Licentierecht

Licentie verlenen

Intellectueel eigendom kan voor een bedrijf een belangrijke bron van inkomsten zijn. Zo kan je als eigenaar van intellectueel eigendom besluiten om jouw ie-rechten te verkopen.

Dit noemen we ook wel “overdracht” van intellectuele eigendomsrechten. Hou je toch liever zelf de controle? Dan kun je met licenties werken. Aan het verlenen van een licentie (ook wel gebruiksrecht genoemd) kunnen allerlei voorwaarden worden gekoppeld. Deze voorwaarden neem je het liefst natuurlijk op in een schriftelijke licentieovereenkomst. Slechts als de wederpartij aan alle voorwaarden voldoet, mag hij of zij gebruik (blijven) maken van jouw creatie. Zo hou je zeggenschap over jouw creatie. 

"Licenties kunnen een verdienmodel zijn."

Licentierecht

Wat is een licentie?

Een licentie is niets anders dan een afspraak tussen twee partijen over het gebruik van een intellectueel eigendomsrecht. Met een licentie geeft de rechthebbende van een ie-recht aan een ander toestemming om dat ie-recht op een bepaalde manier te mogen exploiteren. Als uitgangspunt geldt dat een licentie – om rechtsgeldig te zijn – niet in een bepaalde vorm hoeft te worden gegoten. Ook als je dus mondeling een licentie afspreekt, is deze geldig. De enige uitzondering is de exclusieve licentie: deze moet sinds 2014 wel in een zogenaamde akte worden gegoten. Dat is een ondertekend schriftelijk stuk. 

Verschillende soorten licenties

Als eigenaar van een intellectueel eigendomsrecht, zoals een merknaam, handelsnaam of auteursrecht, mag je bepalen wie jouw recht mag gebruiken. Met een licentie geef je toestemming aan een ander om gebruik te maken van jouw creatie. Zonder die toestemming, mag in principe niemand gebruik maken van jouw ie-rechten. Wil je bijvoorbeeld t-shirts verkopen met het Chanel-logo erop gedrukt? Dan zal je dat niet mogen doen, zonder toestemming van Chanel. Naast een licentie om een merknaam te mogen gebruiken, zijn er nog veel meer licenties te bedenken. Zo kan een licentie betrekking hebben op het gebruik van een logo, een ontwerp, een tekening, software of een technische uitvinding. 

Exclusieve licentie

Wanneer jij (de licentiegever) een exclusieve licentie verleent aan een ander (de licentienemer) om jouw creatie te gebruiken, beloof je dat je geen andere licenties met dezelfde rechten zal verstrekken. En dat is natuurlijk fijn voor de licentienemer, want die heeft nu de zekerheid dat een andere partij (maar ook jijzelf) het werk niet op dezelfde manier gaat exploiteren. Stel je eens voor dat je als start-up een developer inhuurt om een stuk maatwerk software te programmeren. Je betaalt een flinke som geld en wilt er dan natuurlijk wel zeker van zijn dat alleen jouw bedrijf toegang heeft tot het software programma. Het is immers niet de bedoeling dat jouw developer hetzelfde software programma ook aan jouw concurrent ter beschikking stelt. Om zo’n fiasco te voorkomen, is het slim om een exclusieve licentie af te spreken. 

"Voor een exclusieve licentie is een akte vereist."

Wat is een licentieovereenkomst

Niet exclusieve licentie

Met een niet-exclusieve licentie zeg je als licentiegever: je mag mijn werk gebruiken, maar wees je er wel van bewust dat er nog anderen zijn die het werk op dezelfde manier mogen gebruiken. Heb je een stuk software ontwikkelt dat voor meerdere bedrijven interessant zou kunnen zijn? Dan doe je er goed aan om met niet-exclusieve licenties te werken. 

Page not found

Jurist licentierecht

Neem gerust contact met ons op.

Juridisch advies voor ondernemers

Page not found

Jurist licenties

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist commerciële contracten
Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?