Contract opstellen

Contracten opstellen

Contracten bestaan al eeuwen. Vroeger waren er maar weinig schriftelijke contracten en werden business deals gesloten met een simpele handdruk.

Hoewel mondelinge afspraken nog steeds rechtsgeldig zijn, laten de meeste ondernemers tegenwoordig hun contracten op papier opstellen. Want als het misgaat, sta je met een schriftelijk contract natuurlijk veel sterker. Als uitgangspunt in het bewijsrecht geldt namelijk dat “wie stelt, moet bewijzen”. Het behoeft geen nadere toelichting dat het knap lastig kan zijn om te bewijzen dat er een mondelinge overeenkomst is gesloten. Een schriftelijk contract dient er dus o.a. toe bewijsproblemen te voorkomen. Als het schriftelijk stuk ook nog eens door alle partijen is ondertekend, noemen we dat stuk een “akte”. Een akte heeft nog weer wat extra bewijskracht. 

Volg je het nog? 

"Contracten opstellen in een tone-of-voice die past bij jouw doelgroep."

Licentierecht

Hoe schrijf je een contract?

Wil je weten hoe je een contract opstelt? Wees je er dan wel eerst van bewust dat het meestal jaren van studie en oefening kost, om effectief een contract te kunnen schrijven. Precies om die reden, is het aan te raden om niet zelf aan de slag te gaan, maar een jurist in te schakelen. 

Voor alle waaghalzen die het toch zelf willen proberen, hebben we hier enkele tips om jouw schrijfproces een kickstart te geven:

  • Kies eerst het juiste contract; 
  • Breng de risico’s in kaart;
  • Identificeer de juiste partijen (tussen wie wordt het contract gesloten?);
  • Breng in kaart wat de partijen met het contract willen bereiken;
  • Bepaal de contractperiode;
  • Identificeer de belangrijkste afspraken; 
  • Schrijf in heldere en begrijpelijke taal. 

Een contract laten opstellen

Op zoek naar een juridisch team dat vlijmscherpe contracten opstelt, in duidelijke taal? Je bent bij ons aan het juiste adres. We verafschuwen onnodig juridisch jargon en schrijven contracten in een tone-of-voice die past bij jouw bedrijf. Voordat we kunnen beginnen met schrijven, hebben we natuurlijk eerst wat meer informatie van je nodig. Daarom krijg je van ons een cliënt folder waarin je enkele vragenlijsten kunt terugvinden. Nadat je deze hebt ingevuld, plannen we een (online) gesprek met je in, om jouw antwoorden door te spreken. Dit gesprek gebruiken we meteen om jouw bedrijf grondig onder de loep te nemen. Want, hoe meer we over jou weten, hoe beter! Vervolgens beginnen we met schrijven en ontvang je binnen enkele weken een conceptversie.

Voorbeelden van contracten

Als je een snelgroeiend bedrijf runt, zal je dagelijks overeenkomsten sluiten met klanten, werknemers en leveranciers. Het belangrijkst doel van een contract is om afspraken vast te leggen. Door van tevoren te bepalen wat partijen van elkaar mogen verwachten, voorkom je misverstanden. 

Overeenkomsten zijn er in vele soorten en maten, elk met een specifieke taak of doel. De meest voorkomende zakelijke contracten zijn:

"Contracten zijn er in vele soorten en maten."

Van juridisch jargon, naar normaal Nederlands:

Before, standaard tekst:​

Opdrachtnemer kan niet aan haar aanbiedingen worden gehouden indien de opdrachtnemer, naar termen van redelijkheid en billijkheid en in het maatschappelijk verkeer gangbare opvattingen, had behoren te begrijpen dat de aanbieding dan wel een onderdeel daarvan een kennelijke vergissing of verschrijving bevat.

After, onze tekst:​

Staat er een duidelijke fout (‘een kennelijke vergissing of verschrijving’) in mijn aanbod? Dan ben ik niet aan deze fout gebonden. Wat dacht je van een ietwat gênante typo, waardoor jouw website maar 3 euro zou kosten in plaats van 3.000? Ik hoef dan dus niet voor 3 euro jouw website te gaan bouwen. Wel zo eerlijk, toch?

Page not found

Contact opnemen

Neem gerust contact met ons op.

Juridisch advies voor ondernemers

Page not found

Jurist contract opstellen

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist commerciële contracten
Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?