Search
Close this search box.

Licentieovereenkomst

Hulp nodig bij het exploiteren van jouw intellectuele eigendom via een licentie (gebruiksrecht)? Onze juristen helpen je graag bij het opstellen van een duidelijke licentieovereenkomst.

Licenties als verdienmodel

Als eigenaar van intellectuele eigendomsrechten, kan het heel waardevol zijn om anderen toe te staan jouw ie-rechten te gebruiken.

Aan dit gebruik, kan je namelijk bepaalde voorwaarden verbinden, zoals het betalen van een vergoeding (royalty’s). Heb je bijvoorbeeld een stuk software ontwikkeld, en wil je anderen de kans geven om hier gebruik van te maken? Dan kan je de software in licentie geven via een software licentieovereenkomst. 

Een licentie is dan ook, simpelweg, een toestemming om intellectuele eigendomsrechten te gebruiken. Gewoonlijk wordt een licentie in een schriftelijke licentieovereenkomst vormgegeven, maar dat hoeft niet. Ook een mondeling gegeven toestemming, is rechtsgeldig. 

Licentieovereenkomst: wat is dat?

Indien je hebt besloten jouw intellectuele eigendomsrechten in licentie te geven, heb je een sterke licentieovereenkomst nodig. Dergelijke overeenkomsten zijn er om jouw intellectueel eigendom en commerciële belangen te beschermen. Door duidelijke afspraken te maken over wat een ander wel (en niet!) met jouw werk mag doen, voorkom je misverstanden. 

Deze afspraken neem je op in een licentieovereenkomst, die door zowel de licentienemer als de licentiegever ondertekend dient te worden. Een licentieovereenkomst is dus niets anders dan een schriftelijke overeenkomst waarmee de ene partij toestemming verleent aan een andere partij om zijn of haar ie-rechten te gebruiken. De twee partijen bij een licentieovereenkomst, zijn dus de licentienemer (degene die toestemming krijgt) en de licentiegever (degene die toestemming verleent). 

Licentieovereenkomst: wat moet erin staan?

Zowel voor de licentiegever als de licentienemer is het belangrijk om duidelijkheid te scheppen over de reikwijdte van de licentie, de licentievergoeding en nog vele andere factoren. Je wilt in de licentieovereenkomst in ieder geval iets hebben gezegd over:

  • De omvang van de licentie (welk gebruik precies?);
  • Het gebied waarop de licentie van toepassing is (in Nederland of wereldwijd?);
  • De looptijd van de licentie en wanneer de licentie beëindigd mag worden;
  • Exclusiviteit: is het een exclusieve of niet-exclusieve licentie?
  • Het wel of niet verlenen van sublicenties en het overdragen van de licentie aan een andere partij; 
  • De licentievergoeding;
  • Welk gebruik absoluut niet is toegestaan.

Licentievergoeding: royalty's

Voor het gebruik van zijn of haar ie-rechten, vraagt de licentiegever veelal een vergoeding. Deze vergoeding noemen we ook wel een “licentievergoeding”. Let op: een vergoeding is niet verplicht! Een licentie kan namelijk ook kosteloos worden verleend. 

In de praktijk kennen we verschillende typen licentievergoedingen. De meest bekende licentievergoeding is wellicht de “royalty”. Wanneer partijen hebben afgesproken dat er in royalties zal worden betaald, betekent dat meestal dat de licentienemer een bepaald percentage per verkocht product afstaat aan de licentiegever. Hoeveel de licentiegever aan de licentie zal verdienen, hangt dus af van de verkoopresultaten. Voor de licentiegever is het daarom van belang om in de licentieovereenkomst op te nemen, dat hij of zij het recht heeft de verkoopresultaten te monitoren. 

Software en (open source) licenties

Open source licenties hebben iets geks. Het auteursrecht wordt gebruikt om het makkelijker te maken om de software te verveelvoudigen en openbaar te maken. Dat is, wat de aard van copyright betreft, de wereld op zijn kop. Juristen zonder kennis van open source, zijn vaak dan ook niet in staat om hun cliënten hier goed in bij te staan.

Gelukkig hebben onze juristen een voorliefde voor open source, en ben je bij ons aan het juiste adres voor het opstellen van een open source licentie. We hebben al meerdere organisatie mogen helpen bij het kiezen van de juiste open source licentie, het in kaart brengen van risico’s, enzovoorts.

Opstellen licentieovereenkomst door juristen gespecialiseerd in het licentierecht?

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het licentierecht en helpen op wekelijkse basis bedrijven bij het vertalen van hun licentiemodel naar concrete afspraken in een licentieovereenkomst. 

Hulp nodig bij het opstellen van een duidelijke licentieovereenkomst? Neem gerust contact met ons op. 

mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).