Software licentie

Wat is een software licentie?

Als je een softwareprogramma koopt, koop je eigenlijk niet het programma zelf. In plaats daarvan koop je een licentie die je het recht geeft het programma te gebruiken.

Dit lijkt wellicht een klein verschil, maar het is een belangrijk onderscheid. De eigenaar van het programma behoudt alle eigendomsrechten, terwijl jij “slechts” het recht krijgt om het programma te gebruiken volgens de voorwaarden van de licentie. Als je voor een software programma betaalt, betaal je dus niet voor de eigendomsrechten, maar alleen voor de gebruiksrechten. De softwarelicentie bepaalt de gebruiksvoorwaarden voor de software, inclusief eventuele beperkingen of restricties. Veel licenties beperken bijvoorbeeld het aantal gebruikers dat toegang heeft tot de software, of de tijdsduur waarbinnen de software gebruikt mag worden. In sommige gevallen kun je ook een onderhoudsoptie kopen, die je recht geeft op updates en ondersteuning voor de software.

"Een licentie geeft je het recht de software te gebruiken."

Wat is een licentieovereenkomst

Verschil maatwerk software en standaard software

Als het om software gaat, zijn er kortweg twee mogelijkheden: maatwerk en standaard software. Maatwerk software wordt speciaal voor een bepaald bedrijf of doel ontworpen, terwijl standaard software kant-en-klaar is en in principe door iedereen gebruikt kan worden. Beide hebben hun voor- en nadelen. Een belangrijk verschil tussen maatwerk en standaard software is de licentie. Een softwarelicentie kan namelijk niet-exclusief of exclusief zijn. Met een niet-exclusieve licentie mag je licenties verlenen aan iedereen, d.w.z. aan al je klanten. Met een exclusieve licentie mag je de softwarelicentie slechts aan één klant verlenen. Afspraken over een exclusieve licentie moet je schriftelijk vastleggen. De niet-exclusieve licentie hoeft niet schriftelijk te worden vastgelegd, maar het is in de praktijk altijd aan te raden om niet-exclusieve gebruiksrechten schriftelijk vast te leggen om verwarring of misverstanden in de toekomst te voorkomen. In het geval van maatwerk software spreekt men vaak af dat de auteursrechten op de software aan de licentiehouder worden overgedragen, of er wordt een exclusieve licentie overeengekomen. Bij standaard software wordt meestal een niet-exclusieve licentie verleend.

Licentie voor gratis software

Wil je jouw software uitbrengen, dan moet je de juiste licentievoorwaarden opstellen. Dit geldt net zo goed voor gratis software – ook voor gratis software geldt het auteursrecht. De maker kan kiezen tussen een standaard licentie of zelf een licentie schrijven c.q. laten opstellen. Maar pas op: als je zelf een licentie schrijft, zorg dan dat je duidelijk en beknopt bent. Anders zou je kunnen eindigen met een juridisch document dat alleen maar verwarrend is. Er is niks frustrerender dan een geweldig geschreven softwareprogramma, dat vervolgens gedwarsboomd wordt door een slecht geschreven software licentie.

Licentierecht

Software licentie laten opstellen

Software licenties zijn belangrijk zodat anderen niet zomaar met jouw werk kunnen doen wat ze willen.

Software licenties helpen je bij het beschermen van jouw intellectuele eigendom en kunnen anderen ervan weerhouden inbreuk te maken op jouw auteursrechten. Als je vragen hebt over software licenties of wilt dat wij je helpen er een op te stellen voor jouw bedrijf, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Page not found

Jurist software licentie opstellen

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist commerciële contracten

Page not found

Jurist software licentie opstellen

Neem gerust contact met ons op.

Juridisch advies voor ondernemers
Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?