Commerciële contracten

Zonder commerciële contracten functioneert de world of business niet.

Commerciële contracten opstellen

Als ondernemer ben je gewend om risico’s te nemen, maar dan wel de risico’s die je zelf hebt gekozen. Je begrijpt dat je belangrijke afspraken altijd “zwart op wit” in een zakelijke overeenkomst moet vastleggen. Vertrouwen op een “handdruk” doe je dan ook al lang niet meer.

In het huidige klimaat, waarin steeds vaker rechtszaken worden gestart, is het essentieel om goede commerciële contracten te laten opstellen die jouw bedrijfsbelangen beschermen en risico’s zoveel mogelijk verkleinen. Wat dat betreft zou je een commerciële contract het best met een verzekering kunnen vergelijken. 

Een commercieel contract is een overeenkomst tussen twee of meer partijen over een “business” aangelegenheid. We noemen commerciële contracten soms ook wel “business-to-business” contracten om ze te onderscheiden van contracten waar consumenten bij betrokken zijn. Commercieel contractenrecht ziet dus op contracten gesloten tussen twee zakelijke partijen (niet-consumenten). Meestal betreft een commercieel contract de verkoop van een bepaald of goed of een betaalde dienst. In de overeenkomst leg je afspraken vast over o.a. de transactie, de vergoeding en wat er gebeurt als een partij zijn of haar afspraken niet nakomt. 

Voorbeelden van commerciële contracten

Er zijn talloze verschillende soorten commerciële contracten. Denk onder meer aan:

Wat moet er in een commercieel contract staan?

Hoewel de verleiding groot is om een standaard en / of modelovereenkomst te gebruiken, is het belangrijk dat een commercieel contract echt past bij jouw bedrijf. Als je voldoende budget hebt, raden we het je daarom altijd aan om jouw commerciële contracten op maat te laten opstellen

Oké, maar welke belangrijke clausules moeten er eigenlijk in een commercieel contract worden opgenomen? Denk dan aan:

  • De gegevens van partijen;
  • Context en achtergrond van de overeenkomst;
  • Aansprakelijkheidsbeperkingen
  • Force majeure;
  • Betalingsvoorwaarden;
  • De dienst die geleverd wordt / goed dat wordt verkocht (en onder welke voorwaarden). Ofwel: “welke partij doet wat?”
  • Toepasselijk recht;
  • Bevoegde rechter i.g.v. een geschil;
  • Handtekeningen. 

Moet een commercieel contract schriftelijk zijn?

Het is een misverstand dat een (commercieel) contract alleen alleen rechtsgeldig is, als het op papier staat. Een commercieel contract kan zowel een mondelinge, stilzwijgende als schriftelijke overeenkomst betreffen. Alle bovengenoemde overeenkomsten kunnen gewoon juridisch bindend zijn. Er staat namelijk (uitzonderingen daargelaten) nergens in de wet dat een overeenkomst pas rechtsgeldig is als het op schrift staat. Tegelijkertijd raden wij het natuurlijk wel altijd aan om business-afspraken in een schriftelijk overeenkomst op te nemen. Een schriftelijk commercieel contract heeft immers meer bewijskracht dan een mondelinge overeenkomst. Bovendien verklein je met schriftelijk contracten het risico op misverstanden en conflicten. 

Kan een commercieel contract worden opgezegd?

Een commerciële overeenkomst kan zo kort of lang duren als partijen willen. In de praktijk worden commerciële contracten zowel voor bepaalde tijd als onbepaalde tijd aangegaan. Of, en zo ja onder welke voorwaarden, je een commercieel contract mag opzeggen hangt onder andere af van het type contract, maar ook van de afspraken die partijen hebben gemaakt. Als je van plan bent om een commercieel contract op te zeggen dien je dan ook eerst altijd even te kijken wat er precies in het contract staat. Staat er iets in over een opzegtermijn, annuleringskosten of een minimale looptijd? Dan zal je daarmee rekening moeten houden. Indien het commerciële contract niets zegt over opzegging (of annulering), vallen we terug op de wet. Zo geldt als wettelijk uitgangspunt dat een contract voor onbepaalde tijd kan worden opgezegd met inachtneming van een opzegtermijn. 

Om conflicten over de einddatum en / of tussentijdse beëindiging van een contract te voorkomen, is het belangrijk om in het contract duidelijk te zijn over dit soort zaken. Spreek af wat de initiële duur is van de overeenkomst, of er tussentijds mag worden opgezegd en, zo ja, onder welke voorwaarden.

Opstellen van commerciële contracten door onze juristen

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het contractenrecht en helpen op wekelijkse basis bedrijven opstellen van de benodigde commerciële contracten.

Hulp nodig bij het opstellen van een commercieel contract voor jouw bedrijf? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).