Licentieovereenkomst

Wat is een licentie?

Als eigenaar van intellectuele eigendomsrechten, kan het heel waardevol zijn om anderen toe te staan jouw ie-rechten te gebruiken.

Aan dit gebruik, kan je namelijk bepaalde voorwaarden verbinden, zoals het betalen van een vergoeding (royalty’s). Heb je bijvoorbeeld een stuk software ontwikkeld, en wil je anderen de kans geven om hier gebruik van te maken? Dan kan je de software in licentie geven. 

Een licentie is dan ook, simpelweg, een toestemming om intellectuele eigendomsrechten te gebruiken. Gewoonlijk wordt een licentie in een schriftelijke licentieovereenkomst vormgegeven, maar dat hoeft niet. Ook een mondeling gegeven toestemming, is rechtsgeldig. 

"Licenties zijn een prima verdienmodel."

Wat is een licentieovereenkomst

Wat is een licentieovereenkomst?

Indien je hebt besloten jouw intellectuele eigendomsrechten in licentie te geven, heb je een sterke licentieovereenkomst nodig. Dergelijke overeenkomsten zijn er om jouw intellectueel eigendom en commerciële belangen te beschermen. Door duidelijke afspraken te maken over wat een ander wel (en niet!) met jouw werk mag doen, voorkom je misverstanden. 

Deze afspraken neem je op in een licentieovereenkomst, die door zowel de licentienemer als de licentiegever ondertekend dient te worden. Een licentieovereenkomst is dus niets anders dan een schriftelijke overeenkomst waarmee de ene partij toestemming verleent aan een andere partij om zijn of haar ie-rechten te gebruiken. De twee partijen bij een licentieovereenkomst, zijn dus de licentienemer (degene die toestemming krijgt) en de licentiegever (degene die toestemming verleent). 

Licentievergoeding: royalty’s

Voor het gebruik van zijn of haar ie-rechten, vraagt de licentiegever veelal een vergoeding. Deze vergoeding noemen we ook wel een “licentievergoeding”. Let op: een vergoeding is niet verplicht! Een licentie kan namelijk ook kosteloos worden verleend. 

In de praktijk kennen we verschillende typen licentievergoedingen. De meest bekende licentievergoeding is wellicht de “royalty”. Wanneer partijen hebben afgesproken dat er in royalties zal worden betaald, betekent dat meestal dat de licentienemer een bepaald percentage per verkocht product afstaat aan de licentiegever. Hoeveel de licentiegever aan de licentie zal verdienen, hangt dus af van de verkoopresultaten. Voor de licentiegever is het daarom van belang om in de licentieovereenkomst op te nemen, dat hij of zij het recht heeft de verkoopresultaten te monitoren. 

Commerciële contracten opstellen

Licentieovereenkomst: wat moet er in staan?

Zowel voor de licentiegever als de licentienemer is het belangrijk om duidelijkheid te scheppen over de reikwijdte van de licentie, de licentievergoeding en nog vele andere factoren. Je wilt in de licentieovereenkomst in ieder geval iets hebben gezegd over:

  • De omvang van de licentie (welk gebruik precies?);
  • Het gebied waarop de licentie van toepassing is (in Nederland of wereldwijd?);
  • De looptijd van de licentie en wanneer de licentie beëindigd mag worden;
  • Exclusiviteit: is het een exclusieve of niet-exclusieve licentie?
  • Het wel of niet verlenen van sublicenties en het overdragen van de licentie aan een andere partij; 
  • De licentievergoeding;
  • Welk gebruik absoluut niet is toegestaan.

Software: open source licenties

Open source licenties hebben iets geks. Het auteursrecht wordt gebruikt om het makkelijker te maken om de software te verveelvoudigen en openbaar te maken. Dat is, wat de aard van copyright betreft, de wereld op zijn kop. Juristen zonder kennis van open source, zijn vaak dan ook niet in staat om hun cliënten hier goed in bij te staan.

Gelukkig hebben onze juristen een voorliefde voor open source, en ben je bij ons aan het juiste adres voor het opstellen van een open source licentie. We hebben al meerdere organisatie mogen helpen bij het kiezen van de juiste open source licentie, het in kaart brengen van risico’s, enzovoorts.

"Open source licenties hebben iets geks."

Page not found

Jurist licentieovereenkomst opstellen

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist commerciële contracten

Page not found

Jurist licentieovereenkomst opstellen

Neem gerust contact met ons op.

Juridisch advies voor ondernemers
Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?