Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reclamerecht

Je mag als bedrijf heus een beetje overdrijven in je marketing, maar de reclame mag niet misleidend zijn. Onze juristen helpen je graag bij juridische vraagstukken omtrent het reclamerecht.

Reclamerecht: wat is het?

Eigenlijk is het heel simpel: het reclamerecht gaat over de vraag wat wel en niet mag in reclame. Voorbeelden: mag je als influencer een product promoten zonder #spon te gebruiken? Mag je de naam van jouw concurrent noemen in een reclamespotje? Is het oké om mijn product 100 % groen te noemen?

Het reclamerecht is oorspronkelijk bedoeld om consumenten te beschermen. De reclameregels vloeien voornamelijk voort uit Europese richtlijnen over oneerlijke handelspraktijken en misleidende reclame. In Nederland kan je deze regels terugvinden in het Burgerlijk Wetboek en in de Reclame Code

Als ondernemer heb je sneller te maken met het reclamerecht dan je denkt. Op het moment dat je ook maar iets van reclame maakt, moet je rekening houden met deze regels. Zo moet reclame herkenbaar zijn als reclame en mag je in ieder geval geen misleidende boodschappen de wereld insturen.

Regels voor reclame op social media

Maak je zelf reclame op social media of schakel je een influencer in om jouw product te promoten? Dan moet jij je houden aan de Reclamecode Social Media & Influencer marketing. Deze code beoogt social media marketing een stukje transparanter te maken, zodat het voor de ontvanger van een reclamebericht duidelijk is dat het om reclame gaat. Als je een influencer of affiliate inschakelt, moet jij er als adverteerder voor zorgen dat deze de reclameregels naleeft. Doe je dit niet? Dan kan je aansprakelijk worden gehouden voor het handelen en nalaten van jouw influencer of affiliate. Voorkomen dus! En laten we eerlijk zijn: op de bijbehorende reputatieschade zit je natuurlijk ook niet te wachten, toch?

Regels voor affiliate marketing

Affiliate marketing is natuurlijk gewoon een vorm van reclame. Daarom moet je ook bij deze vorm van marketing rekening houden met de regels uit de Reclame Code. Als jij dus een affiliate link plaatst in een blogpost, zal het voor jouw websitebezoeker duidelijk moeten zijn dat er hier sprake is van reclame. Je hoort het al: transparantie is key. Op het moment dat jij een derde (de affiliate) inzet voor jouw promotieactiviteiten, ben jij mede-verantwoordelijk voor het doen en laten van deze affiliate. Je kan je dus niet ‘verschuilen’ achter jouw affiliate. Daarom is het belangrijk om in een affiliate contract goede afspraken te maken, óók over de reclameregels.

Regels voor influencer marketing

Schakel je een influencer in om jouw producten of diensten te promoten? Dan maak je reclame. Je bent adverteerder en je dient de Reclamecode Social Media in acht te nemen. Dit betekent onder andere dat de reclame – die via social media wordt gemaakt – als zodanig herkenbaar moet zijn. Bijvoorbeeld door het opnemen van #adv of #promo. Als adverteerder dien je jouw influencer te wijzen op deze regels en toe te zien op de naleving. Daarnaast ben je verplicht om concrete santies te verbinden aan niet-naleving. 

Spamverbod: wat is dat?

Als juristen het over het spamverbod hebben, doelen ze op hetgeen in de Telecommunicatiewet staat. In deze wet staan namelijk een aantal strenge regels opgenomen over het ongevraagd versturen commerciëlecharitatieve en 
ideële elektronische berichten. Er is dus al heel snel sprake van spam. Ook wanneer je een e-mail verzendt met een win-actie, een gratis weggever opstuurt of een kortingscode verstrekt, val je onder het spamverbod. Als uitgangspunt geldt dat je niet zomaar ongevraagd e-mails mag sturen, tenzij er een uitzondering van toepassing is. Bestaande klanten mag je bijvoorbeeld wel mailen.

Juristen gespecialiseerd in het reclamerecht

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het reclamerecht en helpen op wekelijkse basis bedrijven bij het oplossen van juridische vraagstukken met betrekking tot reclame. Of je nu een start-up bent die reclame maakt voor een nieuw product of een gevestigd bedrijf dat zijn marketingstrategie wil herzien, onze gespecialiseerde juristen kunnen je bijstaan.

Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).