Zoek
Sluit dit zoekvak.

Externe privacy officer

Ben je als organisatie op zoek naar een externe privacy officer die – op interim basis – kan helpen bij het waarborgen van de privacybescherming en naleving van de privacywetgeving? Onze juridische experts hebben uitgebreide ervaring op het gebied van privacyrecht en kunnen jouw organisatie ondersteunen als externe privacy officer.

Wat doet een privacy officer?

Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht in Nederland.

Met de komst van de AVG moeten bedrijven een duidelijk beeld hebben van de manier waarop zij (klant-)gegevens verzamelen, opslaan en gebruiken (persoonsgegevens verwerken). Als organisatie is het soms best complex om te voldoen aan alle regels. Een privacy officer kan hierbij ondersteuning bieden.

Hoewel het mogelijk is om een medewerker op te leiden tot privacy officer, is het vaak sneller en goedkoper om gebruik te maken van een externe privacy officer. Heeft jouw organisatie nog geen toegang tot een privacy officer en is hier (tijdelijk) behoefte aan? Onze interim privacy juristen zijn, op korte termijn, beschikbaar.

Verschil privacy officer vs data protection officer?

Er ontstaat vaak verwarring bij het bespreken van de privacy officer (PO) en de data protection officer (DPO). Hoewel beide functies betrekking hebben op de naleving van privacyregels, is de functie van DPO wettelijk beperkt en gelden er specifieke eisen om de onafhankelijkheid van een DPO te waarborgen. Zo mag een DPO geen instructies krijgen over de wijze waarop zijn taken moeten worden uitgevoerd en kunnen hem in beginsel geen sancties worden opgelegd (behalve wanneer hij slecht functioneert). Bovendien mogen DPO’s geen nevenfuncties bekleden die tot belangenconflicten kunnen leiden.

Voordelen van onze privacy officers

De voordelen van het werken met een van onze privacy officers zijn onder andere: 

(i) Expertise en ervaring op het gebied van privacywetgeving;

(ii) Toegang tot de laatste juridische ontwikkelingen en kennis;

(iii) Een proactieve houding ten aanzien van gegevensbescherming en compliance;

(iv) Flexibele, op maat gemaakte oplossingen voor de behoeften van jouw organisatie;

(v) Kosteneffectieve oplossing.

Taken van een privacy officer

Onze privacy officers kunnen jouw organisatie, op interim basis, bijstaan op het gebied van privacy en gegevensverwerkingen. Daarbij wordt er altijd gekeken naar de specifieke situatie van jouw organisatie. De taken van een privacy officer kunnen bestaan uit:

  1. Het adviseren en informeren over de toepassing van de AVG;
  2. Het bijhouden van een actueel register van verwerkingsactiviteiten;
  3. Het assisteren bij de implementatie van specifieke beveiligingsmaatregelen;
  4. Het geven van begeleiding bij misbruik, verlies van gegevens;
  5. Het opleiden van werknemers;
  6. Het opstellen van privacy-documenten, zoals een verwerkersovereenkomst of privacyverklaring.

De AVG is een complex stuk wetgeving, dat zorgvuldige aandacht vraagt van organisaties. Om ervoor te zorgen dat alle verplichtingen naar tevredenheid worden nagekomen, is het het aan te bevelen een externe privacy officer in te schakelen.

Externe privacy officer inhuren

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het privacyrecht en zijn beschikbaar voor interim opdrachten als privacy officers.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).