Contract opstellen

Hulp nodig bij het opstellen van een contract voor je bedrijf? Onze juristen zijn expert in het opstellen van scherpe contracten in een moderne tone-of-voice.

Contract opstellen

Contracten bestaan al eeuwen. Vroeger waren er maar weinig schriftelijke contracten en werden business deals gesloten met een simpele handdruk.

Hoewel mondelinge afspraken nog steeds rechtsgeldig zijn, laten de meeste ondernemers tegenwoordig hun contracten op papier opstellen. Want als het misgaat, sta je met een schriftelijk contract natuurlijk veel sterker. Als uitgangspunt in het bewijsrecht geldt namelijk dat “wie stelt, moet bewijzen”. Het behoeft geen nadere toelichting dat het knap lastig kan zijn om te bewijzen dat er een mondelinge overeenkomst is gesloten. Een schriftelijk contract dient er dus o.a. toe bewijsproblemen te voorkomen. Als het schriftelijk stuk ook nog eens door alle partijen is ondertekend, noemen we dat stuk een “akte”. Een akte heeft nog weer wat extra bewijskracht. 

Volg je het nog? 

Hoe schrijf je een contract?

Wil je weten hoe je een contract opstelt? Wees je er dan wel eerst van bewust dat het meestal jaren van studie en oefening kost, om effectief een contract te kunnen schrijven. Precies om die reden, is het aan te raden om niet zelf aan de slag te gaan, maar een jurist in te schakelen. 

Voor alle waaghalzen die het toch zelf willen proberen, hebben we hier enkele tips om jouw schrijfproces een kickstart te geven:

  • Kies eerst het juiste contract; 
  • Breng de risico’s in kaart;
  • Identificeer de juiste partijen (tussen wie wordt het contract gesloten?);
  • Breng in kaart wat de partijen met het contract willen bereiken;
  • Bepaal de contractperiode;
  • Identificeer de belangrijkste afspraken; 
  • Schrijf in heldere en begrijpelijke taal. 

Voorbeelden van contracten

Als je een snelgroeiend bedrijf runt, zal je dagelijks overeenkomsten sluiten met klanten, werknemers en leveranciers. Het belangrijkste doel van een contract is om afspraken vast te leggen. Door van tevoren te bepalen wat partijen van elkaar mogen verwachten, voorkom je misverstanden. 

Overeenkomsten zijn er in vele soorten en maten, elk met een specifieke taak of doel. De meest voorkomende zakelijke contracten zijn:

Een contract laten opstellen

Op zoek naar een juridisch team dat vlijmscherpe contracten opstelt, in duidelijke taal? Je bent bij ons aan het juiste adres. We verafschuwen onnodig juridisch jargon en schrijven contracten in een moderne tone-of-voice die past bij jouw bedrijf. Voordat we kunnen beginnen met schrijven, hebben we natuurlijk eerst wat meer informatie van je nodig. Daarom krijg je van ons een cliënt folder waarin je enkele vragenlijsten kunt terugvinden. Nadat je deze hebt ingevuld, plannen we een (online) gesprek met je in, om jouw antwoorden door te spreken. Dit gesprek gebruiken we meteen om jouw bedrijf grondig onder de loep te nemen. Want, hoe meer we over jou weten, hoe beter! Vervolgens beginnen we met schrijven en ontvang je binnen enkele weken een conceptversie.

Leesbare contracten in normaal Nederlands

Before, standaardtekst: 

Opdrachtnemer kan niet aan haar aanbiedingen worden gehouden indien de opdrachtnemer, naar termen van redelijkheid en billijkheid en in het maatschappelijk verkeer gangbare opvattingen, had behoren te begrijpen dat de aanbieding dan wel een onderdeel daarvan een kennelijke vergissing of verschrijving bevat.

After, onze tekst:

Staat er een duidelijke fout (‘een kennelijke vergissing of verschrijving’) in mijn aanbod? Dan ben ik niet aan deze fout gebonden. Wat dacht je van een ietwat gênante typo, waardoor jouw website maar 3 euro zou kosten in plaats van 3.000? Ik hoef dan dus niet voor 3 euro jouw website te gaan bouwen. Wel zo eerlijk, toch?

Opstellen van contracten voor ondernemers

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het contractenrecht en helpen op wekelijkse basis ondernemers bij het opstellen van de benodigde contracten en overeenkomsten.

Hulp nodig bij het opstellen van een contract voor je bedrijf? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).