Search
Close this search box.
mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Is een opt-in verplicht voor een nieuwsbrief aan (bestaande) klanten?

Je wilt aan jouw klanten graag een nieuwsbrief sturen, maar vraagt je af of dat wel zomaar mag. Of moet je misschien toch eerst om toestemming (“opt-in”) vragen? We schreven al eens eerder over de regels voor e-mailmarketing maar in deze blog leggen we het je nog een keert uit.

Nieuwsbrief mailen zonder toestemming

Als wettelijk uitgangspunt geldt dat je niet zomaar, ongevraagd, jouw nieuwsbrief mag sturen. Doe je dat wel? Dan zou het goed kunnen dat het versturen van jouw nieuwsbrief in strijd is met het zogeheten spamverbod. Alhoewel het spamverbod in de praktijk vaak ziet op mailings met een commerciële inhoud, is het ook als goed doel of politieke partij niet toegestaan om te spammen

Wees je ervan bewust dat een ongevraagde e-mail al snel als spam wordt gekwalificeerd. Dus ook als je een prachtige nieuwsbrief bomvol inspiratie stuurt + gratis weggever, val je onder het spamverbod. 

Nieuwsbrief aan bestaande klanten

Op de hoofdregel dat je niet zomaar ongevraagd mailings mag sturen, bestaan een paar belangrijke uitzonderingen. Zo mag je aan bestaande klanten soms wel een nieuwsbrief sturen, zonder dat je daarvoor om toestemming moet vragen. 

Voor bestaande klanten heeft de wetgever dus gekozen voor een ‘opt-out’ benadering. Er moet natuurlijk wel sprake zijn van een bestaande klant & je moet de klant een zogeheten ‘recht op verzet’ hebben geboden. Hieronder lees je er meer over.

Wanneer mag je een klant mailen?

Het opt-out regime voor bestaande klanten geldt alleen als:

  • Iemand iets bij je heeft gekocht;
  • De mailing die je stuurt aan de klant betrekking heeft op producten / diensten die soortgelijk zijn aan wat de klant heeft gekocht;
  • De klant weet dat hij na aankoop mailings van jou gaat ontvangen;
  • De klant nog voor het moment van aankoop de mogelijkheid heeft gehad om zich te verzetten tegen het ontvangen van jouw mailings (i.e. recht op verzet).

Wil je er zeker van zijn dat je niet in strijd handelt met het spamverbod? Neem dan contact op met onze juristen.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).