Handelsnaamrecht

Expertises

Handelsnaamrecht

Wat is het handelsnaamrecht?

Het handelsnaamrecht staat beschreven in de Nederlandse Handelsnaamwet. Deze wet bevat rechten en verplichtingen met betrekking tot het gebruik van handelsnamen.

Een handelsnaam is de naam waaronder jouw onderneming handelt. Op het moment dat je een onderneming start, moet je een handelsnaam kiezen. Bij het kiezen van jouw bedrijfsnaam, is het belangrijk om te bekijken of de naam verwarring kan veroorzaken. Indien er in dezelfde branche een concurrent van jou eenzelfde soort naam gebruikt, kan dit er bijvoorbeeld toe leiden dat potentiële klanten jullie namen niet uit elkaar kunnen houden. In een dergelijke situatie zal je helaas voor een andere bedrijfsnaam moeten kiezen. 

Vaak is de handelsnaam hetzelfde als het merk, maar dit hoeft niet. De twee gerelateerde intellectuele eigendomsrechten (“handelsnaamrecht vs. merkenrecht”) zijn trouwens heel verschillend qua reikwijdte, beschermingsomvang, etc, ook al worden ze dikwijls door elkaar gehaald. Zo geeft een merkenrecht tevens bescherming buiten je branche en regio. Een merkrecht is zodoende vaak sterker dan een handelsnaamrecht.

"Vaak is de handelsnaam hetzelfde als het merk, maar dit hoeft niet."

Licentierecht

Wanneer wordt een handelsnaam beschermd?

Als je wilt dat jouw handelsnaam beschermd wordt, zal je die actief (en aantoonbaar) moeten gebruiken. Bijvoorbeeld door de naam op je website te plaatsen of op een mooie flyer te laten drukken. Het is dus niet voldoende (en zelfs niet verplicht!) om jouw handelsnaam bij de KVK in te schrijven. Verstandig is het natuurlijk wel.

Let er ook nog even op dat je geen bedrijfsnaam uitkiest die ‘misleidend’ zou kunnen zijn. Zo is het niet de bedoeling dat je jouw eenmanszaak onder de naam “Green B.V.” gaat voeren. Of wat dacht je van “Fietsen4You” terwijl je alleen motoren verkoopt?

Handelsnaam registratie

We benadrukken het nog maar eens: een handelsnaam hoef je niet te registreren. Het handelsnaamrecht ontstaat namelijk automatisch, wanneer jij de naam actief en aantoonbaar gebruikt. Het enkele gebruik van jouw handelsnaam is dus voldoende om er een recht op te hebben. Het gaat er slechts om dat jouw (potentiële) klanten kennis kunnen nemen van de naam. 

Het misverstand dat een KVK-registratie voldoende is voor het ontstaan van een handelsnaamrecht, leidt soms tot vervelende situaties. Zo krijgen we regelmatig berichten van ondernemers die verbaasd zijn dat een concurrent er met “hun handelsnaam” vandoor gaat, want “ik heb het toch ingeschreven in de KvK?”. Je kan jouw bedrijfsnaam wel inschrijven in de KvK, maar als je er niets mee doet ontstaat er geen handelsnaamrecht. Het staat jouw concurrent dan in beginsel vrij om er met jouw naam vandoor te gaan. Registratie bij de KvK kan, daarentegen, wel een goede manier zijn om aan te tonen dat je de handelsnaam al eerder dreef. Als wettelijk uitgangspunt geldt namelijk dat een oudere handelsnaam voor een jongere handelsnaam gaat.

Wettelijke eisen handelsnaam

Natuurlijk wil je een naam kiezen die indruk maakt, blijft hangen en past bij hetgeen je wilt uitstralen. Zijn er nog wettelijk eisen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van je handelsnaam? 

Als uitgangspunt geldt dat je ontzettend veel vrijheid hebt in het kiezen van een nieuwe bedrijfsnaam. Vrijwel alles is toegestaan. Je mag een verzonnen woord gebruiken, een Frans woord in je naam verwerken of een combinatie van cijfers en letters gebruiken. Desondanks zijn er wel een aantal regels waar je aan moet voldoen. Zo mag:

  • jouw naam niet misleidend zijn. Noem jezelf liever geen “Jansen&Team” als je een eenmanszaak bent;
  • je geen inbreuk maken op de merkrechten of handelsnaamrechten van iemand anders;
  • je geen wettelijk beschermde titel in je naam opnemen, wanneer je hier niet gerechtigd toe bent. Denk aan woorden als architect, advocaat, arts of notaris. 

Even voor de duidelijkheid: het handelsnaamrecht beperkt zich tot de naam. Logo’s, kleuren, tekens en lettertypen worden niet beschermd onder de Nederlandse handelsnaamwet.

Cookies en de AVG

"Jouw handelsnaam mag niet verwarrend zijn."

Waartegen beschermt een handelsnaamrecht?

Op het moment dat je een handelsnaam hebt, mag een andere ondernemer niet meer dezelfde naam gaan gebruiken, als dit tot verwarring kan leiden. Het oudste handelsnaamrecht gaat dus voor het jongere handelsnaamrecht. Er is overigens pas sprake van verwarring als het publiek de twee bedrijven niet meer goed uit elkaar kan houden. Ofwel: zou het mogelijk zijn dat een (potentiële) klant jouw bedrijf aanziet voor het bedrijf van jouw concurrent (of omgekeerd)? De kans op verwarring is groter als beide bedrijven in dezelfde branche werkzaam zijn of in dezelfde regio hun producten aanbieden.

Handelsnaamrecht overdragen

Het is mogelijk om jouw handelsnaamrecht over te dragen aan een ander. In artikel 2 van de Handelsnaamwet staat namelijk dat een handelsnaam kan worden overgedragen maar alleen “in verbinding met de onderneming die onder die handelsnaam wordt gedreven.” Strikt genomen kan je dus alleen jouw handelsnaam overdragen tezamen met je gehele bedrijf. In de praktijk wordt de soep iets minder heet gegeten als zij wordt opgediend. Uit deze zaak kunnen we bijvoorbeeld afleiden dat een handelsnaam al kan worden overgedragen samen met een domeinnaam en een telefoonnummer. 

Page not found

Jurist handelsnaamrecht

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist commerciële contracten

Page not found

Jurist handelsnaamrecht

Neem gerust contact met ons op.

Juridisch advies voor ondernemers
Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?