Homepagina >> Internetrecht >> Auteursrecht website
Auteursrecht website
Ook websites worden beschermd door het auteursrecht.
Homepagina >> Internetrecht >> Auteursrecht website
Ook websites worden beschermd door het auteursrecht.
Het eenvoudige antwoord op de vraag wie het auteursrecht op een website bezit, is de persoon die de website heeft gemaakt. Maar zoals met de meeste dingen in het leven ligt de werkelijkheid iets gecompliceerder.
Zo worden websites tegenwoordig vaak niet from scratch gebouwd, maar met behulp van een (WordPress) theme. Het WordPress theme is door iemand anders gemaakt, en de website bouwer maakt er “slechts” wat aanpassingen in. Dergelijke kleine aanpassingen (zoals het veranderen van een kleur) worden niet beschermd door de Auteurswet. Als de websitebouwer, daarentegen, het thema dusdanig heeft aangepast dat zijn inbreng (ook!) auteursrechtelijke bescherming toekomt, kunnen er meerdere auteursrechthebbende(n) zijn. Om te beoordelen of de website bouwer iets ‘maakt’ waarop auteursrechtelijke bescherming rust, moeten we kijken naar de creatieve inbreng van de website bouwer. Er zal dus moeten worden gekeken naar de daadwerkelijke aanpassingen die de website bouwer in kwestie heeft gemaakt. Ofwel, zijn deze aanpassingen dusdanig creatief dat deze bescherming verdienen? Het is een beetje een grijs gebied, maar zo is het nu eenmaal met de auteurswet.
Als het gaat om auteursrecht op websites, is er meer om rekening mee te houden dan alleen het ontwerp. Ook plugins kunnen bijvoorbeeld auteursrechtelijk beschermd zijn, en vaak zijn er nog diverse andere partijen betrokken geweest bij de totstandkoming van jouw website. Zo kan het ontwerp van een website van de ene partij komen, terwijl een andere partij specifieke aanpassingen heeft gemaakt aan de back-end. Plug-ins komen vaak weer ergens anders vandaan, en API’s worden veelal aangeboden door de partij die de koppeling tot stand wil brengen. Met andere woorden, als het gaat om auteursrecht op websites, is er veel om rekening mee te houden – dus zorg ervoor dat je jouw huiswerk doet voordat je je website lanceert.
Veel mensen realiseren zich niet dat, als je als bedrijf je website laat ontwikkelen door een website bouwer, de auteursrechten vaak bij deze partij -en dus niet bij jou- liggen.
“Huh, maar ik heb toch betaald om mijn website te laten bouwen?”
Wie betaalt is niet relevant voor de vraag wie het auteursrecht heeft. De hoofdregel is dat degene die een werk maakt, daar de rechten op heeft. Met andere woorden, de maker. Dit is anders als het auteursrecht aan jou is overgedragen. Dus, als je toekomstige hoofdpijn wilt voorkomen, zorg dan voor een schriftelijke overeenkomst met jouw website bouwer waarin de auteursrechten van de website aan jou worden overgedragen. En als hij weigert? Nou, dan is het misschien tijd om een nieuwe website bouwer te zoeken…
Het internet is af en toe net het wilde westen, en er zijn genoeg mensen die graag jouw mooie website willen kopiëren. Of ze nu proberen de inhoud, het ontwerp of jouw hele website te stelen, het is belangrijk om proactief te zijn en je website te beschermen. Eén manier om dit te doen is door een copyright-vermelding op je site te plaatsen. Dit zal potentiële copycats laten weten dat je serieus bent over het beschermen van je intellectuele eigendom. Daarnaast zijn er een aantal tools die je kunt gebruiken om te zien of je website is gekopieerd. Copyscape is een goede keuze voor het controleren van blog posts, en Tinyeye kan gebruikt worden om je afbeeldingen te checken. Met een beetje moeite hou je zo de copycats buiten de deur.
Je kunt met jouw websitebouwer afspreken dat deze zijn of haar auteursrechten op de website aan jou overdraagt. Hiertoe moet deze natuurlijk wel wel bevoegd zijn. Zodra de auteursrechten zijn overgedragen, ben jij juridisch eigenaar van de website en heb je er vrijwel volledig controle over, inclusief eventuele wijzigingen of verbeteringen.
Voor een overdracht van het auteursrecht is wel een schriftelijke akte vereist. Voor een overdracht van het auteursrecht is wel een schriftelijk akte vereist. Je hoeft een akte van overdracht niet door een notaris te laten opstellen. Het is wel aan te raden om hiervoor een jurist in te schakelen. Het gebeurt namelijk regelmatig dat er met een slechte akte van overdracht géén auteursrechten zijn overgedragen. Of dat er slechts een gedeeltelijke overdracht heeft plaatsgevonden. Dit achteraf repareren, kan dan zeer vervelend zijn.
Onze juristen zijn gespecialiseerd in het auteursrecht en kunnen je onder andere helpen bij het beschermen van jouw website tegen copycats.
Neem gerust contact op voor een vrijblijvende offerte.
Co-founder & General Legal Counsel
We zijn gevestigd op de Vijzelstraat 68 (1017 HL) in het mooie Amsterdam en sinds 2018 ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel onder nummer: 71533230.
Ons BTW-nummer: NL858752530B01.
Vijzelstraat 68
1017 HL, Amsterdam
KvK: 71533230
BTW-nummer: NL858752530B01
Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten.
Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.
Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht.
Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.
Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.
Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).