten levert, is het extra belangrijk om algemene voorwaarden door een jurist te laten opstellen. De consument wordt namelijk goed beschermd door het e-commerce recht, waardoor je niet zomaar alles mag afspreken. 

Je wilt in ieder geval belangrijke zaken zoals de wettelijke bedenktijd (binnen 14 dagen retourneren), klachten, annulering en wettelijke garantie in je algemene voorwaarden hebben staan. 

Wist je trouwens dat je verplicht bent om in jouw algemene voorwaarden te verwijzen naar het ODR-platform

Opstellen algemene voorwaarden door onze juristen

Het is natuurlijk niet voor niets dat algemene voorwaarden een slechte reputatie hebben. Ze zijn vaak (te) lang en staan niet zelden bomvol onbegrijpelijk juridisch jargon en wollige taal. Een beetje raar is het natuurlijk wel. Kom je als modern bedrijf opeens aanzetten met een juridisch document dat rechtstreeks uit 1800 lijkt af te stammen. Bovendien leidt het wollige taalgebruik vaak tot misverstanden met klanten, want: “wat staat er nou eigenlijk?”. Precies om die reden schrijven wij algemene voorwaarden in een tone-of-voice die past bij jouw bedrijf. Zo optimaliseer je jouw klantervaring en voorkom je ongemakkelijke situaties.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).