Zoeken
Sluit dit zoekvak.

IT contracten opstellen en controleren door IT-juristen

Hulp nodig bij het opstellen of controleren van een IT-contract? Onze tech-savvy juristen helpen je graag. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

IT-contract laten opstellen door onze IT-juristen

Spaans&Spaans is een modern juridisch kantoor gespecialiseerd in IT-recht, internetrecht en IT-contracten. Ons team bestaat uit IT juristen en privacy officers. Wij adviseren en begeleiden tech bedrijven en hun afnemers bij het opstellen van betrouwbare IT-overeenkomsten of bij het controleren van reeds bestaande contracten. Zo helpen we bijvoorbeeld bij de overdracht van intellectueel eigendom, de bescherming van gevoelige informatie (via een NDA) en bij het vormgeven van samenwerkingen.

Verschillende soorten IT-contracten

Hoewel wij hier vaak in algemene termen spreken over IT-contracten, zijn er verschillende soorten IT-contracten te onderscheiden. Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende overeenkomsten:

Verderop gaan we wat dieper in op een aantal veelvoorkomende IT contracten, die wij dagelijks opstellen en/of controleren.

IT-contracten: juridisch advies nodig?

Laten we wel wezen: de tech sector is vaak niet zo dol op legal. Juristen worden al snel gezien als vervelend en onnodig. Tegelijkertijd zien wij ontzettend veel IT-projecten die uitdraaien op een (volledige) juridische, financiële of reputatie-ramp. En nee, dat is helaas echt geen overdrijving van de werkelijkheid. Met een goed opgesteld IT contract kan je al veel problemen voorkomen. Gelukkig kunnen dergelijke contracten ook gewoon worden opgesteld in plain language (normaal Nederlands of Engels) en door juristen voor wie de termen “agile”, “SAAS”, “open source” en “GitHub” niet onbekend zijn. Dat is wel zo makkelijk communiceren.

IT-modelcontracten gebruiken

We zijn geen fan van IT modelcontracten. Dat heeft een aantal redenen. Zo bestaat er een zekere informatieasymmetrie tussen tech bedrijven en hun klanten. Wij zien bijvoorbeeld maar al te vaak dat IT-klanten veelal te weinig kennis hebben over datgene wat zij kopen en wat ze precies kunnen verwachten. Wanneer het tech bedrijf in kwestie dan ook nog eens werkt met standaard IT contracten waarin geen duidelijkheid wordt gegeven over deliverables, termijnen, IE-rechten of afgesproken werkzaamheden, bestaat er een reële kans dat de relatie tussen partijen op den duur stukloopt.

Door het persoonlijk maken van IT-contracten, voorkom je een dergelijke mismatch aan verwachtingen en minimaliseer je het risico op conflicten. Wij stellen dan ook alleen IT contracten op die een duidelijke structuur bevatten en waarin alle voor partijen relevante afspraken staan beschreven. Denk dan onder meer aan afspraken over oplevertermijnen, prijs en meerwerk, IE-rechten (krijgt de klant een licentie of wordt er iets overgedragen?), service levels, onderhoud, privacy en een exit-strategie.

Overdrachtsakte auteursrecht software

Op software kan auteursrecht rusten. Via een akte kan dit auteursrecht worden overgedragen van een partij (bijv. developer) naar een andere partij (bijv. klant). Een akte is een schriftelijk document. Mondelinge afspraken hebben dus niet zoveel zin. Aan de overdracht van auteursrechten op software, rust meestal een (aanvullend) prijskaartje. Het is in de praktijk niet ongebruikelijk dat de partij die zijn auteursrecht overdraagt tot 2 of 3 keer de “productiekosten” in rekening brengt voor de overdracht.

SaaS overeenkomst

SaaS, of Software as a Service, is een totaaloplossing waar alles – van de serverruimte tot de applicaties en data wordt geleverd door één tech bedrijf dat tevens zorg draagt voor het beheer en onderhoud. Klanten krijgen dus geen eigen kopietje van het computerprogramma, maar kunnen via het internet verbinding maken met de software.

In een SAAS-overeenkomst worden de specifieke afspraken tussen een SAAS-leverancier en een klant vastgelegd. Denk aan afspraken over uptime, onderhoud en de (stilzwijgende) verlenging van een subscription. Wanneer een SAAS-applicatie veel gebruikers heeft, is het soms beter om dit soort afspraken in Algemene Voorwaarden SAAS vast te leggen.

Reseller overeenkomst software

Een software resellerovereenkomst is een juridische overeenkomst die de rechten en verantwoordelijkheden beschrijft tussen de eigenaar van een software programma (software leverancier) en een bedrijf dat de software wil verkopen of in licentie wil geven aan derden (reseller). De overeenkomst bevat enkele belangrijke voorwaarden met betrekking tot de rechten en verantwoordelijkheden van de reseller. Denk aan afspraken omtrent het onderhoud & support van de software, maar ook eventuele aansprakelijkheidsbeperkingen en garanties.

NDA, geheimhoudingsovereenkomst

Een NDA (Non Disclosure Agreement), is een overeenkomst die wordt gebruikt om vertrouwelijke of bedrijfseigen informatie te beschermen. In een NDA worden afspraken gemaakt over het gebruik van deze informatie en wie er toegang tot heeft. Ook kan worden bepaald dat de informatie slechts voor bepaalde specifieke doeleinden mag worden ingezet. Een NDA is voornamelijk bedoeld om te voorkomen dat vertrouwelijke informatie naar buiten komt en daarmee voor de betrokken partijen schade kan veroorzaken.

Opstellen IT-contracten door de IT-juristen van Spaans&Spaans

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het IT-recht Internetrecht en hebben veel ervaring met het opstellen en controleren van IT contracten. Ze begrijpen de techniek achter je software, applicaties of websites en kunnen daarmee goed meedenken over mogelijke risico’s (en kansen!). 

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende prijsinschatting.

Foto van mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).