Search
Close this search box.

Handelsnaamrecht

Jouw handelsnaam beschermen of juist exploiteren? Onze IP-juristen helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes en het opstellen van de benodigde contracten zoals  licentieovereenkomsten en overdrachtaktes.

Wat is het handelsnaamrecht?

Het handelsnaamrecht staat beschreven in de Nederlandse Handelsnaamwet. Deze wet bevat rechten en verplichtingen met betrekking tot het gebruik van handelsnamen.

Een handelsnaam is de naam waaronder jouw onderneming handelt. Op het moment dat je een onderneming start, moet je een handelsnaam kiezen. Bij het kiezen van jouw bedrijfsnaam, is het belangrijk om te bekijken of de naam verwarring kan veroorzaken. Indien er in dezelfde branche een concurrent van jou eenzelfde soort naam gebruikt, kan dit er bijvoorbeeld toe leiden dat potentiële klanten jullie namen niet uit elkaar kunnen houden. In een dergelijke situatie zal je helaas voor een andere bedrijfsnaam moeten kiezen. 

Vaak is de handelsnaam hetzelfde als het merk, maar dit hoeft niet. De twee gerelateerde intellectuele eigendomsrechten (“handelsnaamrecht vs. merkenrecht”) zijn trouwens heel verschillend qua reikwijdte, beschermingsomvang, etc, ook al worden ze dikwijls door elkaar gehaald. Zo geeft een merkenrecht tevens bescherming buiten je branche en regio. Een merkrecht is zodoende vaak sterker dan een handelsnaamrecht.

Wanneer wordt een handelsnaam beschermd?

Als je wilt dat jouw handelsnaam beschermd wordt, zal je die actief (en aantoonbaar) moeten gebruiken. Bijvoorbeeld door de naam op je website te plaatsen of op een mooie flyer te laten drukken. Het is dus niet voldoende (en zelfs niet verplicht!) om jouw handelsnaam bij de KVK in te schrijven. Verstandig is het natuurlijk wel.

Let er ook nog even op dat je geen bedrijfsnaam uitkiest die ‘misleidend’ zou kunnen zijn. Zo is het niet de bedoeling dat je jouw eenmanszaak onder de naam “Green B.V.” gaat voeren. Of wat dacht je van “Fietsen4You” terwijl je alleen motoren verkoopt?

Registratie van een handelsnaam

We benadrukken het nog maar eens: een handelsnaam hoef je niet te registreren. Het handelsnaamrecht ontstaat namelijk automatisch, wanneer jij de naam actief en aantoonbaar gebruikt. Het enkele gebruik van jouw handelsnaam is dus voldoende om er een recht op te hebben. Het gaat er slechts om dat jouw (potentiële) klanten kennis kunnen nemen van de naam. 

Het misverstand dat een KVK-registratie voldoende is voor het ontstaan van een handelsnaamrecht, leidt soms tot vervelende situaties. Zo krijgen we regelmatig berichten van ondernemers die verbaasd zijn dat een concurrent er met “hun handelsnaam” vandoor gaat, want “ik heb het toch ingeschreven in de KvK?”. Je kan jouw bedrijfsnaam wel inschrijven in de KvK, maar als je er niets mee doet ontstaat er geen handelsnaamrecht. Het staat jouw concurrent dan in beginsel vrij om er met jouw naam vandoor te gaan. Registratie bij de KvK kan, daarentegen, wel een goede manier zijn om aan te tonen dat je de handelsnaam al eerder dreef. Als wettelijk uitgangspunt geldt namelijk dat een oudere handelsnaam voor een jongere handelsnaam gaat.

Handelsnaam overdragen

Het is mogelijk om jouw handelsnaamrecht over te dragen aan een ander. In artikel 2 van de Handelsnaamwet staat namelijk dat een handelsnaam kan worden overgedragen maar alleen “in verbinding met de onderneming die onder die handelsnaam wordt gedreven.” Strikt genomen kan je dus alleen jouw handelsnaam overdragen tezamen met je gehele bedrijf. In de praktijk wordt de soep iets minder heet gegeten als zij wordt opgediend. Uit deze zaak kunnen we bijvoorbeeld afleiden dat een handelsnaam al kan worden overgedragen samen met een domeinnaam en een telefoonnummer. 

Wettelijke eisen handelsnaam

Natuurlijk wil je een naam kiezen die indruk maakt, blijft hangen en past bij hetgeen je wilt uitstralen. Zijn er nog wettelijk eisen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van je handelsnaam? 

Als uitgangspunt geldt dat je ontzettend veel vrijheid hebt in het kiezen van een nieuwe bedrijfsnaam. Vrijwel alles is toegestaan. Je mag een verzonnen woord gebruiken, een Frans woord in je naam verwerken of een combinatie van cijfers en letters gebruiken. Desondanks zijn er wel een aantal regels waar je aan moet voldoen. Zo mag:

  • jouw naam niet misleidend zijn. Noem jezelf liever geen “Jansen&Team” als je een eenmanszaak bent;
  • je geen inbreuk maken op de merkrechten of handelsnaamrechten van iemand anders;
  • je geen wettelijk beschermde titel in je naam opnemen, wanneer je hier niet gerechtigd toe bent. Denk aan woorden als architect, advocaat, arts of notaris. 

Even voor de duidelijkheid: het handelsnaamrecht beperkt zich tot de naam. Logo’s, kleuren, tekens en lettertypen worden niet beschermd onder de Nederlandse handelsnaamwet.

Waartegen beschermt een handelsnaamrecht?

Op het moment dat je een handelsnaam hebt, mag een andere ondernemer niet meer dezelfde naam gaan gebruiken, als dit tot verwarring kan leiden. Het oudste handelsnaamrecht gaat dus voor het jongere handelsnaamrecht. Er is overigens pas sprake van verwarring als het publiek de twee bedrijven niet meer goed uit elkaar kan houden. Ofwel: zou het mogelijk zijn dat een (potentiële) klant jouw bedrijf aanziet voor het bedrijf van jouw concurrent (of omgekeerd)? De kans op verwarring is groter als beide bedrijven in dezelfde branche werkzaam zijn of in dezelfde regio hun producten aanbieden.

Juristen gespecialiseerd in het handelsnaamrecht

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het handelsnaamrecht en helpen bedrijven bij het beschermen of juist exploiteren van hun handelsnaam.

Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op. 

mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).