Diensten

Privacy jurist

Privacy jurist nodig?

Als ondernemer verwerk je persoonsgegevens en moet je rekening houden met strenge privacyregels.

Denk dan in het bijzonder aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het kan als ondernemer soms best complex zijn om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Moet je nou altijd om toestemming vragen? Welke documenten zijn verplicht? Mogen de persoonsgegevens überhaupt wel gebruikt worden? Onze privacy juristen adviseren ondernemers over hoe om te gaan met steeds veranderende ontwikkelingen op het gebied van privacy. Niet alleen voorkom je daarmee een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens, maar het geeft natuurlijk ook peace of mind als je weet dat alles goed zit. 

"Als ondernemer verwerk je persoonsgegevens en moet je rekening houden met de AVG."

Algemene voorwaarden opstellen

Waar kan een privacy jurist bij helpen?

Onze privacy juristen helpen ondernemers bij het implementeren van de nodige maatregelen om aan het privacyrecht te voldoen. Dit omvat bijvoorbeeld:

  • Het adviseren over datalekken;
  • Het opstellen of controleren van jouw privacy- en cookieverklaring;
  • Het opzetten en inrichten van jouw verwerkingsregister;
  • Het adviseren over onderwerpen als data transfers, direct marketing, gegevensbewaring, enzovoorts;
  • Het ondersteunen bij het afhandelen van klachten of verzoeken van data subjects. 

Privacy compliance check (AVG)

Onze privacy juristen kunnen ook een volledige privacy compliance check doen van je bedrijf. Zo weet je zeker dat je voldoet aan de AVG. Tijdens deze check bekijken we eerst wat de huidige stand van zaken is. Ofwel: welke data verwerk je, wordt de data buiten de EEA verwerkt, welke verplichtingen heb je, enzovoorts. Vervolgens maken onze privacy juristen een plan van aanpak, zodat je precies weet welke concrete maatregelen je moet nemen om aan het privacyrecht te voldoen. Als er documenten moeten worden opgesteld, kunnen wij hier uiteraard ook bij helpen. Wil je zelf al een inschatting maken in hoeverre je “goed” of “fout” bezig bent? Bekijk dan eens deze beknopte AVG-checklist van de Europese Unie. 

Privacyverklaring maken

Vrijwel alle ondernemers verwerken persoonsgegevens. Wanneer je persoonlijke informatie verwerkt, heb je een informatieplicht: je moet de betrokkenen informeren over de verwerking van hun data. Ondernemers verstrekken deze informatie in de regel via een (interne) privacyverklaring. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om zelf een privacyverklaring te maken, maar dan moet je wel heel goed weten wat je aan het doen bent. De AVG is namelijk (ontzettend) complex en het privacy recht luistert nauw. Wist je bijvoorbeeld dat je een privacyverklaring niet mag wegstoppen in jouw algemene voorwaarden? De informatie die je verstrekt, moet namelijk altijd makkelijk toegankelijk zijn. 

Een privacyverklaring moet in ieder geval de volgende punten bevatten:

  • Identiteit van de verwerkingsverantwoordelijke;
  • Duur van de gegevensopslag;
  • De rechten van data subjects (betrokkenen);
  • Doeleinden van de verwerking;
  • Rechtsgronden van de verwerking;
  • Klachtrecht van de betrokkenen;
  • Of en waarom de betrokkene verplicht is de persoonsgegevens te verstrekken en wat de gevolgen zijn als dit niet gebeurt.

"Een privacyverklaring moet aan een aantal specifieke voorwaarden voldoen."

Cookies en de AVG

Cookies en het privacy recht

Maak je gebruik van cookies voor jouw website, of ben je voornemens hiertoe over te gaan? Dan dien je ofwel een aparte cookie verklaring op te nemen, of jouw gebruik van cookies en de informatie hierover in een duidelijk kopje onder te brengen in jouw privacyverklaring. Voor sommige cookies dien je trouwens aan jouw websitebezoeker toestemming te vragen, via een zogenaamde ‘cookie banner’. 

De hamvraag voor websitehouders: maak ik gebruik van cookies? En zo ja: welke? 

Onze privacy juristen helpen je graag bij het identificeren van de cookies die jouw website plaatst, zodat jij (of wij) aan de hand van die informatie kan beslissen of er wel of niet toestemming moet worden gevraagd en welke cookies in de cookieverklaring moeten worden vermeld. 

Werkwijze privacy jurist

Het is belangrijk dat je een privacy jurist kiest die past bij jouw bedrijf. Onze privacy juristen zijn op hun best als ze start-ups, online ondernemingen of bedrijven in de creative scene mogen bijstaan. Daarbij is het natuurlijk handig dat jouw privacy jurist niet alleen een expert is op het gebied van privacy, maar ook kennis heeft van het ICT-rechte-commerce recht en het internetrechtOnze privacy juristen werken zoveel mogelijk digitaal, zodat er geen tijd en geld worden verspild aan reizen of dure locaties.

Page not found

Privacy jurist gezocht

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist commerciële contracten

Page not found

Privacy jurist gezocht?

Neem gerust contact met ons op.

Jurist commerciële contracten
Scroll naar top

Ik wil meer info over shuttle.

Yes, ik schrijf me graag in voor de masterclass!

Waar kunnen we bij helpen?