Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Zijn openbare GitHub-projecten open source?

We kregen laatst de volgende (leuke!) vraag in onze mailbox:

Ik heb wat code gevonden op GitHub die ik graag zou willen gebruiken. In de repository kan ik alleen geen licentie vinden. Het project heeft wel al veel forks en men is best actief (pull requests, etc.). Mag ik de code gebruiken of krijg ik problemen met copyright en dat soort dingen?”

In deze blog geven we, beknopt, het antwoord. 

Is software op GitHub open source?

Er bestaat nog wel eens het misverstand dat alle code die op GitHub is geplaatst, open source code is. Dit is echt evident onjuist. 

Alhoewel openbare repositories op GitHub heel vaak worden gebruikt om open source code mee te delen, betekent dit nog niet dat alle software op GitHub open source is. 

GitHub geeft je de mogelijkheid om als developer zelf te bepalen wat voor licentie je toevoegt aan jouw project. Je kan er dus voor kiezen om een van de vele open source licenties te gebruiken. Denk wel even goed na voordat je zomaar een licentie van het internet plukt. Een software licentie vertelt anderen immers wat ze wel en niet mogen doen met jouw code.

Maar als je dit nalaat (ofwel, je kiest geen licentie), zijn de ‘gewone’ regels van het auteursrecht weer van toepassing. In andere woorden: als maker van een software-project heb jij het auteursrecht op de code. Niemand mag zomaar zonder jouw toestemming jouw code openbaar maken, verveelvoudigen, wijzigen, etc.   

Eigenlijk legt GitHub het zelf prima uit: 

“You’re under no obligation to choose a license. However, without a license, the default copyright laws apply, meaning that you retain all rights to your source code and no one may reproduce, distribute, or create derivative works from your work. If you’re creating an open source project, we strongly encourage you to include an open source license. The Open Source Guide provides additional guidance on choosing the correct license for your project.”

Ik kan geen licentie vinden

Zie je een stuk code op GitHub wat je graag wilt gebruiken, maar kan je geen licentie vinden? Dan mag je de code niet zomaar gebruiken. Je zal in beginsel uitdrukkelijk toestemming moeten vragen aan de auteursrechthebbende (waarschijnlijk de developer van de code, maar dit zou ook wel eens de werkgever kunnen zijn) voordat je met de code aan de slag kan. Omdat de code op GitHub staat, mag je wel de code bekijken en deze forken. In GitHub terms of use, staat namelijk de volgende clausule:

5. License Grant to Other Users

“Any User-Generated Content you post publicly, including issues, comments, and contributions to other Users’ repositories, may be viewed by others. By setting your repositories to be viewed publicly, you agree to allow others to view and “fork” your repositories (this means that others may make their own copies of Content from your repositories in repositories they control).”

Goed, als je geen licentie kan vinden en de software verder wilt gebruiken dan de licentie van GitHub jou toestaat, heb je 2 mogelijkheden:

  • Vraag de developer van het stukje code of je de code mag gebruiken. Op GitHub kan je dit natuurlijk makkelijk via ‘open an issue’ doen. 
  • Gebruik de code niet. Lukt het niet om toestemming te krijgen? Ga dan op zoek naar een alternatief, maar ga niet alsnog de code stiekem gebruiken.

Risico’s verbonden aan open source

Heb je wel een open source licentie gevonden? Gefeliciteerd! Dan mag je de code gebruiken, maar alleen in overeenstemming met hetgeen in de licentie staat. Open source is misschien wel gratis, maar dat betekent nog niet dat er geen regels aan verbonden zijn. Voordat je besluit een stuk open source software in je project te gebruiken, is het verstandig om eerst eens na te gaan wat er in de licentie staat (en wat dit voor jouw project betekent).

Wist je bijvoorbeeld dat de rechter al eens eerder tot de conclusie kwam dat het niet vermelden van de open source licentie een auteursrechtinbreuk is? Voorkomen dus!

Juristen gespecialiseerd in open source licenties

Open source licenties hebben iets geks. Het auteursrecht wordt immers ingezet om het makkelijker te maken om een creatief werk (software) te verveelvoudigen en openbaar te maken. Dat is, wat de aard van copyright betreft, de wereld op zijn kop. Juristen zonder kennis van open source, zijn vaak dan ook niet in staat om hun cliënten hier goed in bij te staan.

Voor juristen met een voorliefde voor open source, ben je bij ons aan het juiste adres. We hebben al meerdere developers (en bedrijven) mogen bijstaan bij het kiezen van de juiste open source licentie, het in kaart brengen van risico’s, enzovoorts.

Meer informatie nodig? Neem gerust contact met ons op.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).