Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Web3 recht: NFTs, Crypto, Metaverse

We zijn een van de eerste legal service providers in Nederland die juridische ondersteuning biedt aan web3 founders. Legal support nodig voor jouw web3 project? Contact us.

Wat is web3 recht?

Web3 wordt beschouwd als de toekomst van het internet, maar wat is het precies? 

Packy McCormick, een investeerder met een passie voor web3, definieert web3 als “the internet owned by the builders and users, orchestrated with tokens.” Een van de belangrijkste kenmerken van web3 is dat het gebaseerd is op een decentraal model. Dit betekent, kort gezegd, dat gebruikers van het internet data, identiteiten of spullen met elkaar kunnen uitwisselen, zonder daarbij gebruik te hoeven maken van (machtige) centrale spelers, als Facebook. Het idee is dus dat de gewone man op het internet weer zeggenschap krijgen over zijn data en daarbij niet langer afhankelijk is van tussenpersonen. Op die manier zou het bijvoorbeeld ook mogelijk moeten zijn om met je data geld (of: “tokens”) te verdienen. Waar we nu nog op social media platformen beloond worden met “vind ik leuks”, zouden we in de wereld van web3 financieel beloond kunnen worden via tokens en is het ook mogelijk om (gedeeltelijk) eigenaar te worden van digital assets.

Web3 in de praktijk

Web3 klinkt heel spannend, maar tot nu toe hebben maar weinig mensen een concreet beeld bij de mogelijkheden. Daarom sommen we een aantal web3-toepassingen op, om het potentieel van web3 een stukje concreter te maken:

  • NFT’s: een NFT is een non-fungible token, waarbij de token een unieke waarde op de blockchain vertegenwoordigt. Doordat elke NFT uniek is (non-fungible = niet-verwisselbaar), heeft het een zekere bewijsfunctie waardoor NFT’s in de praktijk als een soort “digitaal eigendomscertificaat” functioneren. 
  • DAO’s: DAO staat voor “gedecentraliseerde, autonome organisatie” en is een organisatievorm zonder centrale autoriteit. Het zijn dus de leden / gebruikers zelf die de touwtjes in handen hebben en bepalen welke beslissingen er worden genomen. Kortom, geen CEO’s, managers of een centrale overheid: maar een organisatie van en voor de mensen. DAO’s worden mogelijk gemaakt door smart contracts en zijn gebouwd op de blockchain.
  • Metaverse: een algemeen aanvaarde definitie voor de metaverse, bestaat helaas nog niet. Vaak wordt de metaverse omschreven als een netwerk van virtuele driedimensionale werelden, waar gebruikers van het web met elkaar kunnen communiceren en “dingen” kunnen doen. Zo kunnen gebruikers in de metaverse soms eigendommen bezitten, contracten sluiten met andere gebruikers en verschillende activiteiten ontplooien.

NFTs en juridische problemen

NFT’s brengen, door hun unieke aard, verschillende juridische uitdagingen met zich mee waarmee men rekening moet houden. Het is voor de koper van een NFT bijvoorbeeld niet altijd duidelijk wat hij of zij precies krijgt. Normaal gesproken krijgt de koper namelijk slechts een token en wordt hij of zij niet de eigenaar van het bijbehorende digitale werk (een afbeelding, video, etc.). Hier ontstaan niet zelden misverstanden over. Een andere juridische uitdaging is het intellectueel eigendom. Voordat je besluit om een NFT-project te starten en je NFT’s op OpenSea te verhandelen, is het belangrijk dat je er zeker van bent dat je alle benodigde intellectuele eigendomsrechten, zoals het auteursrecht, bezit. Heb je die niet? Dan kan je worden aangesproken voor een onrechtmatige daad. Let op: het aantal rechtszaken over NFT’s die verband houden met IE-rechten, neemt gestaag toe. 

Web3: welke juridische uitdagingen zijn er?

Web3 is ontzettend exciting en kent tegelijkertijd vele unieke juridische uitdagingen. Zo is het niet altijd makkelijk om erachter te komen welk recht van toepassing is en welke rechter bevoegd is om kennis te nemen van een eventueel geschil. Een andere uitdaging betreft de handhaving. Want, hoe makkelijk is het eigenlijk om je recht te halen in web3? Maar ook op het gebied van het intellectueel eigendomsrecht en privacy zijn er nog ontzettend veel vraagtekens. Het is zelfs nog niet duidelijk wat precies de betekenis is van “eigendom” in web3. Kan men überhaupt juridisch eigenaar zijn van een digital asset in web3? En zo ja: waar ben je dan precies eigenaar van?

Juristen gespecialiseerd in de juridische aspecten van web3

Onze juristen zijn goed thuis in de nieuwe blockchain-technologieën in verband met web3. Wij begrijpen cryptocurrency, smart contracts, NFT’s, DAO’s en andere digitale activa die deel uitmaken van deze nieuwe economie. We geven juridisch advies aan founders over verschillende onderwerpen die verband houden met web3. Denk aan IE-rechten, privacy issues en consumentenregels.

Wij helpen je door de juridische uitdagingen van web3 te navigeren, zodat jij je kunt concentreren op het bouwen en lanceren van je web3 project.

Foto van mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).