Royalty overeenkomst opstellen

Wat zijn royalty's?

De eigenaar van een intellectueel eigendomsrecht (zoals het auteursrecht) kan ervoor kiezen om anderen toestemming te geven zijn of haar creatie te gebruiken.

Dit noemen we ook wel een “licentie”. Er zijn verschillende soorten licenties. Wanneer de eigenaar er bijvoorbeeld voor kiest om een exclusieve licentie te verlenen, betekent dit dat hij zelf geen gebruik meer mag maken van de creatie. De licentienemer heeft het exclusieve recht gekregen om het werk te gebruiken. In het geval van een niet-exclusieve licentie, daarentegen, mag de eigenaar van de creatie nog steeds gebruik maken van zijn werk. Voor beide licentietypen, spreekt men vaak een gebruiksvergoeding (ook wel licentievergoeding genoemd) af.

Er bestaan verschillende typen licentievergoedingen:

  • Lump sum: een fixed fee dat de licentienemer eenmalig of periodiek betaalt voor het gebruik;
  • Mile-stone payments: een vergoeding die de licentienemer dient te betalen op vooraf vastgestelde gebeurtenissen (“miltestones”);
  • Royalty’s: een percentage van de omzet (of winst) of een vergoeding per verkocht product.

 

"Royalty's zijn een prima verdienmodel."

Wat is een licentieovereenkomst

Royalty overeenkomst: wat staat erin?

Als de licentievergoeding bestaat uit royalty’s, zijn er een aantal juridische aandachtspunten waar je rekening mee wilt houden. Deze aandachtspunten dienen uiteraard ook in de royalty overeenkomst terug te komen. Denk onder meer aan het volgende:

1. Het royaltytarief: hoe wordt de royaltyvergoeding berekend? Over de netto / bruto omzet? Per verkocht product?

2. De wijze van betaling: zal de licentienemer periodiek betalen of pas nadat de verkoop heeft plaatsgevonden?

3. De berekeningsmethode: hoe bereken je het aantal verkochte eenheden?

4. Het geografische gebied: in welk gebied mag de licentienemer het product verkopen?

5. Een mimumvergoeding: partijen kunnen een minimumvergoeding afspreken zodat de licentienemer een incentive heeft om het product te promoten.

Hoe hoog zijn royalty's?

Het hangt helemaal af van de sector waar je in zit, maar meestal bedragen de royalty’s een paar procent van de verkoop. Voor digitale producten, zoals e-books, muziek of software, kunnen de royalty’s iets hoger liggen. De exacte hoogte van het percentage is afhankelijk van verschillende factoren. Zo ligt het percentage voor een exclusieve licentie natuurlijk vaak hoger dan het percentage voor een niet-exclusieve licentie. Maar ook andere factoren, zoals de verwachte productiekosten, kunnen invloed hebben op de hoogte van de royalty’s. Bovendien is het mogelijk om een staffel af te spreken: het royaltypercentage neemt dan toe naarmate er meer wordt verkocht.

Commerciële contracten opstellen

NFT-royalty's

Een van de unieke kenmerken van NFT’s is de mogelijkheid om royalty’s uit te keren bij wederverkoop. Iedere keer wanneer de NFT verkocht wordt (bijvoorbeeld via OpenSea), krijgt de maker van de NFT automatisch (door middel van een smart contract) een percentage van het verkoopbedrag. De voorwaarden voor de royalty-betalingen worden vastgesteld wanneer de NFT wordt gecreëerd en kunnen later niet zomaar worden gewijzigd. Het standaard royaltypercentage voor een NFT is 5%.

Voorbeeld: Je creëert een NFT en verkoopt deze voor €1.000. De koper verkoopt de NFT later voor €2.000. Als maker van de NFT ontvang je automatisch €100 (5% van de verkoopprijs). Als de NFT opnieuw wordt verkocht, ontvang je opnieuw 5% van de nieuwe verkoopprijs, enzovoort.

Page not found

Jurist royalty overeenkomst opstellen

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist commerciële contracten

Page not found

Jurist royalty overeenkomst opstellen

Neem gerust contact met ons op.

Juridisch advies voor ondernemers
Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?