Search
Close this search box.

Software licentie opstellen door IT-juristen

Wil je anderen toestemming geven om jouw software te gebruiken? Dan is het verstandig om de afspraken hierover in een software licentie vast te leggen.

Wat is een software licentie?

Als je een softwareprogramma koopt, koop je eigenlijk niet het programma zelf. In plaats daarvan koop je een licentie die je het recht geeft het programma te gebruiken.

Dit lijkt wellicht een klein verschil, maar het is een belangrijk onderscheid. De eigenaar van het programma behoudt alle eigendomsrechten, terwijl jij “slechts” het recht krijgt om het programma te gebruiken volgens de voorwaarden van de licentie. Als je voor een software programma betaalt, betaal je dus niet voor de eigendomsrechten, maar alleen voor de gebruiksrechten. De softwarelicentie bepaalt de gebruiksvoorwaarden voor de software, inclusief eventuele beperkingen of restricties. Veel licenties beperken bijvoorbeeld het aantal gebruikers dat toegang heeft tot de software, of de tijdsduur waarbinnen de software gebruikt mag worden. In sommige gevallen kun je ook een onderhoudsoptie kopen, die je recht geeft op updates en ondersteuning voor de software.

Verschil maatwerk software en standaard software

Als het om software gaat, zijn er kortweg twee mogelijkheden: maatwerk en standaard software. Maatwerk software wordt speciaal voor een bepaald bedrijf of doel ontworpen, terwijl standaard software kant-en-klaar is en in principe door iedereen gebruikt kan worden. Beide hebben hun voor- en nadelen. Een belangrijk verschil tussen maatwerk en standaard software is de licentie. Een softwarelicentie kan namelijk niet-exclusief of exclusief zijn. Met een niet-exclusieve licentie mag je licenties verlenen aan iedereen, d.w.z. aan al je klanten. Met een exclusieve licentie mag je de softwarelicentie slechts aan één klant verlenen. Afspraken over een exclusieve licentie moet je schriftelijk vastleggen. De niet-exclusieve licentie hoeft niet schriftelijk te worden vastgelegd, maar het is in de praktijk altijd aan te raden om niet-exclusieve gebruiksrechten schriftelijk vast te leggen om verwarring of misverstanden in de toekomst te voorkomen. In het geval van maatwerk software spreekt men vaak af dat de auteursrechten op de software aan de licentiehouder worden overgedragen, of er wordt een exclusieve licentie overeengekomen. Bij standaard software wordt meestal een niet-exclusieve licentie verleend.

Licentie opstellen voor gratis software

Wil je jouw software uitbrengen, dan moet je de juiste licentievoorwaarden opstellen. Dit geldt net zo goed voor gratis software – ook voor gratis software geldt het auteursrecht. De maker kan kiezen tussen een standaard licentie of zelf een licentie schrijven c.q. laten opstellen. Maar pas op: als je zelf een licentie schrijft, zorg dan dat je duidelijk en beknopt bent. Anders zou je kunnen eindigen met een juridisch document dat alleen maar verwarrend is. Er is niks frustrerender dan een geweldig geschreven softwareprogramma, dat vervolgens gedwarsboomd wordt door een slecht geschreven software licentie.

Open source licenties

Open source licenties zijn vaak flexibeler dan traditionele licenties en kan de gebruikers van software meer bescherming bieden. Het is wel belangrijk om de implicaties van open source licenties te begrijpen alvorens ze te gebruiken. Sommige open source licenties vereisen bijvoorbeeld dat wijzigingen aan de code onder dezelfde licentie worden vrijgegeven, terwijl andere dat niet doen. Afhankelijk van hoe je van plan bent de software te gebruiken, kun je een geschikte open source licentie selecteren die aan jouw behoeften voldoet. 

Software licentieovereenkomst opstellen

Software licenties zijn belangrijk zodat anderen niet zomaar met jouw werk kunnen doen wat ze willen.

Software licenties helpen je bij het beschermen van jouw intellectuele eigendom en kunnen anderen ervan weerhouden inbreuk te maken op jouw auteursrechten. Als je vragen hebt over software licenties (of over andere IT-contracten), aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).