Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is een resellerovereenkomst?

Laat jouw resellerovereenkomst opstellen of controleren door onze gespecialiseerde IT-juristen.

Resellerovereenkomst voor software

Een resellerovereenkomst is een fancy name voor een distributieovereenkomst. Vanuit juridisch oogpunt is er geen onderscheid tussen een distributeur en een reseller. In de praktijk wordt er echter vaak gesproken van een reseller op het moment dat de distributie ziet op de doorverkoop van software of online tech diensten, zoals SAAS.

Een resellerovereenkomst regelt de afspraken tussen de leverancier van een software product en zijn distributeurs of wederverkopers. Een voorbeeld: start-up X heeft advertising software ontwikkeld. Bedrijf Y heeft zelf al een software licentie afgenomen bij X voor deze software maar is zo enthousiast dat het de software ook graag wil kunnen doorverkopen aan zijn eigen klanten. Hiervoor besluiten X en Y een resellerovereenkomst op te laten stellen.

Side note: vaak is er bij een resellerovereenkomst voor SAAS of een tijdelijke software licentie, geen sprake van echte koop maar geeft de leverancier aan de wederverkoper een licentie met het recht om de software te sub-licentiëren.

Waarom heb je een software-resellingsovereenkomst nodig?

Wanneer je als bedrijf software hebt ontwikkeld, kan het interessant zijn om gebruik te maken van een reseller. Deze reseller gaat jouw software, op eigen naam, doorverkopen aan zijn klanten. Zo kun je als software leverancier – via jouw reseller – een doelgroep aanspreken die je anders niet had kunnen bereiken (“je spreekt de lokale taal niet maar de reseller wel”).

Afspraken met betrekking tot de reselling van software, leg je vast in een software resellings-overeenkomst. In zo’n overeenkomst worden, kort gezegd, de voorwaarden vastgelegd waaronder een reseller de software mag doorverkopen aan zijn klanten. Denk aan afspraken over het geografisch gebied, vergoedingen, onderhoud (support), aansprakelijkheden, enzovoorts.

Wat staat er in een resellerovereenkomst?

Om potentiële conflicten te voorkomen en het risico op commerciële geschillen te verkleinen, is het belangrijk dat de voorwaarden van een resellerovereenkomst helder zijn geformuleerd. 

Als software leverancier is het belangrijk om eerst na te gaan of de afspraken die je wilt maken in een resellerovereenkomst, wel in lijn zijn met overige contracten en licenties die je reeds hebt gesloten. Als je bijvoorbeeld gebruik hebt gemaakt van de software van derden, zal je eerst moeten checken of de desbetreffende licenties wel een resellingsmodel toestaan.

Goed, in een resellerovereenkomst wil je in ieder geval iets opnemen over:

  • Wie er verantwoordelijk is voor het onderhoud en de support van de software;
  • Waar de reseller de software mag doorverkopen (geografisch gebied);
  • Communicatie met de eindklanten: mag de software leverancier deze ook benaderen?
  • Welke vergoeding de software leverancier ontvangt van de reseller;
  • Hoe de reseller de software mag promoten.

Opstellen software resellingsovereenkomst door Spaans&Spaans

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het ICT-rechtInternetrecht en helpen op wekelijkse basis software bedrijven bij het vertalen van hun resellersmodel naar concrete afspraken in een resellersovereenkomst. 

Hulp nodig bij het opstellen van een resellerovereenkomst voor jouw software product of SAAS-dienst? Neem gerust contact met ons op.

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).