Privacyverklaring maken

Moet ik een privacyverklaring maken?

Er is geen wettelijke verplichting om een privacyverklaring te maken, maar wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt heb je wel een bepaalde informatieplicht.

Deze informatieplicht houdt in dat je een betrokkene informeert over de verwerking van zijn of haar persoonsgegevens. In de praktijk voldoen de meeste bedrijven aan deze informatieplicht door het opstellen van een privacyverklaring. In een privacyverklaring zet je uiteen welke persoonlijke informatie je verzamelt, waarom je ze verzamelt en hoe je ze zult gebruiken. Aan de hand van de informatie die je in jouw privacyverklaring geeft, kunnen klanten of eindgebruikers beslissen of ze wel of niet met je willen samenwerken.

Met een privacyverklaring laat je zien dat je privacy serieus neemt.

Waar moet ik opletten als ik een privacyverklaring maak?

Een privacyverklaring moet duidelijk en beknopt zijn. Het is raadzaam om de privacyverklaring in gewone taal op te stellen en geen technische termen te gebruiken. Zorg er bovendien voor dat de privacyverklaring gemakkelijk toegankelijk is op jouw website. Dit kunt je bijvoorbeeld doen door een link naar de privacyverklaring in de header of footer van jouw website te plaatsen. Het is uitdrukkelijk niet voldoende om de privacyverklaring in jouw algemene voorwaarden op te nemen. Tot slot is het belangrijk dat je de privacyverklaring up-to-date houdt. De manier waarop je persoonsgegevens verwerkt kan immers van tijd tot tijd veranderen.

Jurist auteursrecht, privacyrecht, ICT-recht
Juristen ICT-recht, web3 recht, Privacyrecht

Wat moet er in een privacyverklaring staan?

Met een goede privacyverklaring voldoe je aan jouw verplichtingen uit de AVG en laat je zien dat je de privacy van jouw klanten en eindgebruikers serieus neemt. Omdat elke organisatie uniek is, zal ook elke privacyverklaring net even wat anders zijn. Het is daarom belangrijk dat je een privacyverklaring hebt die op je bedrijf is afgestemd en die voor jouw klanten of eindgebruikers gemakkelijk te begrijpen is. Jouw privacyverklaring moet op zijn minst de volgende informatie bevatten:

  • De identiteit van de verwerkingsverantwoordelijke;
  • Hoe je de verwerkingsverantwoordelijke kunt contacteren (contactgegevens);
  • Wat voor soort persoonsgegevens er worden verwerkt en waarom ze nodig zijn;
  • Met wie de persoonsgegevens gedeeld zullen worden;
  • De rechten van betrokkenen;
  • Welke maatregelen de verwerkingsverantwoordelijke heeft genomen om de persoonsgegevens te beschermen;
  • Hoe lang de persoonsgegevens bewaard zullen worden.

Hoe maak ik een privacyverklaring?

Je kunt natuurlijk zelf een privacyverklaring proberen op te stellen, maar je kunt deze ook door een jurist laten maken. Het liefst laat je jouw privacyverklaring natuurlijk opstellen door een privacy jurist met een passie voor privacyrecht. Zo weet je zeker dat jouw privacyverklaring aan alle eisen voldoet. Als de Autoriteit Persoonsgegevens dan op jouw deur klopt, weet je zeker dat je hebt voldaan aan jouw verantwoordingsplicht en dat is natuurlijk wel zo prettig. De AP heeft namelijk de bevoegdheid om boetes op te leggen aan organisaties die de AVG overtreden. Een boete kan oplopen tot maximaal 20 miljoen euro of 4 % van de wereldwijde jaaromzet. Voorkomen dus!

Advocaat ICT-recht, privacyrecht, intellectueel eigendom

Akte overdracht auteursrecht

Om te beginnen, moet de partij die de rechten overdraagt hiertoe wel bevoegd zijn. Oftewel: wat je niet hebt, kun je niet overdragen. Daarnaast moest er sprake zijn van een wilsovereenstemming. Beide partijen moeten dus zijn overeengekomen dat ze de auteursrechten willen laten overdragen.

In de akte van overdracht is vaak niet duidelijk genoeg omschreven dat er iets wordt overgedragen, en wat er dan wordt overgedragen. Zorg er daarom altijd voor dat het woord overdracht in de akte wordt genoemd. Zo voorkom je dat een ander zou kunnen denken dat een exclusieve licentie, in plaats van een overdracht, is bewerkstelligd. 

Je hoeft een akte van overdracht niet door een notaris te laten opstellen. Het is wel aan te raden om hiervoor een jurist in te schakelen. Het gebeurt namelijk regelmatig dat er met een slechte akte van overdracht géén auteursrechten zijn overgedragen. Of dat er slechts een gedeeltelijke overdracht heeft plaatsgevonden. Dit achteraf repareren, kan dan zeer vervelend zijn.  

Page not found

Privacyverklaring maken?
Onze juristen helpen graag

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist privacyrecht, ICT-recht

Spaans&Spaans V.O.F.

We zijn gevestigd op de Vijzelstraat 391a (1016EJ) in het mooie Amsterdam en sinds 2018 ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel onder nummer: 71533230.
Ons BTW-nummer: NL858752530B01. 

020 261 9633

contact@spaans-spaans.com

Spaans & Spaans ©2018-2023 Algemene voorwaarden Privacyverklaring

Page not found

Contact opnemen

Neem gerust contact met ons op.

Spaans&Spaans V.O.F.

Keizersgracht 391
1016EJ, Amsterdam
KvK: 71533230
BTW-nummer: NL858752530B01 

020 261 9633

contact@spaans-spaans.com

Juridisch advies

Meer informatie

Overig

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaan&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).