Resellerovereenkomst voor software

Ben je van plan software te gaan resellen? Dan is het verstandig om de afspraken met jouw reseller in een duidelijke resellerovereenkomst vast te leggen. 

Wat is een software reseller overeenkomst?

Een software resellerovereenkomst is een juridische overeenkomst die de rechten en verantwoordelijkheden beschrijft tussen de eigenaar van een software programma (software leverancier) en een bedrijf dat de software wil verkopen of in licentie wil geven aan derden (reseller). De overeenkomst bevat enkele belangrijke voorwaarden met betrekking tot de rechten en verantwoordelijkheden van de reseller. Denk aan afspraken omtrent het onderhoud & support van de software, maar ook eventuele aansprakelijkheidsbeperkingen en garanties.

Ben je van plan een reseller aan te wijzen voor de software producten (of SAAS-diensten) die je levert? Neem op tijd contact met ons op zodat we je kunnen helpen bij het opstellen van een heldere resellerovereenkomst die alle afspraken van jouw deal omvat.

Wat is een distributeur?

Een distributeur koopt producten in bij een leverancier en verkoopt deze vervolgens voor eigen rekening en risico aan zijn klanten. In tegenstelling tot een agent (i.e. agentuurovereenkomst), handelt een distributeur voor eigen rekening en risico. Dit betekent onder andere dat de distributeur op eigen naam overeenkomsten sluit met zijn klanten. Er bestaat in beginel dus geen directe juridische relatie tussen de eindklant (klant van de distributeur) en de leverancier.

Wat is een reseller?

Een reseller (ook wel wederverkoper genoemd) koopt producten van de ene partij (die een fabrikant of een distributeur kan zijn) en verkoopt deze vervolgens aan een andere partij, vaak de eindgebruiker. 

Wat is het verschil tussen reselling en distributie?

De termen “reselling” en “distributie” worden nogal eens door elkaar gehaald.

Problematisch? 

Vanuit juridisch oogpunt is het niets om zorgen over te maken. Eventuele verschillen tussen reselling en distributie zijn namelijk hoofdzakelijk van commerciële aard. Kort gezegd, wordt de term reselling veelal gebruikt binnen de IT-sector en verwijst dit meestal naar de wederverkoop van software producten en/of SAAS-diensten.

Verschillende soorten reselling

Er bestaan in de praktijk verschillende resellingsmodellen. Elk model heeft zijn eigen juridische eigenaardigheden:

  • Exclusieve reselling: er is slechts één reseller in een bepaald gebied en deze heeft het exclusieve recht om de producten in dat gebied te verkopen;
  • Niet-exclusieve reselling: in een gebied zijn meerdere resellers actief en de leverancier heeft tevens het recht om op eigen houtje zijn producten in het gebied te verkopen;
  • Selectieve reselling: resellers worden door de leverancier uitgekozen op basis van een aantal (strenge) kwaliteitscriteria.

Wat er precies in de schriftelijke resellingsovereenkomst moet komen te staan, hangt af van het soort model dat partijen overeenkomen.

Inhoud software resellingsovereenkomst

Om potentiële conflicten te voorkomen en de kans op een succesvolle samenwerking met je reseller te vergroten, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Deze afspraken zet je natuurlijk het liefst “zwart op wit” zodat je later niet geconfronteerd wordt met eventuele bewijsproblemen.

In een schriftelijke software resellingsovereenkomst dien je in ieder geval rekening te houden met de volgende juridische aandachtspunten:

  • Wie is er verantwoordelijk voor het onderhoud en de support van de software?
  • Waar mag de reseller de software doorverkopen (geografisch gebied)?
  • Communicatie met de eindklanten: mag de software leverancier deze ook benaderen?
  • Welke vergoeding ontvangt de software leverancier van de reseller?
  • Hoe mag de reseller de software promoten? Via welke marketingmethoden?
  • Wat gebeurt er met de eindklanten van reseller op het moment dat deze de resellingsovereenkomst opzegt?
  • Mag reseller de software wijzigen of bundelen?

Opstellen software resellingsovereenkomst door Spaans&Spaans

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het ICT-rechtInternetrecht en helpen op wekelijkse basis software bedrijven bij het vertalen van hun resellersmodel naar concrete afspraken in een resellersovereenkomst. 

Hulp nodig bij het opstellen van een resellerovereenkomst voor jouw software product of SAAS-dienst? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).