Page not found
SaaS contract opstellen
Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur.
In deze overeenkomst worden de gebruiksvoorwaarden voor de software vastgelegd, met inbegrip van beperkingen op de manier waarop de software kan worden gebruikt, en de rechten en verantwoordelijkheden van de klant. Een SaaS-contract verschilt van een typische licentieovereenkomst in die zin dat er geen fysiek product wordt gekocht of geïnstalleerd. In plaats daarvan betaalt de klant voor het recht om de software te mogen gebruiken op abonnementsbasis. Je hebt als klant dus alleen het recht om de software te gebruiken in overeenstemming met de voorwaarden uit de overeenkomst. Als je als klant een van de voorwaarden van de overeenkomst schendt, kan het SaaS-abonnement worden beëindigd.
SaaS-overeenkomsten en licentieovereenkomsten lijken op het eerste gezicht op elkaar, maar er zijn enkele belangrijke verschillen die hen onderscheiden. In een licentieovereenkomst betaalt de klant voor het recht om de software te gebruiken, maar ontvangt hij de software zelf niet. In plaats daarvan dient de klant de software zelf te downloaden en te installeren op zijn of haar eigen apparaat. Bij een SaaS-overeenkomst betaalt de klant daarentegen voor toegang tot de software in plaats van het fysieke eigendom ervan. De software wordt gehost op de servers van de SaaS-provider, en klanten kunnen er verbinding mee maken via het internet. Een ander belangrijk verschil is het feit dat er bij een SaaS-overeenkomst doorgaans geen kosten vooraf zijn en dat klanten vaak op maandbasis betalen. Alles wel beschouwd, zijn er dus enkele belangrijke verschillen tussen SaaS-overeenkomsten en traditionele licentieovereenkomsten.
Als SaaS-provider zal je een SaaS-contract moeten sluiten met de gebruikers van je software. In dit contract dienen in ieder geval afspraken te worden gemaakt over het gebruik van de software (de klant krijgt een licentie) en de hosting van de software (hoeveel uptime mag de klant verwachten?).
Wat mag je echt niet vergeten bij het sluiten van een SaaS-overeenkomst?
SaaS-contracten zijn dikwijls uitgebreide en complexe overeenkomsten. Voordat het contract wordt opgesteld, is het belangrijk de behoeften en verwachtingen van beide partijen in kaart te brengen. Aangezien de behoeften van elke partij uniek zijn, bestaat er geen universeel model voor een SaaS-contract. Om een effectief contract op te stellen, begin je met het schetsen van alle belangrijke elementen en punten die je in de overeenkomst wilt opnemen. Het is raadzaam om hier een ICT-jurist bij te betrekken. Dit zal ertoe bijdragen dat alle technische aspecten van de SaaS-overeenkomst ook naar behoren worden geregeld.
Wanneer je een SaaS-contract tekent, zijn er een paar dingen waar je op moet letten voordat je op de stippellijn tekent:
Door de tijd te nemen om een SaaS-contract zorgvuldig door te nemen, kun je kostbare fouten vermijden en zorg je ervoor dat je de best mogelijke deal voor jouw bedrijf krijgt.
Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur.
We zijn gevestigd op de Vijzelstraat 391a (1016EJ) in het mooie Amsterdam en sinds 2018 ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel onder nummer: 71533230.
Ons BTW-nummer: NL858752530B01.
Neem gerust contact met ons op.
Vijzelstraat 68
1017 HL, Amsterdam
KvK: 71533230
BTW-nummer: NL858752530B01
Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten.
Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.
Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht.
Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.
Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaan&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.
Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).