SaaS contract opstellen

Wat is een SaaS contract?

Een SaaS-contract is een juridische overeenkomst tussen een SaaS-provider en een klant.

In deze overeenkomst worden de gebruiksvoorwaarden voor de software vastgelegd, met inbegrip van beperkingen op de manier waarop de software kan worden gebruikt, en de rechten en verantwoordelijkheden van de klant. Een SaaS-contract verschilt van een typische licentieovereenkomst in die zin dat er geen fysiek product wordt gekocht of geïnstalleerd. In plaats daarvan betaalt de klant voor het recht om de software te mogen gebruiken op abonnementsbasis. Je hebt als klant dus alleen het recht om de software te gebruiken in overeenstemming met de voorwaarden uit de overeenkomst. Als je als klant een van de voorwaarden van de overeenkomst schendt, kan het SaaS-abonnement worden beëindigd.

"De afspraken over software as a service worden neergelegd in een SaaS-contract"

Wat is een licentieovereenkomst

Wat moet er in een SaaS contract staan?

Als SaaS-provider zal je een SaaS-contract moeten sluiten met de gebruikers van je software. In dit contract dienen in ieder geval afspraken te worden gemaakt over het gebruik van de software (de klant krijgt een licentie) en de hosting van de software (hoeveel uptime mag de klant verwachten?).

Wat mag je echt niet vergeten bij het sluiten van een SaaS-overeenkomst?

 • Zorg ervoor dat je duidelijk voor ogen hebt wie de software gaat gebruiken. Je wilt niet dat zomaar iedereen jouw software gebruikt – beperk het gebruik tot degenen die er daadwerkelijk baat bij zullen hebben.
 • Definieer wat de gebruiker mag doen met de software. Denk onder meer aan: hoeveel klanten mogen jouw software gebruiken, hoe lang, en wat voor soort support wil je gaan bieden?
 • Schets jouw verplichtingen voor het hosten van de software. Dit houdt in dat je ervoor zorgt dat de software beschikbaar is en blijft werken. Het is in dit kader ook belangrijk om eventuele SLA’s (service level agreements) op te nemen.
 • Leg uit hoe je met updates zult omgaan. Ga je automatisch updates naar de gebruikers sturen of moeten zij deze handmatig downloaden en installeren?
 • Indien je als SaaS-provider gebruik maak van software van grote Amerikaanse bedrijven als Google of Facebook, is het belangrijk om te onthouden dat zij doorgaans alle risico’s en aansprakelijkheden op jou zullen overdragen. Hiermee wil je rekening houden in jouw eigen SaaS-contract, zodat je enigszins bent ingedekt.
 • Maak ten slotte afspraken over de betalingsvoorwaarden. Dit houdt in dat je bepaalt hoeveel de klant moet betalen, wanneer en hoe.

Verschilt een SaaS-contract van een licentieovereenkomst?

SaaS-overeenkomsten en licentieovereenkomsten lijken op het eerste gezicht op elkaar, maar er zijn enkele belangrijke verschillen die hen onderscheiden. In een licentieovereenkomst betaalt de klant voor het recht om de software te gebruiken, maar ontvangt hij de software zelf niet. In plaats daarvan dient de klant de software zelf te downloaden en te installeren op zijn of haar eigen apparaat. Bij een SaaS-overeenkomst betaalt de klant daarentegen voor toegang tot de software in plaats van het fysieke eigendom ervan. De software wordt gehost op de servers van de SaaS-provider, en klanten kunnen er verbinding mee maken via het internet. Een ander belangrijk verschil is het feit dat er bij een SaaS-overeenkomst doorgaans geen kosten vooraf zijn en dat klanten vaak op maandbasis betalen. Alles wel beschouwd, zijn er dus enkele belangrijke verschillen tussen SaaS-overeenkomsten en traditionele licentieovereenkomsten.

Licentierecht

Dingen om op te letten bij het ondertekenen van een SaaS-contract

Wanneer je een SaaS-contract tekent, zijn er een paar dingen waar je op moet letten voordat je op de stippellijn tekent:

 • Zorg ervoor dat je het prijsmodel begrijpt. Niets ergers dan verrast te worden door een prijsstijging achteraf.
  Let goed op de algemene voorwaarden. Zijn er verborgen kosten of beperkingen in het gebruik waar je geen rekening mee had gehouden? 
 • Is het duidelijk wat je precies mag verwachten? Hoeveel uptime wordt er gegarandeerd? Worden er back-ups voor je gemaakt? Etc. 
 • Lees de privacy– en cookieverklaring. Wat voor gegevens worden er verzameld en hoe worden die gebruikt?
 • Weet wanneer (en hoe) je mag annuleren. Wat gebeurt er als je het SaaS-contract opzegt?
 • Zorg ervoor dat je alles “zwart op wit” krijgt. Vertrouw liever niet op mondelinge afspraken.

Door de tijd te nemen om een SaaS-contract zorgvuldig door te nemen, kun je kostbare fouten vermijden en zorg je ervoor dat je de best mogelijke deal voor jouw bedrijf krijgt.

Page not found

SaaS-contract opstellen

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist commerciële contracten

Page not found

SaaS contract opstellen

Neem gerust contact met ons op.

Jurist Lucia
Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?