Zoek
Sluit dit zoekvak.

SaaS algemene voorwaarden opstellen

Heb je een een SaaS-applicatie ontwikkeld of laten ontwikkelen? Dan is het verstandig om in een set algemene voorwaarden de belangrijkste afspraken en regels met betrekking tot het gebruik van de applicatie vast te leggen. Onze IT-juristen zijn gespecialiseerd in het opstellen van  algemene voorwaarden voor SaaS-applicaties.

Wat is SaaS?

SaaS staat voor Software as a Service. Kort gezegd komt het erop neer dat software wordt geleverd via het internet en dus niet geïnstalleerd wordt op de devices van de klant. De software bevindt zich in de “cloud” die door de aanbieder (of een derde partij) wordt gehost.

Als klant van een SAAS-provider betaal je dus alleen voor een recht op toegang tot de software – je maakt zelf geen kopietje op je computer. Voor dit recht op toegang betaal je als klant meestal een vergoeding. Vaak is dit op abonnementsbasis (“subscription”), maar de vergoeding kan ook uit een vaste prijs bestaan (“pay-per-use”).

Waarom zijn algemene voorwaarden SaaS belangrijk?

Op het moment dat je een SAAS-dienst op de markt wilt brengen, is het belangrijk om de belangrijkste regels en voorwaarden omtrent het gebruik van de dienst, in een set voorwaarden vast te leggen. Je creëert hiermee (meer) duidelijkheid voor jou en je klanten omtrent eventuele aansprakelijkheidsrisico’s, gebruikersbeperkingen en, bijvoorbeeld, de verwerking van persoonsgegevens.

*Goed om te weten: in de praktijk worden de termen “algemene voorwaarden” en “gebruikersvoorwaarden” vaak door elkaar gebruikt.

Juridische aandachtspunten SaaS

Voordat je überhaupt kunt beginnen met het opstellen van algemene voorwaarden voor je SAAS-dienst, is het key om eerst je bedrijfsmodel eens onder de loep te nemen. Denk aan de volgende (juridische) aandachtspunten:

  • Wie mag er allemaal gebruik maken van de SAAS-dienst? Denk onder meer aan leeftijdscriteria.
  • Hoe krijgt iemand toegang tot de SAAS-dienst? Moet er eerst een account worden aangemaakt?
  • Hoe wordt de SAAS-vergoeding in rekening gebracht?
  • Welke persoonsgegevens ga je verwerken? Is het nodig om een verwerkersovereenkomst te laten opstellen?
  • Wie bezit de intellectuele eigendomsrechten op de software? Heb je dit wel goed geregeld?
  • Maak je – om de SAAS dienst te kunnen aanbieden – gebruik van de diensten / producten van derden? Zoals een hostingpartij of open source software? Wat heb je met deze partijen afgesproken?

Belangrijke bepalingen in algemene voorwaarden SaaS

Welke afspraken belangrijk zijn om op te nemen in jouw voorwaarden, hangt af van de eisen die jij stelt aan het gebruik van je SAAS-dienst. Bepaal vooraf wat je belangrijk vindt, zodat je deze afspraken kunt vastleggen in jouw algemene voorwaarden.

De volgende bepalingen zijn voor (bijna) elke SAAS-provider van belang:

Prijsverhogingen

Niemand houdt van onverwachte prijsverhogingen. Door vooraf, duidelijk, te communiceren over eventuele prijsverhogingen, voorkom je dat jouw klanten zich overvallen voelen. Er zijn verschillende opties mogelijk. Zo kun je een prijsverhoging koppelen aan de automatische verlenging van een subscription or misschien wil je jouw prijzen jaarlijks kunnen aanpassen aan de consumentenprijsindex. Je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om prijsverhogingen te koppelen aan updates of add-ons.

Automatische verlenging

Wil je dat jouw klanten zich bij elk subscription opnieuw aanmelden? Of wil je gebruik maken van de optie voor automatische verlenging? In dit geval wordt het abonnement automatisch verlengd, mits de klant uiteraard hiermee heeft ingestemd. In het geval van een automatische verlenging, hebben consumenten doorgaans het recht om de overeenkomst op te zeggen, maar wel met een bepaalde opzegtermijn. Deze opzegtermijn kan gekoppeld zijn aan de datum van automatische verlenging, waardoor het voor klanten moeilijker wordt om de overeenkomst binnen de gestelde termijn te beëindigen.

Customer service & support

Hoeveel support mag een klant verwachten bij het gebruik van de SAAS-dienst? Als je klanten support wil bieden, is het handig om dit duidelijk in de voorwaarden vast te leggen. Denk hierbij aan afspraken over responsietijden, kantoortijden, etc.

Algemene voorwaarden SaaS software

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het ICT-rechtInternetrecht en helpen op wekelijkse basis software bedrijven bij het vertalen van hun SAAS-model naar algemene afspraken in een set algemene voorwaarden SAAS of in een SAAS-contract.

Hulp nodig bij het opstellen van algemene voorwaarden voor jouw SAAS-dienst? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).