Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Foto van mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Influencercontract: wat moet erin staan?

We schreven al eens eerder over de juridische aspecten van influencer-marketing, maar nog niet over de concrete afspraken die je moet maken met een influencer. In deze blog bespreken we het influencercontract en wat daar in ieder geval in moet komen te staan.

Afspraken met de influencer

Voordat je aan de slag gaat met een influencer is het belangrijk om eerst eens te kijken of jullie verwachtingen overeenkomen. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Op welke social media accounts gaat de influencer voor je reclame maken? Alleen op Instagram of ook op LinkedIn en TikTok? Hoe lang gaat de influencer voor je aan de slag? Heb je een langdurige samenwerking voor ogen of wil je de influencer slechts voor een eenmalige campagne inzetten?
  • Hoe lang moet een post online blijven staan? Het is natuurlijk bijzonder irritant als je veel geld hebt betaald voor een post, en jouw influencer deze 48 uur later weer offline haalt. Spreek dus af dat jouw influencer de post minimaal (x) uur / dagen na plaatsing online moet laten staan.
  • Moet de influencer bepaalde targets halen? Spreek dan een resultaatsverplichting af en verbindt hier ook gevolgen aan.
  • Mag een post, nadat deze is geplaatst, nog worden gewijzigd door de influencer?
  • Hoeveel posts moet de influencer plaatsen? En waar precies (stories, feed, etc.)? Hoe zorg je ervoor dat de post niet direct wordt ondergesneeuwd door andere content van de influencer?

Reclameregels influencer

Jouw influencer dient zich te houden aan de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing en andere relevante reclame wet- en regelgeving. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat reclame herkenbaar is als reclame. Goed om te weten: wanneer jij als organisatie gebruik maakt van influencers is het belangrijk dat je je realiseert dat jij (als adverteerder) in veel gevallen verantwoordelijk bent voor de reclame-uitingen van jouw influencers.

Met andere woorden: als de door jou ingeschakelde influencer een reclameregel schendt, ben je zelf – als organisatie – ook in overtreding.

Auteursrecht influencer

Wie heeft het intellectuele eigendom op het marketing materiaal? Als uitgangspunt geldt immers dat de rechten van intellectuele eigendom toekomen aan degene die het werk heeft ontwikkeld (de influencer, maar ook wellicht een derde partij die een bijdrage heeft geleverd, zoals een fotograaf). Dit betekent dat jij zonder toestemming van de influencer de content niet zomaar mag (her-)gebruiken. Wil je deze rechten laten overdragen of een licentie afspreken? Maak hier dan heldere afspraken over in de influencerovereenkomst.

Exclusiviteit

De checklist is nog lang niet compleet. Zo missen er een paar essentiële punten. Wat dacht je van het maken van exclusiviteits-afspraken? Mag de influencer, gedurende jullie samenwerking, ook concurrenten van jou promoten? Of vind je het belangrijk dat de influencer loyaal is aan jouw bedrijf?

Zo zou je bijvoorbeeld een lijst op kunnen nemen met namen van concurrenten waar de influencer – tijdens jullie samenwerking – niet voor mag werken.

Influencercontract opstellen

Samenwerkingen met influencers gaan niet altijd van een leien dakje. Met enige regelmaat ontvangen wij op kantoor zelfs berichten van ondernemers die nooit meer iets hebben gehoord van de influencer in kwestie (nadat het product al was opgestuurd). Het vastleggen van jullie verwachtingen is essentieel om dit soort vervelende situaties te voorkomen.

We begrijpen dat je als ondernemer niet wilt komen aanzetten met een saai en onbegrijpelijk influencer-contract. Onze juristen schrijven gelukkig scherpe influencer-contracten die jouw belangen beschermen én passen bij jouw brand. Neem eens contact op om te zien wat mogelijk is.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).