Search
Close this search box.
mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

lnfluencer komt zijn afspraken niet na, wat nu?

Vol goede moed heb je een mooi product aan jouw influencer gestuurd, om er vervolgens achter te komen dat jouw product nooit in de afgesproken YouTube video is verschenen. Of je hebt de influencer misschien goed betaalt voor de promotie van een van jouw diensten, maar die Instagram-post in kwestie is nooit voorbij gekomen. Tsja, daar ben je dan mooi klaar mee. Wat kan je nu nog doen, juridisch gezien dan? 

Samenwerkingsovereenkomst met influencer?

Of je ‘juridisch gezien’ iets kan doen tegen een influencer die niet meewerkt, hangt af van de afspraken die jullie hebben gemaakt. Alhoewel een mondelinge overeenkomst, ook een overeenkomst is, sta je een stuk sterker als jouw afspraken op papier staan. Een mondelinge overeenkomst, zijn trouwens gewoon afspraken die je maakt tijdens een (telefoon-)gesprek. Goed, het mooist zou natuurlijk zijn als je in een samenwerkingscontract hebt vastgelegd wat jij van de influencer verwacht. Zo heb je natuurlijk afspraken gemaakt over het auteursrecht / portretrecht van de influencer, zijn vergoeding, exclusiviteit, enzovoorts.

Heb je geen contract gesloten met de influencer, maar alleen over de mail het een en ander afgesproken? Dan kan je de e-mailcommunicatie gebruiken als bewijs. Let er dan ook even op dat je niet opeens besluit om op een regenachtige zondag je mailbox schoon te maken. Maar ook appjes hebben enige bewijskracht. Verzamel ze, maak screenshots, et cetera.

Ga in overleg over een oplossing

Ik begrijp natuurlijk dat je gefrustreerd bent. Voordat je alleen besluit om in al je woede “template dagvaarding” te Googelen, kan je ook proberen om eerst in overleg te treden. Vraag eens wat er precies aan de hand is. Het zal je verrassen hoe vaak het nog mogelijk is om, onderling, alsnog tot een goede oplossing te komen. Krijg je geen gehoor of is het duidelijk dat de influencer zijn afspraken niet meer gaat nakomen? Dan wordt het tijd om “iets” strenger te worden.

Stuur een ingebrekestelling

Als er één ding is wat ontzettend vaak verkeerd gaat, dan is het de ingebrekestelling die vergeten wordt. De hoofdregel is dat je eerst iemand nog eenmaal de gelegenheid moet geven om na te komen. Stuur aan jouw influencer een aangetekende brief, waarin je duidelijk maakt dat hij / zij ‘in gebreke is’. In deze brief geef je aan dat de influencer zijn afspraken niet nakomt, en gun je hem nog een laatste kans om na te komen. Je moet de influencer daarvoor wel nog een redelijke termijn bieden. Heb je schade geleden doordat de influencer zijn afspraken niet is nagekomen? Dan zet je dit ook alvast in de brief. 

Let op: soms hoef je geen ingebrekestelling te sturen. Bijvoorbeeld als jouw influencer duidelijk heeft gemaakt dat hij toch zijn verplichtingen niet meer kan nakomen. Je kan de influencer-overeenkomst dan direct ontbinden + schadevergoeding vorderen (zie hieronder). 

Geen reactie? Overeenkomst ontbinden + schadevergoeding

Reageert de influencer niet op de ingebrekestelling of komt er geen oplossing? Dan is jouw influencer officieel ‘in verzuim’. Je kan de overeenkomst ontbinden, je geld terugvragen en een eventuele schadevergoeding vorderen. Let wel, ontbinden kan alleen als de influencer het belangrijkste deel van de overeenkomst niet nakomt. 

Naar de rechter

De influencer geeft niet thuis? Tsja, dan zit er helaas niks anders op dan naar de rechter te stappen. Of een gerechtelijke procedure het waard is (of niet), hangt af van een aantal factoren. Laat je hierover altijd goed informeren door een jurist. 

Influencer-contract laten opstellen

Samenwerkingen met influencers gaan niet altijd van een leien dakje. Met enige regelmaat krijgen wij op kantoor zelfs bericht van ondernemers die nooit meer iets hebben gehoord van de influencer in kwestie (nadat het product al was opgestuurd). Het vastleggen van jullie verwachtingen, is essentieel om dit soort vervelende situaties te voorkomen.

We begrijpen dat je als ondernemer niet wilt komen aanzetten met een saai en onbegrijpelijk influencer-contract. Onze juristen schrijven gelukkig scherpe influencer-contracten die jouw belangen beschermen én passen bij jouw brand. Neem eens contact op om te zien wat mogelijk is.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).