Zoek
Sluit dit zoekvak.
Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Affiliate marketing en het reclamerecht

Wil je jouw product promoten op andermans populaire website? Of heb je zelf een goedlopende blog en wil je daar een extra zakcentje mee verdienen? Affiliate marketing is the way to go. Hoewel deze vorm van marketing nog steeds sterk in opmars is, lijken zowel adverteerders als affiliates maar weinig af te weten van de reclameregels waar ze zich aan moeten houden. En dat kan toch echt voor (grote) problemen zorgen. We schreven al eens eerder over wat je juridisch allemaal moet regelen als je gaat samenwerken met affiliates. Deze keer gaan we wat dieper in op het reclamerecht.

De Reclame Code en affiliate marketing

 

De Reclame Code (en dan in het bijzonder de Reclame Code Social Media & Influencer Marketing 2019) bevat allerlei regels voor reclame op social media. Zo moet reclame in ieder geval als reclame herkenbaar zijn. Op social media kan dit bijvoorbeeld worden geregeld door een hashtag als #ad onder een post te plaatsen. 

Affiliate marketing is natuurlijk gewoon een vorm van reclame. Daarom moet je ook bij deze vorm van marketing rekening houden met de regels uit de Reclame Code. Als jij dus een affiliate link plaatst in een blogpost, zal het voor jouw websitebezoeker duidelijk moeten zijn dat er hier sprake is van reclame. Je hoort het al: transparantie is key. Dit betekent ook dat het echt heel makkelijk voor jouw websitebezoeker moet zijn om te begrijpen dat het om een affiliate link gaat. Het is dus niet voldoende om in jouw algemene voorwaarden op te nemen dat alle links op je website affiliate links zijn. Deze manier van werken is simpelweg niet toegankelijk genoeg. 

Maak mijn affiliate-contract

Affiliate link als reclame

 

Goed, het moet dus heel duidelijk zijn dat er sprake is van een affiliate link. Als een link eruit ziet als een gewone link, ben je verkeerd bezig. Maar hoe doe je dat dan: een link als reclame herkenbaar maken? Nou, bijvoorbeeld door het plakken van de tekst (“affiliate”) achter een link. Of door aan het einde van een blogpost een zinsnede toe te voegen waaruit blijkt dat alle links in de blog affiliate links zijn. 

Er bestaan geen strakke regels over hoe je affiliate links als reclame herkenbaar moet maken. Zolang het maar helder is voor de klant dát er sprake is van affiliate link. Snap je ‘m? Je mag hier dus zo creatief mee omgaan als je wilt. 

Aansprakelijk voor affiliate(s)

 

Als jij als bedrijf gebruik maakt van affiliates is het belangrijk dat je je realiseert dat jij (als adverteerder) in veel gevallen verantwoordelijk bent voor de reclame-uitingen van jouw (sub)affiliates. Met andere woorden: als jouw affiliate een reclameregel schendt, ben jijzelf -als bedrijf- ook in overtreding.

Het maakt daarbij niet zoveel uit of jij je hebt bemoeit met de inhoud van een reclame-uiting. Op het moment dat jij een derde (de affiliate) inzet voor jouw promotieactiviteiten, ben jij mede-verantwoordelijk voor het doen en laten van deze affiliate. Maar ben je dan altijd verantwoordelijk voor alles wat jouw affiliate doet? Nee, zo gek wordt het nou ook weer niet. Als jij jouw affiliates hebt gewezen op de reclameregels, toeziet op de naleving daarvan en concrete sancties verbindt aan niet-naleving, heb je in principe jouw werk gedaan en kan je niet meer aansprakelijk worden gesteld. Dit blijkt ook uit diverse uitspraken van de Reclame Code Commissie. Zo staat er in deze uitspraak het volgende:

Adverteerder is volgens artikel 8.1 van de Reclamecode SMS-Dienstverlening, bij reclame voor sms-diensten waarvan in dit geval sprake is, gehouden om affiliates contractueel te verplichten zich te houden aan de relevante wet- en regelgeving, affiliates te voorzien van de genoemde reclamecodes alsook actief op te treden tegen overtredingen en zich in te spannen om overtredingen te voorkomen.

Affiliate contract opstellen

 

In een affiliate-contract kan je een duidelijke sanctie (of boete) verbinden aan de niet-naleving van reclameregels door jouw affiliate. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen opnemen dat een affiliate, die zich niet houdt aan de Reclame Code, onmiddellijk van een verdere samenwerking wordt uitgesloten. 

Wij stellen regelmatig affiliate-overeenkomsten op die ook rekening houden met de Reclame Code. Neem anders eens contact met ons op of vraag ons direct om een vrijblijvende offerte.

Maak mijn affiliate-contract

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).