Royalty overeenkomst opstellen

Wat zijn royalty's?

De eigenaar van een intellectueel eigendomsrecht (zoals het auteursrecht) kan ervoor kiezen om anderen toestemming te geven zijn of haar creatie te gebruiken.

Dit noemen we ook wel een “licentie”. Er zijn verschillende soorten licenties. Wanneer de eigenaar er bijvoorbeeld voor kiest om een exclusieve licentie te verlenen, betekent dit dat hij zelf geen gebruik meer mag maken van de creatie. De licentienemer heeft het exclusieve recht gekregen om het werk te gebruiken. In het geval van een niet-exclusieve licentie, daarentegen, mag de eigenaar van de creatie nog steeds gebruik maken van zijn werk. Voor beide licentietypen, spreekt men vaak een gebruiksvergoeding (ook wel licentievergoeding genoemd) af.

Er bestaan verschillende typen licentievergoedingen:

  • Lump sum: een fixed fee dat de licentienemer eenmalig of periodiek betaalt voor het gebruik;
  • Mile-stone payments: een vergoeding die de licentienemer dient te betalen op vooraf vastgestelde gebeurtenissen (“miltestones”);
  • Royalty’s: een percentage van de omzet (of winst) of een vergoeding per verkocht product.
Hoewel een licentie ook mondeling kan worden overeengekomen, is het verstandig om de afspraken op papier te zetten. Dit noemen we ook wel een licentieovereenkomst

"Een royalty overeenkomst is een licentie."

Royalty overeenkomst: wat staat erin?

Als de licentievergoeding bestaat uit royalty’s, zijn er een aantal juridische aandachtspunten waar je rekening mee wilt houden. Deze aandachtspunten dienen uiteraard ook in de royalty overeenkomst terug te komen. Denk onder meer aan het volgende:

1. Het royaltytarief: hoe wordt de royaltyvergoeding berekend? Over de netto / bruto omzet? Per verkocht product?

2. De wijze van betaling: zal de licentienemer periodiek betalen of pas nadat de verkoop heeft plaatsgevonden?

3. De berekeningsmethode: hoe bereken je het aantal verkochte eenheden?

4. Het geografische gebied: in welk gebied mag de licentienemer het product verkopen?

5. Een mimumvergoeding: partijen kunnen een minimumvergoeding afspreken zodat de licentienemer een incentive heeft om het product te promoten.

Jurist auteursrecht, privacyrecht, ICT-recht
Juristen ICT-recht, web3 recht, Privacyrecht

NFT-royalty's

Een van de unieke kenmerken van NFT’s is de mogelijkheid om royalty’s uit te keren bij wederverkoop. Iedere keer wanneer de NFT verkocht wordt (bijvoorbeeld via OpenSea), krijgt de maker van de NFT automatisch (door middel van een smart contract) een percentage van het verkoopbedrag. De voorwaarden voor de royalty-betalingen worden vastgesteld wanneer de NFT wordt gecreëerd en kunnen later niet zomaar worden gewijzigd. Het standaard royaltypercentage voor een NFT is 5%.

Voorbeeld: Je creëert een NFT en verkoopt deze voor €1.000. De koper verkoopt de NFT later voor €2.000. Als maker van de NFT ontvang je automatisch €100 (5% van de verkoopprijs). Als de NFT opnieuw wordt verkocht, ontvang je opnieuw 5% van de nieuwe verkoopprijs, enzovoort.

Hoe hoog zijn royalty's?

Het hangt helemaal af van de sector waar je in zit, maar meestal bedragen de royalty’s een paar procent van de verkoop. Voor digitale producten, zoals e-books, muziek of software, kunnen de royalty’s iets hoger liggen. De exacte hoogte van het percentage is afhankelijk van verschillende factoren. Zo ligt het percentage voor een exclusieve licentie natuurlijk vaak hoger dan het percentage voor een niet-exclusieve licentie. Maar ook andere factoren, zoals de verwachte productiekosten, kunnen invloed hebben op de hoogte van de royalty’s. Bovendien is het mogelijk om een staffel af te spreken: het royaltypercentage neemt dan toe naarmate er meer wordt verkocht.

Page not found

Royalty overeenkomst
laten opstellen

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist privacyrecht, ICT-recht

Spaans&Spaans V.O.F.

We zijn gevestigd op de Vijzelstraat 391a (1016EJ) in het mooie Amsterdam en sinds 2018 ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel onder nummer: 71533230.
Ons BTW-nummer: NL858752530B01. 

020 261 9633

Spaans & Spaans ©2018-2023 Algemene voorwaarden Privacyverklaring

Page not found

Contact opnemen

Neem gerust contact met ons op.

Spaans&Spaans V.O.F.

Keizersgracht 391
1016EJ, Amsterdam
KvK: 71533230
BTW-nummer: NL858752530B01 

020 261 9633

Juridisch advies

Meer informatie

Overig

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaan&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).