Privacy jurist

Privacy jurist nodig?

Als ondernemer verwerk je persoonsgegevens en moet je rekening houden met strenge privacyregels.

Denk dan in het bijzonder aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het kan als ondernemer soms best complex zijn om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Moet je nou altijd om toestemming vragen? Welke documenten zijn verplicht? Mogen de persoonsgegevens überhaupt wel gebruikt worden? Onze privacy juristen adviseren ondernemers over hoe om te gaan met steeds veranderende ontwikkelingen op het gebied van privacy. Niet alleen voorkom je daarmee een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens, maar het geeft natuurlijk ook peace of mind als je weet dat alles goed zit. 

"Als ondernemer verwerk je persoonsgegevens en moet je rekening houden met de AVG."

Waar kan een privacy jurist bij helpen?

Onze privacy juristen helpen ondernemers bij het implementeren van de nodige maatregelen om aan het privacyrecht te voldoen. Dit omvat bijvoorbeeld:

  • Het adviseren over datalekken;
  • Het opstellen of controleren van jouw privacy- en cookieverklaring;
  • Het opzetten en inrichten van jouw verwerkingsregister;
  • Het adviseren over onderwerpen als data transfers, direct marketing, gegevensbewaring, enzovoorts;
  • Het ondersteunen bij het afhandelen van klachten of verzoeken van data subjects. 
Jurist auteursrecht, privacyrecht, ICT-recht
Juristen ICT-recht, web3 recht, Privacyrecht

Privacyverklaring maken

Vrijwel alle ondernemers verwerken persoonsgegevens. Wanneer je persoonlijke informatie verwerkt, heb je een informatieplicht: je moet de betrokkenen informeren over de verwerking van hun data. Ondernemers verstrekken deze informatie in de regel via een (interne) privacyverklaring. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om zelf een privacyverklaring te maken, maar dan moet je wel heel goed weten wat je aan het doen bent. De AVG is namelijk (ontzettend) complex en het privacy recht luistert nauw. Wist je bijvoorbeeld dat je een privacyverklaring niet mag wegstoppen in jouw algemene voorwaarden? De informatie die je verstrekt, moet namelijk altijd makkelijk toegankelijk zijn. 

Een privacyverklaring moet in ieder geval de volgende punten bevatten:

  • Identiteit van de verwerkingsverantwoordelijke;
  • Duur van de gegevensopslag;
  • De rechten van data subjects (betrokkenen);
  • Doeleinden van de verwerking;
  • Rechtsgronden van de verwerking;
  • Klachtrecht van de betrokkenen;
  • Of en waarom de betrokkene verplicht is de persoonsgegevens te verstrekken en wat de gevolgen zijn als dit niet gebeurt.
Advocaat ICT-recht, privacyrecht, intellectueel eigendom

Cookies en het privacyrecht

Maak je gebruik van cookies voor jouw website, of ben je voornemens hiertoe over te gaan? Dan dien je ofwel een aparte cookie verklaring op te nemen, of jouw gebruik van cookies en de informatie hierover in een duidelijk kopje onder te brengen in jouw privacyverklaring. Voor sommige cookies dien je trouwens aan jouw websitebezoeker toestemming te vragen, via een zogenaamde ‘cookie banner’. 

De hamvraag voor websitehouders: maak ik gebruik van cookies? En zo ja: welke? 

Onze privacy juristen helpen je graag bij het identificeren van de cookies die jouw website plaatst, zodat jij (of wij) aan de hand van die informatie kan beslissen of er wel of niet toestemming moet worden gevraagd en welke cookies in de cookieverklaring moeten worden vermeld. 

Werkwijze van onze privacy juristen

Het is belangrijk dat je een privacy jurist kiest die past bij jouw bedrijf. Onze privacy juristen zijn op hun best als ze start-ups, online ondernemingen of bedrijven in de creative scene mogen bijstaan. Daarbij is het natuurlijk handig dat jouw privacy jurist niet alleen een expert is op het gebied van privacy, maar ook kennis heeft van het ICT-rechte-commerce recht en het internetrechtOnze privacy juristen werken zoveel mogelijk digitaal, zodat er geen tijd en geld worden verspild aan reizen of dure locaties.

Privacy compliance check laten doen

Onze privacy juristen kunnen ook een volledige privacy compliance check doen van je bedrijf. Zo weet je zeker dat je voldoet aan de AVG. Tijdens deze check bekijken we eerst wat de huidige stand van zaken is. Ofwel: welke data verwerk je, wordt de data buiten de EEA verwerkt, welke verplichtingen heb je, enzovoorts. Vervolgens maken onze privacy juristen een plan van aanpak, zodat je precies weet welke concrete maatregelen je moet nemen om aan het privacyrecht te voldoen. Als er documenten moeten worden opgesteld, kunnen wij hier uiteraard ook bij helpen. Wil je zelf al een inschatting maken in hoeverre je “goed” of “fout” bezig bent? Bekijk dan eens deze beknopte AVG-checklist van de Europese Unie. 

Juristen ICT-recht, web3 recht, Privacyrecht

Page not found

Privacy juristen gezocht

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist privacyrecht, ICT-recht

Spaans&Spaans V.O.F.

We zijn gevestigd op de Vijzelstraat 391a (1016EJ) in het mooie Amsterdam en sinds 2018 ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel onder nummer: 71533230.
Ons BTW-nummer: NL858752530B01. 

020 261 9633

contact@spaans-spaans.com

Spaans & Spaans ©2018-2023 Algemene voorwaarden Privacyverklaring

Page not found

Contact opnemen

Neem gerust contact met ons op.

Spaans&Spaans V.O.F.

Keizersgracht 391
1016EJ, Amsterdam
KvK: 71533230
BTW-nummer: NL858752530B01 

020 261 9633

contact@spaans-spaans.com

Juridisch advies

Meer informatie

Overig

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaan&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).