NFT en cryptorecht

We zijn een van de eerste legal service providers in Nederlands die juridische ondersteuning biedt aan NFT-founders. Legal support nodig voor jouw NFT of crypto project? Contact us.

Regels voor NFT's en cryptocurrencies

Wat hebben NFT’s en cryptocurrency met elkaar gemeen? Ze zijn allebei mogelijk gemaakt door de blockchain. De blockchain is, kort gezegd, een soort digitaal grootboek waarin transacties veilig kunnen worden bijgehouden. Hierdoor wordt het mogelijk om transacties te sluiten met mensen en bedrijven die je nog nooit hebt gezien en misschien geeneens echt vertrouwt. Het is dan ook niet voor niets dat de blockchain als de nieuwe (online) notaris wordt gezien. Het grote verschil tussen NFT’s en cryptocurrencies, is dat NFT’s non-fungible (niet-verwisselbaar zijn) en crypto van nature wel. Waar een Bitcoin gelijk is aan elke andere Bitcoin, is een NFT niet gelijk aan een andere NFT. Elke NFT is namelijk uniek en komt een eigen waarde toe. De opkomst van cryptocurrencies en NFT’s heeft tot veel discussie geleid in de juridische wereld. Tot nu toe bestaan er echter nog geen specifieke regels voor deze technologieën. Hier lijkt trouwens wel verandering in te komen met de MiCA. Lees onze meest recente blog voor meer info over de MiCA. 

Wat is een NFT?

NFT is de afkorting van non-fungible token. De niet-verwisselbare token vertegenwoordigt een unieke waarde op de blockchain. De blockchain werkt als een soort digitaal register van transacties, waarin informatie wordt opgeslagen over bijvoorbeeld (i) de eigenaar van het digitale bestand (ii) wanneer de NFT werd verkocht en (ii) door wie en wanneer de NFT werd aangeschaft. Doordat elke NFT uniek is heeft het een zekere bewijsfunctie en worden NFT’s ook wel als digitale eigendomscertificaten beschouwd. Vrijwel alles wat kan worden gedigitaliseerd, kan worden omgezet in NFT’s. Foto’s, afbeeldingen, muziek, boeken, je zou ze allemaal kunnen tokenizen tot een NFT. Tot op heden zijn het vooral digitale afbeeldingen die veel aandacht hebben getrokken en soms voor miljoenen euro’s worden gekocht. 

NFT en het eigendomsrecht

Wat krijg je nou eigenlijk als je een NFT koopt? Het lijkt misschien een ogenschijnlijk eenvoudig te beantwoorden vraag, maar in de praktijk ontstaan er ontzettend veel misverstanden over. Je zou zelfs kunnen zeggen dat een van de belangrijkste problemen in de NFT-wereld de wijdverbreide verwarring is over de rechten die kopers krijgen wanneer ze een NFT aanschaffen. Veel kopers denken namelijk dat ze met de aanschaf van een NFT, ook het onderliggende (kunst-)werk kopen. In werkelijkheid kopen ze slechts een stukje code op de blockchain: de metadata die bij het (kunst-)werk hoort en niet het werk zelf. Je wordt dus eigenaar van de metadata, maar niet van de bijbehorende afbeelding, video, etcetera. Een deel van de verwarring wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de enorme bedragen die aan NFT’s worden besteed. Als een simpele avatar verkocht wordt voor meer dan een paar miljoen euro, is het gemakkelijk om aan te nemen dat de koper meer krijgt dan slechts een stukje code. 

Wetgeving cryptocurrencies en NFT's

Er bestaan op dit moment nog geen specifieke regels en wetten voor cryptocurrencies of NFT’s in Nederland. Dat is natuurlijk ook best logisch, aangezien zowel de cryptomarkt als de NFT-markt vrij nieuw is en de wetgever altijd “een beetje” achterloopt. NFT’s worden ook (nog) niet als financieel product beschouwd en de AFM heeft aangegeven geen toezicht te houden. De verordening Markten in Crypto activa (MiCA) zou hier wel eens verandering in kunnen brengen. De MiCA is de allereerste verordening op Europees niveau die cryptocurrencies beoogt te reguleren met onder meer als doel om Europa geschikt te maken voor het digitale tijdperk. In hoeverre de verordening ook op NFT’s ziet is nog niet helemaal duidelijk. Hoe dat precies zit lees je in deze blog.

NFT: mag je andermans kunstwerk minten?

Je zou denken van niet. De maker van het kunstwerk is immers de auteursrechthebbende. In de meeste gevallen wordt bij het minten van een NFT het kunstwerk niet op de blockchain gezet. Er wordt slechts gelinkt naar het desbetreffende werk. Hyperlinken hoeft niet altijd een (onrechtmatige) verveelvoudiging of openbaarmaking in te houden. 

NFT en het intellectuele eigendomsrecht

Zoals gezegd, gaan kopers van NFT’s er vaak ten onrechte vanuit dat ze eigenaar zijn geworden van de kunst die bij de NFT hoort. De juridische realiteit is dat de intellectuele eigendomsrechten (zoals het auteursrecht) op de kunst in de meeste gevallen gewoon bij de kunstenaar zijn gebleven. Dat betekent dus ook dat het in beginsel alleen de kunstenaar is die mag besluiten om het kunstwerk te verveelvoudigen en / of openbaar te maken. Het is trouwens wel mogelijk om eigenaar te worden van meer dan slechts een stukje code, maar dan zal je dit wel expliciet zo moeten afspreken. Indien je het belangrijk vindt dat je ook eigenaar wordt van de intellectuele eigendomsrechten op het werk, zou je dit soort afspraken expliciet kunnen programmeren in een smart contract. Daarbij maken we wel direct de kanttekening dat het nog niet duidelijk is of een smart contract ook daadwerkelijk de overdracht van auteursrechten kan bewerkstelligen. Daarvoor is immers een schriftelijke akte vereist. 

NFT project lanceren: de juridische aspecten

Ben je als web3-fan van plan om jouw eigen NFT-collectie te lanceren? Dan is het niet alleen belangrijk om een hechte community te bouwen, maar zal je ook op tijd aan de juridische zaken moeten denken. 

Houd bijvoorbeeld rekening met de volgende factoren:

Er is een hoog regelgevingsrisico:

De groeiende populariteit van NFT’s in combinatie met de risico’s (fraude, witwassen, etc.) leidt hoogstwaarschijnlijk tot overheidsmaatregelen. Dus hoewel er momenteel amper relevante wetgeving bestaat, is het belangrijk om vooruit te blijven kijken en op de hoogte te blijven van relevante ontwikkelingen. Een verandering in regelgeving kan namelijk grote gevolgen hebben voor jouw NFT-project.

Intellectuele eigendomsrechten: 

Afhankelijk van het concrete NFT-project, zullen er verschillende intellectuele eigendomsrechten een rol spelen. Om eventuele toekomstige (schade-)claims te voorkomen, is het essentieel om op tijd alle benodigde ie-rechten te verkrijgen. Schakel je bijvoorbeeld een artiest in die de NFT’s gaat ontwerpen? Dan moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde intellectuele eigendomsrechten op tijd verkrijgt, bijvoorbeeld door deze te laten overdragen via een akte van overdracht of een ruime licentie af te spreken.

Ingeschakelde derden: 

Kans is groot dat je niet alles alleen gaat doen, maar een team van experts samenstelt om jouw NFT-project tot een succes te maken. Voordat je met deze derden aan de slag gaat, is het belangrijk om jouw eigen belangen goed te beschermen. Denk dan onder meer aan het sluiten van NDA’s met de door jou ingeschakelde derden. 

Juristen gespecialiseerd in NFT's

Onze legal counsels begrijpen de NFT-industrie en wat er allemaal komt kijken bij het starten van een NFT project. 

Hulp nodig? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).