Homepagina >> Regels voor duurzaamheidsclaims
Regels voor duurzaamheidsclaims
Duurzaamheidsclaims in reclame-uitingen
Wil je als organisatie de duurzame kwaliteiten van jouw product of dienst onder de aandacht brengen? Bijvoorbeeld dat de gebruikte materialen milieuvriendelijk zijn en/of de verpakking gerecycled is? Dan moet je rekening houden met een aantal regels.
De Autoriteit Consument & Markt heeft namelijk aangegeven strenger te gaan optreden tegen bedrijven die ongefundeerde duurzaamheidsclaims doen. Indien jouw duurzaamheidsclaim onjuist of misleidend is, kan de ACM een boete opleggen. Bovendien loop je het risico dat er ook een klacht bij de Reclame Code Commissie wordt ingediend en/of er een gerechtelijke procedure wordt gestart wegens overtreding van de OH-regels (oneerlijke handelspraktijken).
Juridische regels voor duurzaamheidsclaims
De governance van duurzaamheidsclaims is met name gebaseerd op wetgeving inzake oneerlijke handelspraktijken. Artikel 6:193b BW bepaalt dat er sprake is van een oneerlijke handelspraktijk als een handelaar die zich niet gedraagt volgens de vereisten van professionele toewijding en daarmee het vermogen van de consument beperkt om een besluit te nemen. In de wet wordt een onderscheid gemaakt tussen twee categorieën oneerlijke handelspraktijken die bijzonder oneerlijk zijn: agressieve en misleidende handelspraktijken. Het verstrekken van feitelijk onjuiste informatie of het op misleidende wijze verschaffen van informatie, dan wel het weglaten van essentiële informatie, wordt als misleidende beschouwd. Het doen van onjuiste en/of misleidende duurzaamheidsclaims valt dan ook onder de categorie misleidende handelspraktijken.
Toezicht door de Autoriteit Consument & Markt
De Autoriteit Consument & Markt is in Nederland de toezichthouder op het privaatrechtelijk consumentenrecht en heeft op grond van de Wet handhaving consumentenbescherming o.a. de bevoegdheid om te handhaven in geval van een overtreding van de OH-regels.*
Indien de ACM een overtreding constateert, kan zij besluiten om een boete op te leggen of een last onder dwangsom. Naast deze formele handhavingsmiddelen, komt het ook vaak genoeg voor dat de ACM eerst in gesprek gaat met de overtreder en het uiteindelijk bij een waarschuwing blijft.
*Indien het een oneerlijke handelspraktijk in de financiële sector betreft, is niet de ACM maar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) belast met het toezicht.
Vuistregels voor eerlijke duurzaamheidsclaims
De ACM heeft aangegeven strenger op te willen treden tegen bedrijven die ongefundeerde duurzaamheidsclaims doen. Dit geldt zowel voor (online) reclame als voor productverpakkingen. Bedrijven hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun duurzaamheidsclaims feitelijk juist zijn en onderbouwd kunnen worden. In haar Leidraad duurzaamheidsclaims geeft de ACM aan ondernemingen 5 vuistregels om te bepalen in hoeverre hun beweringen over de de duurzaamheid van hun producten of diensten rechtmatig zijn:
1: Bied duidelijkheid over het duurzaamheidsvoordeel dat jouw product/dienst heeft.
2: Onderbouw jouw duurzaamheidsclaim met feiten en houd ze actueel.
3: Maak je een vergelijking met een ander product of bedrijf? Dan moet deze vergelijking wel eerlijk zijn.
4: Wees concreet over de duurzaamheidsinspanningen van jouw bedrijf.
5: Zaai geen verwarring met visuele claims en keurmerken.
Duurzaamheidsclaims: regels voor reclame
Een duurzaamheidsclaim dient niet alleen te voldoen aan de OH-regels uit het Burgerlijk Wetboek maar ook de Nederlandse Reclame Code (NRC) en de Milieu Reclame Code (MRC). Eenieder die van mening is dat een reclame-uiting in strijd is met de Reclame Code kan een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie. Oftewel: wanneer je als bedrijf een duurzaamheidsclaim wil doen, zul je ook rekening moeten houden met het reclamerecht. Zo dient een reclame-uiting in overeenstemming te zijn met de goede smaak en het fatsoen en moet een bewering op het gebied van duurzaamheid (“CO2-vrij”) aantoonbaar juist zijn. Je moet als organisatie dus ook daadwerkelijk in staat zijn om de door jou gemaakte duurzaamheidsclaim te bewijzen.
Op het moment dat je influencers of affiliates inschakelt voor de promotie van jouw duurzame producten of diensten, is het tot slot ook nog belangrijk om de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing er eens bij te pakken.
mr. Hester Spaans
Co-founder & General Legal Counsel
- Reclamerecht, OH-regels
- Duurzaamheidsclaims