Expertises

Influencer marketing

Samenwerken met influencers

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt en besloten om voor de promotie van jouw product (of dienst) een influencer in te schakelen.

Er zijn alleen nog wat juridische vragen waar je mee rondloopt. Zoals: van wie is eigenlijk de content die de influencer maakt? Of: hoe zorg ik ervoor dat de influencer mijn reputatie als bedrijf niet beschadigt? Voor al dit soort zaken – en meer – is het verstandig om een overeenkomst met jouw influencer af te sluiten. Want hoewel influencer marketing zeer lucratief kan zijn, kleven er ook behoorlijk wat haken en ogen aan. 

"Het juridisch regelen van influencer marketing is geen eenvoudige zaak."

Licentierecht

Contract influencer

Het klinkt misschien niet zo spannend maar het maken van goede afspraken met jouw influencer is toch echt van belang. Als je bang bent om jouw potentiële influencer af te schrikken met ellenlange contracten, hebben we bij Spaans&Spaans goed nieuws: een influencer contract hoeft heus niet meer dan een paar kantjes in beslag te nemen en kan ook gewoon in aantrekkelijk taalgebruik worden opgesteld. In een influencer contract neem je bijvoorbeeld op:

  1. hoe lang je met de influencer gaat samenwerken;
  2. of de influencer ook jouw concurrenten mag promoten (exclusiviteit);
  3. of een post door jou moet worden goedgekeurd voordat die online komt;
  4. waaruit de vergoeding van de influencer bestaat (geld of een gratis product?);
  5. dat de influencer zich aan het reclamerecht moet houden;
  6. wie het auteursrecht heeft op de door influencer gemaakte content. Mag je content van jouw influencer hergebruiken

Juridische aspecten influencer reclame

Influencer reclame is booming. Tegelijkertijd is influencer marketing wel aan regels gebonden. Zo mag reclame niet misleidend zijn en moet het voor het online publiek duidelijk zijn dat er sprake is van reclame. Dit noemen we ook wel het herkenbaarheidsvereiste: reclame moet als reclame herkenbaar zijn. Dit herkenbaarheidsvereiste (en meer) vinden we terug in de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing. Als ondernemer ben jij mede-verantwoordelijk voor de reclame die jouw influencer maakt. Ook om deze reden is het belangrijk om de afspraken met jouw influencer “zwart op wit” te zetten. Zo zou je bijvoorbeeld de volgende clausule in je influencer contract kunnen opnemen:

“Als influencer moet jij je houden aan de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing en overige relevante wet- en regelgeving. Het is belangrijk dat reclame herkenbaar is als reclame. Ook moet jij vermelden dat jij een vergoeding ontvangt voor de advertentie. Je dient in ieder geval, bij iedere social media uiting ten behoeve van een campagne, het commerciële karakter kenbaar te maken.”

Nieuwe regels influencer

Er bestaan geen speciale wetten of regels voor influencer marketing. Dat betekent tegelijkertijd nog niet dat je vrij bent om te doen wat je maar wilt. Zo zijn er allerlei algemene regels waar je rekening mee moet houden. Denk dan met name aan consumentenwetgeving (misleidende handelspraktijken) en de Reclame Code Social Media & Influencer Marketing van de Stichting Reclame Code. Daarnaast zijn natuurlijk ook de normale regels van de opdrachtovereenkomst van toepassing. Een samenwerking tussen een influencer en adverteerder, is immers in 99% van de gevallen een reguliere overeenkomst van opdracht. 

Tot slot verdient de nieuwe mediawet nog wel echt even je aandacht. Sinds 1 november 2020 geldt deze wet namelijk ook voor videoplatformen zoals TikTok en YouTube. Zo zullen sommige influencers zich verplicht bij het Commissariaat van de Media (CvdM) moeten registreren. Deze influencers zullen hun kijkers bovendien moeten informeren over:

  • hun bedrijfsnaam / naam;
  • plaats van vestiging;
  • e-mail of internetadres;
  • en dat het Commissariaat voor de Media de desbetreffende toezichthouder is. 

"Sommige influencers moeten zich registreren bij het Commissariaat van de Media."

Sonja Bakker, auteursrechtinbreuk

Influencer contract voorbeeld

Influencer marketing loopt voor adverteerders niet zelden uit op een fiasco. Of het nou aan het relatief informele karakter van influencer marketing ligt of aan de aard van de vergoeding, het gaat vaak fout. Wat dacht je van een barbecue bedrijf dat een influencer had ingehuurd die vervolgens alles (online en live) liet aanbranden? Weet jij al wat je gaat doen als jouw influencer zijn afspraken niet nakomt? 

In een influencer contract leg je de belangrijkste algemene afspraken vast met jouw influencer. Een briefing gebruik je om wat concreter te kunnen worden over de inhoud van de campagne. Hieronder kan je een voorbeeld briefing bekijken. 

Klik hier voor een voorbeeld briefing.

Page not found

Jurist influencer marketing gezocht

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist commerciële contracten

Page not found

Jurist influencer marketing

Neem gerust contact met ons op.

Juridisch advies voor ondernemers
Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?