Search
Close this search box.

Licentierecht

Via een licentie geef je aan een ander een gebruiksrecht. Hulp nodig bij het opstellen van een licentieovereenkomst of het onderhandelen van de licentievergoeding? Onze IP-juristen helpen je graag.

Licentie verlenen, hoe doe je dat?

Intellectueel eigendom kan voor een bedrijf een belangrijke bron van inkomsten zijn. Zo kan je als eigenaar van intellectueel eigendom besluiten om jouw ie-rechten te verkopen.

Dit noemen we ook wel “overdracht” van intellectuele eigendomsrechten. Hou je toch liever zelf de controle? Dan kun je met licenties werken. Aan het verlenen van een licentie (ook wel gebruiksrecht genoemd) kunnen allerlei voorwaarden worden gekoppeld. Deze voorwaarden neem je het liefst natuurlijk op in een schriftelijke licentieovereenkomst. Slechts als de wederpartij aan alle voorwaarden voldoet, mag hij of zij gebruik (blijven) maken van jouw creatie. Zo hou je zeggenschap over jouw creatie. 

Wat is een licentie?

Een licentie is niets anders dan een afspraak tussen twee partijen over het gebruik van een intellectueel eigendomsrecht. Met een licentie geeft de rechthebbende van een ie-recht aan een ander toestemming om dat ie-recht op een bepaalde manier te mogen exploiteren. Als uitgangspunt geldt dat een licentie – om rechtsgeldig te zijn – niet in een bepaalde vorm hoeft te worden gegoten. Ook als je dus mondeling een licentie afspreekt, is deze geldig. De enige uitzondering is de exclusieve licentie: deze moet sinds 2014 wel in een zogenaamde akte worden gegoten. Dat is een ondertekend schriftelijk stuk. 

Exclusieve licentie opstellen

Wanneer jij (de licentiegever) een exclusieve licentie verleent aan een ander (de licentienemer) om jouw creatie te gebruiken, beloof je dat je geen andere licenties met dezelfde rechten zal verstrekken. En dat is natuurlijk fijn voor de licentienemer, want die heeft nu de zekerheid dat een andere partij (maar ook jijzelf) het werk niet op dezelfde manier gaat exploiteren. Stel je eens voor dat je als start-up een developer inhuurt om een stuk maatwerk software te programmeren. Je betaalt een flinke som geld en wilt er dan natuurlijk wel zeker van zijn dat alleen jouw bedrijf toegang heeft tot het software programma. Het is immers niet de bedoeling dat jouw developer hetzelfde software programma ook aan jouw concurrent ter beschikking stelt. Om zo’n fiasco te voorkomen, is het slim om een exclusieve licentie af te spreken. 

Verschillende soorten licenties

Als eigenaar van een intellectueel eigendomsrecht, zoals een merknaam, handelsnaam of auteursrecht, mag je bepalen wie jouw recht mag gebruiken. Met een licentie geef je toestemming aan een ander om gebruik te maken van jouw creatie. Zonder die toestemming, mag in principe niemand gebruik maken van jouw ie-rechten. Wil je bijvoorbeeld t-shirts verkopen met het Chanel-logo erop gedrukt? Dan zal je dat niet mogen doen, zonder toestemming van Chanel. Naast een licentie om een merknaam te mogen gebruiken, zijn er nog veel meer licenties te bedenken. Zo kan een licentie betrekking hebben op het gebruik van een logo, een ontwerp, een tekening, software of een technische uitvinding. 

Niet-exclusieve licentie opstellen

Met een niet-exclusieve licentie zeg je als licentiegever: je mag mijn werk gebruiken, maar wees je er wel van bewust dat er nog anderen zijn die het werk op dezelfde manier mogen gebruiken. Heb je een stuk software ontwikkelt dat voor meerdere bedrijven interessant zou kunnen zijn? Dan doe je er goed aan om met niet-exclusieve licenties te werken. 

Opstellen licentieovereenkomst door juristen gespecialiseerd in licenties?

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het licentierecht en helpen op wekelijkse basis bedrijven bij het opstellen of controleren van licentieovereenkomsten.

Hulp nodig bij het opstellen van een licentie? Neem gerust contact met ons op. 

mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).