Privacyverklaring maken

Moet ik een privacyverklaring maken?

Er is geen wettelijke verplichting om een privacyverklaring te maken, maar wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt heb je wel een bepaalde informatieplicht.

Deze informatieplicht houdt in dat je een betrokkene informeert over de verwerking van zijn of haar persoonsgegevens. In de praktijk voldoen de meeste bedrijven aan deze informatieplicht door het opstellen van een privacyverklaring. In een privacyverklaring zet je uiteen welke persoonlijke informatie je verzamelt, waarom je ze verzamelt en hoe je ze zult gebruiken. Aan de hand van de informatie die je in jouw privacyverklaring geeft, kunnen klanten of eindgebruikers beslissen of ze wel of niet met je willen samenwerken.

"Met een privacyverklaring laat je zien dat je de privacy van jouw klanten en eindgebruikers serieus neemt."

Wat is een licentieovereenkomst

Wat moet er in een privacyverklaring staan?

Met een goede privacyverklaring voldoe je aan jouw verplichtingen uit de AVG en laat je zien dat je de privacy van jouw klanten en eindgebruikers serieus neemt. Omdat elke organisatie uniek is, zal ook elke privacyverklaring net even wat anders zijn. Het is daarom belangrijk dat je een privacyverklaring hebt die op je bedrijf is afgestemd en die voor jouw klanten of eindgebruikers gemakkelijk te begrijpen is. Jouw privacyverklaring moet op zijn minst de volgende informatie bevatten:

  • De identiteit van de verwerkingsverantwoordelijke;
  • Hoe je de verwerkingsverantwoordelijke kunt contacteren (contactgegevens);
  • Wat voor soort persoonsgegevens er worden verwerkt en waarom ze nodig zijn;
  • Met wie de persoonsgegevens gedeeld zullen worden;
  • De rechten van betrokkenen;
  • Welke maatregelen de verwerkingsverantwoordelijke heeft genomen om de persoonsgegevens te beschermen;
  • Hoe lang de persoonsgegevens bewaard zullen worden.

Hoe maak ik een privacyverklaring?

Je kunt natuurlijk zelf een privacyverklaring proberen op te stellen, maar je kunt deze ook door een jurist laten maken. Het liefst laat je jouw privacyverklaring natuurlijk opstellen door een privacy jurist met een passie voor privacyrecht. Zo weet je zeker dat jouw privacyverklaring aan alle eisen voldoet. Als de Autoriteit Persoonsgegevens dan op jouw deur klopt, weet je zeker dat je hebt voldaan aan jouw verantwoordingsplicht en dat is natuurlijk wel zo prettig. De AP heeft namelijk de bevoegdheid om boetes op te leggen aan organisaties die de AVG overtreden. Een boete kan oplopen tot maximaal 20 miljoen euro of 4 % van de wereldwijde jaaromzet. Voorkomen dus!

Licentierecht

Waar moet ik op letten als ik een privacyverklaring maak?

Een privacyverklaring moet duidelijk en beknopt zijn. Het is raadzaam om de privacyverklaring in gewone taal op te stellen en geen technische termen te gebruiken. Zorg er bovendien voor dat de privacyverklaring gemakkelijk toegankelijk is op jouw website. Dit kunt je bijvoorbeeld doen door een link naar de privacyverklaring in de header of footer van jouw website te plaatsen. Het is uitdrukkelijk niet voldoende om de privacyverklaring in jouw algemene voorwaarden op te nemen. Tot slot is het belangrijk dat je de privacyverklaring up-to-date houdt. De manier waarop je persoonsgegevens verwerkt kan immers van tijd tot tijd veranderen.

Page not found

Jurist privacyverklaring maken

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist commerciële contracten

Page not found

Jurist algemene voorwaarden opstellen

Neem gerust contact met ons op.

Juridisch advies voor ondernemers
Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?