Overeenkomst opstellen

Contract overeenkomst opstellen

Heb je een overeenkomst of contract nodig? Onze juristen zijn experts in het opstellen van zakelijke contracten en overeenkomsten in een tone-of-voice die past bij jouw doelgroep.

Onze juristen leveren maatwerk. Zo is de prijs voor het opstellen van een contract, altijd inclusief een feedbackronde. In deze feedbackronde heb je de gelegenheid om jouw gewenste aanpassingen door te geven en eventuele vragen te stellen over de inhoud van de overeenkomst. We vinden het namelijk belangrijk dat je écht begrijpt wat er in jouw contract staat. 

Natuurlijk kunnen wij ook kijken of jouw bestaande contracten nog up-to-date zijn, of een check uitvoeren indien je met een nieuwe partij wilt gaan contracteren en deze jou vraagt iets te ondertekenen. Zo weet je zeker dat je niet voor onverwachte problemen komt te staan.

"Overeenkomsten opstellen in een tone-of-voice die past bij jouw doelgroep."

Licentierecht

Overeenkomst opstellen voorbeeld

Misschien wil je zelf een overeenkomst opstellen of ben je gewoon benieuwd hoe een contract er nou eigenlijk uitziet. Het lastige daaraan is dat er wel honderden (misschien duizenden) verschillende soorten contracten bestaan. Denk maar aan commerciële contracten, arbeidscontracten, bemiddelingsovereenkomsten, algemene voorwaarden, ict-contracten, licenties, koopovereenkomsten, enzovoorts. Elk contract is uniek. Gelukkig zijn er wel een paar elementen die bijna altijd terugkomen:

  • Levering van een product of dienst;
  • De duur van het contract;
  • Iets over het tussentijds beëindigen van het contract: hoe en wanneer kunnen partijen de overeenkomst tussentijds beëindigen? 
  • Aansprakelijkheidsclausule (hoe ver reikt de aansprakelijkheid van partijen?)
  • Betalingsvoorwaarden (wat gebeurt er als iemand niet betaalt?)
  • Afhandeling van conflicten (bij welke rechter wordt het conflict uitgevochten?)
  • Toepasselijk recht

Samenwerkingsovereenkomst opstellen

Een overeenkomst die ondernemers vaak vergeten op te stellen, is de samenwerkingsovereenkomst (en dat terwijl die toch echt onmisbaar is!). In een samenwerkingsovereenkomst maak je met jouw zakelijk partner afspraken over een samen te realiseren doel. Dit doel kan van alles zijn: het ontwikkelen van een nieuw product, het samen starten van een project of het behalen van een gezamenlijke investering. Wat er in de samenwerkingsovereenkomst moet komen te staan, hangt dan ook af van het type samenwerking dat jullie voor ogen hebben. Je wilt in ieder geval duidelijke afspraken maken over (i) het doel van jullie samenwerking, (ii) wat jullie van elkaar mogen verwachten en (iii) wie wat toekomt en dan in het bijzonder m.b.t. eventuele intellectuele eigendomsrechten. Door vooraf samen na te denken over bovenstaande punten, verklein je de kans op een conflict en vergroot je de kans op een succesvolle samenwerking. Om bewijs discussies te voorkomen, zet je deze afspraken natuurlijk “zwart op wit” in een samenwerkingsovereenkomst.

Zelf een overeenkomst opstellen

Als ondernemer ontkom je er vroeg of laat niet aan om contracten te sluiten. Veel ondernemers willen zich vooral met ondernemen bezig houden en laten het 'juridische gedeelte' even voor wat het is.

Begrijpelijk, want contracten staan vaak bomvol juridisch jargon, onnodige bepalingen en lijken te zijn geschreven voor juristen en door juristen. Daarom wordt er al snel een modelcontract gedownload of misschien probeer je wel helemaal zelf een overeenkomst op te stellen. De meeste templates zijn alleen van slechte kwaliteit, waardoor je nog steeds niet voldoet aan wet- en regelgeving. Als je zelf een overeenkomst wilt opstellen, moet je wel heel goed weten wat je aan het doen bent. Het recht luistert namelijk nogal nauw. Vaak zijn er allerlei uitzonderingen op wettelijke regels mogelijk, waar jij je als leek niet bewust van bent. Wist je bijvoorbeeld dat je digitale inhoud (zoals een online cursus of e-book) kunt uitsluiten van het herroepingsrecht? Wel zo handig als webshophouder! Of wat dacht je van de formulering van een concurrentiebeding? Als een concurrentiebeding onredelijk bezwarend is, kan deze door de rechter ongeldig worden verklaard.  

"Zelf een overeenkomst opstellen, is lastiger dan je denkt."

Wat is een licentieovereenkomst

Overeenkomst laten opstellen

Wil je een overeenkomst laten opstellen, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een ervaren jurist die jouw belangen zo goed mogelijk kan behartigen. Je wilt eventuele risico’s zoveel mogelijk beperken en jouw aansprakelijkheid natuurlijk ook. Tegelijkertijd kijk je niet echt uit naar een contract dat bomvol wollige zinnen, onbegrijpelijke taalconstructies en jargon staat. Vaak weet je überhaupt niet wat er nou precies in je contract staat. 

Bij Spaans&Spaans geloven we dat het anders kan. Onze juristen dagen zichzelf graag uit en schrijven contracten die passen bij jouw bedrijf. Zo kunnen we jouw algemene voorwaarden vergezellen van visualisaties (beelden zeggen soms meer dan woorden), het taalgebruik aanpassen aan jouw doelgroep of een contract schrijven in de vorm van een “Q&A”. Vraag ons vooral naar de mogelijkheden. 

Contractenrecht advocaat of jurist?

Ben je op zoek naar een contractenrecht advocaat? Dan verwijzen we je graag door. We zijn namelijk geen advocaten, maar juristen. Maar wist je dat we je net zo goed kunnen helpen en je bij ons dikwijls een stuk goedkoper uit bent? Onze juristen zijn natuurlijk allemaal meesters in de rechten (LLM) en hebben jarenlange ervaring in het contractenrecht. Doordat we geen advocatenkantoor zijn en zoveel mogelijk digitaal werken, kunnen we de kosten voor een contract verrassend laag houden. Bovendien ben je er bij ons zeker van dat je een contract krijgt opgeleverd dat je daadwerkelijk begrijpt en qua tone-of-voice past bij hetgeen je wilt uitstralen.  

Page not found

Ik heb jullie hulp nodig

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist commerciële contracten

Page not found

Contact opnemen

Neem gerust contact met ons op.

Juridisch advies voor ondernemers
Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?