Wat is het ICT-recht?

Om maar even met een kafka-achtige uitspraak te beginnen: het ICT recht bestaat niet.

Wanneer wij op kantoor geconfronteerd worden met een mislukt automatiseringsproject, kijken we eerst naar het algemene verbintenissenrecht. De overdracht van de auteursrechten op een software-project, gebeurt aan de hand van de Auteurswet. Waarom koesteren we dan toch de term “ICT recht”? Het is zeker geen ijdelheid maar eerder een poging om te benadrukken dat de technische aspecten van een ICT-zaak, unieke kennis verlangt. Wanneer je een aan het ICT recht gerelateerde vraag hebt, is het daarom van wezenlijk belang om naar een jurist op zoek te gaan die zich in juist deze materie gespecialiseerd heeft. Zeker nu onze samenleving in rap tempo aan het digitaliseren is en er voortdurend nieuwe wetten en regels uitgevaardigd worden om dit digitaliseringsproces in goede banen te leiden. 

"Door onze kennis van het ICT-recht kunnen we tech-bedrijven net dat beetje extra geven."

Wat is een Service Level Agreement (SLA)

Ben jij een dienstverlener of afnemer van (cloud)software? Dan is het geen overbodige luxe om in een Service Level Agreement (ook wel “SLA” genoemd) afspraken vast te leggen over het “service level” (kwaliteitsniveau) van de aangeboden dienstverlening. In deze overeenkomst wordt  gespecificeerd welk niveau men mag verwachten van de dienstverlening. Hierbij kan je denken aan afspraken omtrent de beschikbaarheid van de software, onderhoud, eventuele backups, storingen of aansprakelijkheid bij downtime. Je wilt de afspraken zo concreet mogelijk maken (oog voor detail is zeker niet onbelangrijk) zodat partijen goed weten waar ze aan toe zijn en de gemaakte afspraken aansluiten op de praktijk. Een SLA kan zo al snel een aantal pagina’s in beslag nemen. 

Jurist auteursrecht, privacyrecht, ICT-recht
Juristen ICT-recht, web3 recht, Privacyrecht

Zijn openbare GitHub-projecten open source?

Er bestaat nog wel eens het misverstand dat alle code die op GitHub is geplaatst, open source code is. Dit is echt evident onjuist. Alhoewel openbare repositories op GitHub heel vaak worden gebruikt om open source code mee te delen, betekent dit nog niet dat alle software op GitHub open source is. Zie je een stuk code op GitHub wat je graag wilt gebruiken, maar kan je geen licentie vinden? Dan mag je de code niet zomaar gebruiken. Je zal in beginsel uitdrukkelijk toestemming moeten vragen aan de auteursrechthebbende (waarschijnlijk de developer van de code, maar dit zou ook wel eens de werkgever kunnen zijn) voordat je met de code aan de slag kan. Omdat de code op GitHub staat, mag je wel de code bekijken en deze forken. 

Werkgever claimt het auteursrecht op software

Indien jij als software developer in dienstverband software ontwikkelt, dan wordt de werkgever in beginsel als maker en dus als auteursrechthebbende beschouwd. Hier is echter wel de eis aan verbonden dat het maken van de software tot het takenpakket van de werknemer behoorde. Een verrassend feitje is het gegeven dat het voor de Auteurswet niet uitmaakt of het werk onder de werktijd tot stand is gekomen, op apparatuur van de werkgever of in het kader van een specifieke opdracht. Het gaat er slechts om of het maken van de software binnen de arbeidstaak van de werknemer valt. Vervelend? Dan zal je als developer echt actief actie moeten ondernemen om jouw auteursrechten te beschermen. Meer lezen? Check dan onze blog over dit onderwerp of onze expertise-pagina over het auteursrecht.

Advocaat ICT-recht, privacyrecht, intellectueel eigendom

ICT contracten opstellen

Sla, SaaS, Agile? Bekende taal voor onze juristen. Een op de klippen gelopen it-project? Wij nemen het uit handen. Door onze tech-kennis kunnen wij de juiste vragen stellen. Dat is wel zo prettig communiceren.

Natuurlijk stellen we ook verschillende ICT-contracten op, zoals:

– de hostingsovereenkomst: deze overeenkomst heeft betrekking op de hosting- of clouddiensten en wordt vaak gesloten tussen een hostingprovider en een klant;

– de softwarelicentieovereenkomst: deze overeenkomst regelt de verkoop, verhuur of leasing van software aan klanten;

– de service level agreement (SLA): dit document beschrijft de dienstverleningsniveaus die een dienstverlener aan zijn klant zal leveren.

Daarnaast leveren we ook een reeks andere juridische diensten, waaronder advies over het privacyrecht. Wij zijn dus je one-stop shop voor alle juridische aangelegenheden in verband met ICT.

Page not found

Juristen gespecialiseerd in
het ICT-recht

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Privacy jurist

Spaans&Spaans V.O.F.

We zijn gevestigd op de Vijzelstraat 391a (1016EJ) in het mooie Amsterdam en sinds 2018 ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel onder nummer: 71533230.
Ons BTW-nummer: NL858752530B01. 

020 261 9633

contact@spaans-spaans.com

Spaans & Spaans ©2018-2023 Algemene voorwaarden Privacyverklaring

Page not found

Contact opnemen

Neem gerust contact met ons op.

Spaans&Spaans V.O.F.

Vijzelstraat 68
1017 HL, Amsterdam
KvK: 71533230
BTW-nummer: NL858752530B01 

020 261 9633

contact@spaans-spaans.com

Juridisch advies

Meer informatie

Overig

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaan&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).