Auteursrecht website

Wie heeft het auteursrecht op een website?

Het eenvoudige antwoord op de vraag wie het auteursrecht op een website bezit, is de persoon die de website heeft gemaakt. Maar zoals met de meeste dingen in het leven ligt de werkelijkheid iets gecompliceerder.

Zo worden websites tegenwoordig vaak niet from scratch gebouwd, maar met behulp van een (WordPress) theme. Het WordPress theme is door iemand anders gemaakt, en de website bouwer maakt er “slechts” wat aanpassingen in. Dergelijke kleine aanpassingen (zoals het veranderen van een kleur) worden niet beschermd door de Auteurswet. Als de websitebouwer, daarentegen, het thema dusdanig heeft aangepast dat zijn inbreng (ook!) auteursrechtelijke bescherming toekomt, kunnen er meerdere auteursrechthebbende(n) zijn. Om te beoordelen of de website bouwer iets ‘maakt’ waarop auteursrechtelijke bescherming rust, moeten we kijken naar de creatieve inbreng van de website bouwer. Er zal dus moeten worden gekeken naar de daadwerkelijke aanpassingen die de website bouwer in kwestie heeft gemaakt. Ofwel, zijn deze aanpassingen dusdanig creatief dat deze bescherming verdienen? Het is een beetje een grijs gebied, maar zo is het nu eenmaal met de auteurswet.

"Ook websites worden beschermd door het auteursrecht."

Wat is een licentieovereenkomst

Auteursrecht op plugins

Als het gaat om auteursrecht op websites, is er meer om rekening mee te houden dan alleen het ontwerp. Ook plugins kunnen bijvoorbeeld auteursrechtelijk beschermd zijn, en vaak zijn er nog diverse andere partijen betrokken geweest bij de totstandkoming van jouw website. Zo kan het ontwerp van een website van de ene partij komen, terwijl een andere partij specifieke aanpassingen heeft gemaakt aan de back-end. Plug-ins komen vaak weer ergens anders vandaan, en API’s worden veelal aangeboden door de partij die de koppeling tot stand wil brengen. Met andere woorden, als het gaat om auteursrecht op websites, is er veel om rekening mee te houden – dus zorg ervoor dat je jouw huiswerk doet voordat je je website lanceert.

Hoe bescherm je jouw website tegen copycats?

Het internet is af en toe net het wilde westen, en er zijn genoeg mensen die graag jouw mooie website willen kopiëren. Of ze nu proberen de inhoud, het ontwerp of jouw hele website te stelen, het is belangrijk om proactief te zijn en je website te beschermen. Eén manier om dit te doen is door een copyright-vermelding op je site te plaatsen. Dit zal potentiële copycats laten weten dat je serieus bent over het beschermen van je intellectuele eigendom. Daarnaast zijn er een aantal tools die je kunt gebruiken om te zien of je website is gekopieerd. Copyscape is een goede keuze voor het controleren van blog posts, en Tinyeye kan gebruikt worden om je afbeeldingen te checken. Met een beetje moeite hou je zo de copycats buiten de deur.

Licentierecht

Maak afspraken met jouw website bouwer

Veel mensen realiseren zich niet dat, als je als bedrijf je website laat ontwikkelen door een website bouwer, de auteursrechten vaak bij deze partij -en dus niet bij jou- liggen.

“Huh, maar ik heb toch betaald om mijn website te laten bouwen?”

Wie betaalt is niet relevant voor de vraag wie het auteursrecht heeft. De hoofdregel is dat degene die een werk maakt, daar de rechten op heeft. Met andere woorden, de maker. Dit is anders als het auteursrecht aan jou is overgedragen. Dus, als je toekomstige hoofdpijn wilt voorkomen, zorg dan voor een schriftelijke overeenkomst met jouw website bouwer waarin de auteursrechten van de website aan jou worden overgedragen. En als hij weigert? Nou, dan is het misschien tijd om een nieuwe website bouwer te zoeken…

Page not found

Jurist auteursrecht op website

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist commerciële contracten

Page not found

Jurist auteursrecht website

Neem gerust contact met ons op.

Jurist Lucia
Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?