Algemene voorwaarden opstellen

Algemene voorwaarden opstellen

Algemene voorwaarden, gebruiksvoorwaarden, leveringsvoorwaarden, ze staan nog altijd vaak bekend als die kleine vervelende lettertjes waar niemand iets van lijkt te begrijpen.

Eerlijk is eerlijk: algemene voorwaarden hebben een slechte reputatie. Maar wat als we het in plaats van ‘algemene voorwaarden’ eens over grondregels of basisregels hebben? Algemene voorwaarden moet je namelijk zien als de basisregels waaronder jij jouw onderneming wilt drijven, jouw producten wilt verkopen, jouw diensten wilt aanbieden, enzovoorts. Zo bekeken, zijn algemene voorwaarden een must voor iedere ondernemer. 

"Algemene voorwaarden hebben een slechte reputatie."

Wat is een licentieovereenkomst

Waarom algemene voorwaarden gebruiken?

Wist je dat het hebben van algemene voorwaarden niet verplicht is? Dat zoveel bedrijven er toch voor kiezen om een set algemene voorwaarden te laten opstellen, spreekt boekdelen. Door gebruik te maken van algemene voorwaarden, besparen ondernemers een hoop tijd, frustratie en geld. Bovendien bevatten jouw algemene voorwaarden afspraken die doorgaans voor elke nieuwe klant gelden. Wel zo makkelijk natuurlijk.

In jouw algemene voorwaarden kan je bijvoorbeeld afspraken maken over:

  • jouw aansprakelijkheid;
  • of, en zo ja onder welke voorwaarden, de klant mag annuleren;
  • wat de klant van je mag verwachten (een specifiek resultaat of toch een inspanningsverplichting?);
  • wat jij van de klant verwacht; 
  • wat jij onder force majeure verstaat; 
  • wat er gebeurt wanneer de klant niet op tijd betaalt;
  • hoe je reageert op een klacht van de klant (eerst een kop koffie of meteen een formele behandeling?);
  • welke rechter bevoegd is als jullie er samen niet uitkomen;
  • welk recht van toepassing is op de overeenkomst.

Mag je zelf algemene voorwaarden opstellen?

Ja hoor, je mag zelf je algemene voorwaarden maken. Als je ze maar niet 1 op 1 kopieert van een concurrent. Wist je dat op algemene voorwaarden namelijk ook auteursrecht kan rusten? Elke set van algemene voorwaarden is immers uniek, doordat iedere onderneming anders is. Als jij je vooral richt op consumenten, heeft de wetgever bepaald dat consumentenbescherming voorop staat. Dit heeft directe gevolgen voor jouw algemene voorwaarden. Daarentegen kunnen andersoortige typen ondernemingen met geheel andere wettelijke regels te maken hebben. Bij Spaans&Spaans geloven wij daarom niet in eenheidsworst. Juist bij algemene voorwaarden zit het hem in de details en gestandaardiseerde algemene voorwaarden zullen veelal niet voldoende zijn als het er écht op aankomt. 

Algemene voorwaarden laten maken

Alhoewel je natuurlijk zelf aan de slag kan gaan, is het verstandig om jouw voorwaarden door een jurist te laten opstellen.

 

Maar, “algemene voorwaarden zijn toch algemeen, dan kan ik ze toch prima ergens van het internet plukken?” 

Goede algemene voorwaarden voldoen niet alleen aan de wet, maar sluiten ook precies aan op jouw onderneming. Als je een set ‘standaard’ algemene voorwaarden aanschaft, mag je ervan uitgaan dat deze voldoet aan de wettelijke regelgeving. Toegespitst op jouw situatie is het echter niet, waardoor je alsnog voor vervelende verrassingen kan komen te staan. Algemene voorwaarden van het internet plukken is natuurlijk helemaal uit den boze, want de kans bestaat dat ze niet aan de wet voldoen én niet op jouw situatie van toepassing zijn. Straks heb je iets over het herroepingsrecht staan, terwijl jouw webshop is uitgezonderd van de wettelijke bedenktijd (oeps!). 

"Het is altijd aan te raden om jouw algemene voorwaarden door een jurist te laten opstellen."

Licentierecht

Algemene voorwaarden opstellen webshop

Als webshop die (mede) aan consumenten levert, is het extra belangrijk om algemene voorwaarden door een jurist te laten opstellen. De consument wordt namelijk goed beschermd door het e-commerce recht, waardoor je niet zomaar alles mag afspreken. 

Je wilt in ieder geval belangrijke zaken zoals de wettelijke bedenktijd (binnen 14 dagen retourneren), klachten, annulering en wettelijke garantie in je algemene voorwaarden hebben staan. 

Wist je trouwens dat je verplicht bent om in jouw algemene voorwaarden te verwijzen naar het ODR-platform

 

Algemene voorwaarden opstellen in jouw tone-of-voice

Het is natuurlijk niet voor niets dat algemene voorwaarden een slechte reputatie hebben. Ze zijn vaak (te) lang en staan niet zelden bomvol onbegrijpelijk juridisch jargon en wollige taal. Een beetje raar is het natuurlijk wel. Kom je als modern bedrijf opeens aanzetten met een juridisch document dat rechtstreeks uit 1800 lijkt af te stammen. Bovendien leidt het wollige taalgebruik vaak tot misverstanden met klanten, want: “wat staat er nou eigenlijk?”. Precies om die reden schrijven wij algemene voorwaarden in een tone-of-voice die past bij jouw bedrijf. Zo optimaliseer je jouw klantervaring en voorkom je ongemakkelijke situaties.

Page not found

Jurist algemene voorwaarden opstellen

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist commerciële contracten

Page not found

Jurist algemene voorwaarden opstellen

Neem gerust contact met ons op.

Juridisch advies voor ondernemers
Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?