Homepagina >> Influencer marketing
Influencer marketing, regels
Ga je een samenwerking aan met een influencer? Vergeet dan niet om de juridische aspecten van de samenwerking te regelen.
Homepagina >> Influencer marketing
Ga je een samenwerking aan met een influencer? Vergeet dan niet om de juridische aspecten van de samenwerking te regelen.
Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt en besloten om voor de promotie van jouw product (of dienst) een influencer in te schakelen.
Er zijn alleen nog wat juridische vragen waar je mee rondloopt. Zoals: van wie is eigenlijk de content die de influencer maakt? Of: hoe zorg ik ervoor dat de influencer mijn reputatie als bedrijf niet beschadigt? Voor al dit soort zaken – en meer – is het verstandig om een overeenkomst met jouw influencer af te sluiten. Want hoewel influencer marketing zeer lucratief kan zijn, kleven er ook behoorlijk wat haken en ogen aan.
Het klinkt misschien niet zo spannend maar het maken van goede afspraken met jouw influencer is toch echt van belang. Als je bang bent om jouw potentiële influencer af te schrikken met ellenlange contracten, hebben we bij Spaans&Spaans goed nieuws: een influencer contract hoeft heus niet meer dan een paar kantjes in beslag te nemen en kan ook gewoon in aantrekkelijk taalgebruik worden opgesteld. In een influencer contract neem je bijvoorbeeld op:
Er bestaan geen speciale wetten of regels voor influencer marketing. Dat betekent tegelijkertijd nog niet dat je vrij bent om te doen wat je maar wilt. Zo zijn er allerlei algemene regels waar je rekening mee moet houden. Denk dan met name aan consumentenwetgeving (misleidende handelspraktijken) en de Reclame Code Social Media & Influencer Marketing van de Stichting Reclame Code. Daarnaast zijn natuurlijk ook de normale regels van de opdrachtovereenkomst van toepassing. Een samenwerking tussen een influencer en adverteerder, is immers in 99% van de gevallen een reguliere overeenkomst van opdracht.
Tot slot verdient de nieuwe mediawet nog wel echt even je aandacht. Sinds 1 november 2020 geldt deze wet namelijk ook voor videoplatformen zoals TikTok en YouTube. Zo zullen sommige influencers zich verplicht bij het Commissariaat van de Media (CvdM) moeten registreren. Deze influencers zullen hun kijkers bovendien moeten informeren over:
Influencer reclame is booming. Tegelijkertijd is influencer marketing wel aan regels gebonden. Zo mag reclame niet misleidend zijn en moet het voor het online publiek duidelijk zijn dat er sprake is van reclame. Dit noemen we ook wel het herkenbaarheidsvereiste: reclame moet als reclame herkenbaar zijn. Dit herkenbaarheidsvereiste (en meer) vinden we terug in de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing. Als ondernemer ben jij mede-verantwoordelijk voor de reclame die jouw influencer maakt. Ook om deze reden is het belangrijk om de afspraken met jouw influencer “zwart op wit” te zetten. Zo zou je bijvoorbeeld de volgende clausule in je influencer contract kunnen opnemen:
“Als influencer moet jij je houden aan de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing en overige relevante wet- en regelgeving. Het is belangrijk dat reclame herkenbaar is als reclame. Ook moet jij vermelden dat jij een vergoeding ontvangt voor de advertentie. Je dient in ieder geval, bij iedere social media uiting ten behoeve van een campagne, het commerciële karakter kenbaar te maken.”
Influencer marketing loopt voor adverteerders niet zelden uit op een fiasco. Of het nou aan het relatief informele karakter van influencer marketing ligt of aan de aard van de vergoeding, het gaat vaak fout. Wat dacht je van een barbecue bedrijf dat een influencer had ingehuurd die vervolgens alles (online en live) liet aanbranden? Weet jij al wat je gaat doen als jouw influencer zijn afspraken niet nakomt?
In een influencer contract leg je de belangrijkste algemene afspraken vast met jouw influencer. Een briefing gebruik je om wat concreter te kunnen worden over de inhoud van de campagne. Hieronder kan je een voorbeeld briefing bekijken.
Klik hier voor een voorbeeld briefing.
Finfluencers moeten zich, naast algemene reclameregels, ook nog eens bezig houden met financiële regelgeving. Als de activiteiten van een finfluencer bijvoorbeeld onder de Wet op het financieel toezicht (wft) vallen, heeft deze een vergunning nodig van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) alvorens hij/zij persoonlijk beleggingsadvies kan geven. Klik hier voor meer informatie over regels voor finfluencers.
Of het nu gaat om het opstellen van de juiste contracten en overeenkomsten, het beoordelen van de naleving van reclameregels of het omgaan met geschillen, onze juristen staan klaar om je te helpen. We begrijpen de specifieke eisen en regels met betrekking tot samenwerkingen met influencers. Dat is wel zo makkelijk communiceren!
Hulp nodig bij het opstellen van een influencer overeenkomst? Neem gerust contact met ons op.
Co-founder & General Legal Counsel
We zijn gevestigd op de Vijzelstraat 68 (1017 HL) in het mooie Amsterdam en sinds 2018 ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel onder nummer: 71533230.
Ons BTW-nummer: NL858752530B01.
Vijzelstraat 68
1017 HL, Amsterdam
KvK: 71533230
BTW-nummer: NL858752530B01
Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten.
Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.
Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht.
Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.
Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.
Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).