Influencercontract: wat moet erin staan?

We schreven al eens eerder over de juridische aspecten van influencer-marketing, maar nog niet over de concrete afspraken die je moet maken met een influencer. In deze blog bespreken we het influencercontract en wat daar in ieder geval in moet komen te staan.

Afspraken met de influencer

Voordat je aan de slag gaat met een influencer is het belangrijk om eerst eens te kijken of jullie verwachtingen overeenkomen. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Op welke social media accounts gaat de influencer voor je reclame maken? Alleen op Instagram of ook op LinkedIn en TikTok? Hoe lang gaat de influencer voor je aan de slag? Heb je een langdurige samenwerking voor ogen of wil je de influencer slechts voor een eenmalige campagne inzetten?
  • Hoe lang moet een post online blijven staan? Het is natuurlijk bijzonder irritant als je veel geld hebt betaalt voor een post, en jouw influencer deze 48 uur later weer offline haalt. Spreek dus af dat jouw influencer de post minimaal (x) uur / dagen na plaatsing online moet laten staan.
  • Moet de influencer bepaalde targets halen? Spreek dan een resultaatsverplichting af en verbindt hier ook gevolgen aan.
  • Mag een post, nadat deze is geplaatst, nog worden gewijzigd door de influencer?
  • Hoeveel posts moet de influencer plaatsen? En waar (stories, feed, etc.)? Hoe zorg je ervoor dat de post niet direct wordt ondergesneeuwd door andere content van de influencer?

Reclameregels influencer

Jouw influencer dient zich te houden aan de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing en andere relevante reclame wet- en regelgeving. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat reclame herkenbaar is als reclame. Goed om te weten: als jij als organisatie gebruik maakt van influencers is het belangrijk dat je je realiseert dat jij (als adverteerder) in veel gevallen verantwoordelijk bent voor de reclame-uitingen van jouw influencers. Met andere woorden: als de door jou ingeschakelde influencer een reclameregel schendt, ben jijzelf -als organisatie – ook in overtreding.

Auteursrecht influencer

Wie heeft het intellectuele eigendom op het marketing materiaal? Als uitgangspunt geldt immers dat de rechten van intellectuele eigendom toekomen aan degene die het werk heeft ontwikkeld (de influencer, maar ook wellicht een derde partij die een bijdrage heeft geleverd, zoals een fotograaf). Dit betekent dat jij zonder toestemming van de influencer de content niet zomaar mag (her-)gebruiken. Wil je deze rechten laten overdragen of een licentie afspreken? Maak hier dan heldere afspraken over in de influencerovereenkomst.

Exclusiviteit

De checklist is nog lang niet compleet. Zo missen er een paar essentiële punten. Wat dacht je van het maken van exclusiviteits-afspraken? Mag de influencer, gedurende jullie samenwerking, ook concurrenten van jou promoten? Of vind je het belangrijk dat de influencer loyaal is aan jouw bedrijf?

Zo zou je bijvoorbeeld een lijst op kunnen nemen met namen van concurrenten waar de influencer – tijdens jullie samenwerking – niet voor mag werken.

Influencercontract opstellen

Samenwerkingen met influencers gaan niet altijd van een leien dakje. Met enige regelmaat ontvangen wij op kantoor zelfs berichten van ondernemers die nooit meer iets hebben gehoord van de influencer in kwestie (nadat het product al was opgestuurd). Het vastleggen van jullie verwachtingen is essentieel om dit soort vervelende situaties te voorkomen.

We begrijpen dat je als ondernemer niet wilt komen aanzetten met een saai en onbegrijpelijk influencer-contract. Onze juristen schrijven gelukkig scherpe influencer-contracten die jouw belangen beschermen én passen bij jouw brand. Neem eens contact op om te zien wat mogelijk is.

Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?