Search
Close this search box.
mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Een NFT project starten? Let op het intellectueel eigendomsrecht

Start je een NFT project? Gefeliciteerd! Je staat op het punt om aan een nieuw (en spannend) avontuur te beginnen in de wereld van digitale kunst. Maar voordat je te ver op de zaken vooruitloopt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de nodige stappen neemt om jouw intellectuele eigendom te beschermen.

Wat is het intellectueel eigendomsrecht?

Intellectueel eigendomsrecht is het rechtsgebied dat zich bezighoudt met de bescherming van intellectuele eigendom. Dit omvat bijvoorbeeld octrooien, auteursrechten, portretrechten en merken. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat het intellectuele eigendomsrecht alles te maken heeft met de bescherming van “creaties van de geest”. Van logo’s en ontwerpen tot software en broncode. Het is, kort gezegd, de juridische paraplu waaronder alle IE-rechten vallen én een belangrijk instrument voor zowel bedrijven als particulieren. Niemand wil immers dat zijn of haar harde werk onopgemerkt blijft – of erger nog, zonder toestemming wordt gebruikt. Het intellectueel eigendom stelt auteurs in staat te profiteren van hun creativiteit en dat is geen slechte zaak.

Het inhuren van derden

De kans is groot dat je niet alles alleen gaat doen, maar een team van deskundigen samenstelt om jouw NFT-project tot een succes te maken. Voordat je met deze derden in zee gaat, is het belangrijk om je eigen belangen goed te beschermen. Denk onder andere aan het afsluiten van NDA’s met de derden die je inhuurt, maar ook aan eventuele intellectuele eigendomsrechten. Huur je bijvoorbeeld een designer in om jouw NFT’s te ontwerpen? Dan moet je ervoor zorgen dat je op tijd alle benodigde intellectuele eigendomsrechten verkrijgt, bijvoorbeeld door deze te laten overdragen via een akte van overdracht of door een ruime licentie overeen te komen.

Registreer jouw NFT-collectie bij een marktplaats

Het registreren van je NFT collectie bij een marktplaats is een goede manier om er zeker van te zijn dat je de meeste aandacht voor je collectie krijgt. Een van de meest populaire marktplaatsen is OpenSea. OpenSea gebruikt een blauw vinkje om aan te geven dat de collectie geverifieerd is en dus afkomstig is van de kunstenaar/projecteigenaar. Dit verificatieproces helpt ervoor te zorgen dat kopers krijgen wat ze verwachten wanneer ze een NFT uit een bepaalde collectie kopen. Daarnaast kan het ook helpen om de waarde van jouw NFT-collectie te verhogen, omdat kopers eerder geneigd zullen zijn om NFT’s te kopen van een geverifieerde bron. Als je geïnteresseerd bent in het registreren van je collectie bij OpenSea, zorg er dan voor dat je aan de voorwaarden voldoet. Zodra je collectie geregistreerd is, zal je kunnen genieten van de voordelen van een verhoogde zichtbaarheid en (mogelijk) hogere prijzen voor je NFTs.

Modelregistratie voor jouw NFT

Bij het lanceren van een NFT project is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met auteursrechtelijke bescherming, maar ook met modelregistratie. Met een modelregistratie krijg je een bewijs van registratie op jouw naam en daarmee dus een overtuigend bewijs van eigendom. Het nadeel van het modelrecht, in tegenstelling tot het auteursrecht, is dat het pas ontstaat na registratie en “slechts” per model wordt verleend. Dit kan dus best tijdrovend zijn en het kostenplaatje moet trouwens ook niet worden onderschat. Bovendien wordt er pas een modelrecht verstrekt indien het model nieuw is en het een eigen karakter heeft. Voldoet het model niet aan deze eisen, dan is het model nietig.

Jouw NFT-project als merk registreren

Naarmate jouw NFT-project groeit, wordt het steeds belangrijker om de naam en het logo van jouw project te beschermen als merk. Als het om het merkrecht gaat, geldt trouwens beslist het oude adagium “better safe than sorry”. De meeste NFT-projecten falen in het beschermen van hun eigen naam en logo, waardoor ze niet in staat zijn om op te treden tegen oplichters, nep accounts en andere ongewenste partijen die willen meeliften op hun goodwill. Door jouw naam en logo in te schrijven als merk, voorkom je dat anderen jouw merk gebruiken zonder toestemming, blijf je jouw concurrenten voor en bescherm je jouw brand.

Ook het Bureau voor de Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO) heeft inmiddels richtlijnen vrijgegeven voor de classificatie van niet-fungibele tokens (NFT’s) en virtuele goederen. De richtsnoeren moeten duidelijkheid verschaffen over de aanpak van het EUIPO voor de registratie en bescherming van handelsmerken en modellen voor NFT’s.

In de richtsnoeren staat dat NFT’s en virtuele goederen “realiteiten” zijn waarmee rekening moet worden gehouden, en dat het EUIPO een toenemend aantal aanvragen voor merk- en modelbescherming van deze producten ontvangt. Meer over deze richtsnoeren lees je hier

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).