Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Content influencer hergebruiken: mag dat zomaar qua auteursrecht?

Na lang zoeken heb je de perfecte influencer gevonden, een inspirerende campagne opgezet en de eerste social media posts van jouw influencer staan inmiddels online. Je bent ontzettend trots op de samenwerking en wilt dat hippe promotiefilmpje van de influencer ook graag even op je eigen social media kanalen en website zetten. Je vraagt je alleen af of dat wel zomaar mag. Want de influencer heeft het ‘copyright’ (i.e. auteursrecht), toch?

Influencer heeft het auteursrecht

We schreven er al eens eerder een blog over, maar we herhalen het toch nog maar een keer: als jouw influencer de maker is van de content, bezit hij de auteursrechten en mag (alleen!) hij dus bepalen wie de content openbaar mag maken en / of verveelvoudigen. 

Dat jij als adverteerder de influencer betaalt en misschien zelf instructies geeft over de te maken content, doet hier in principe niets aan af. Je betaalt voor de publicatie, maar niet voor het auteursrecht. Als je vervolgens nalaat iets af te spreken met de influencer over zijn auteursrecht, mag je dus verder niets doen met de content. Hergebruik zou zelfs een inbreuk op het copyright van de influencer opleveren met alle mogelijke gevolgen (schadeclaim?!) van dien.

Delen op social media

Mag je dan helemaal niets meer? Gelukkig wordt de soep niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend. Als de influencer namelijk iets op Instagram of Facebook plaatst, geeft hij daarmee een (niet-exclusieve) licentie aan het desbetreffende social media bedrijf. In andere woorden: de influencer geeft toestemming aan het desbetreffende kanaal om zijn content te gebruiken. Logisch natuurlijk: anders zou het überhaupt niet mogelijk zijn om de content op het social media kanaal te tonen en dan wordt het wel een hele gekke situatie. Tegelijkertijd geeft de influencer, met het aanvaarden van de voorwaarden van Instagram / Facebook, ook toestemming aan andere gebruikers van het social media kanaal om zijn content te delen. Dat moet in principe wel gebeuren via de deelknoppen van het social media kanaal. Het is dus niet de bedoeling dat jij als adverteerder die mooie foto even downloadt en vervolgens weer upload op je website. Maar je mag de foto dus wel delen (via de share buttons) binnen het social media kanaal.

Embedden van content

Wil je als adverteerder nou perse die mooie video of foto op je website delen? Dan kan je natuurlijk geen gebruik maken van de share buttons van Instagram of Facebook. Je zou de content echter wel kunnen embedden. Embedden is namelijk een ‘legale uitzondering’ op het uitgangspunt dat je toestemming moet vragen aan de auteursrechthebbende. Ook zonder toestemming van je influencer zou je dus op deze manier zijn content kunnen hergebruiken. 

Opstellen influencer-overeenkomst

Wil je zeker weten dat je de content van jouw influencer mag hergebruiken? Dan is het aan te raden om dit, zwart op wit, vast te leggen in een influencer-overeenkomst. Het vastleggen van jullie verwachtingen, is essentieel om misverstanden te voorkomen.

We begrijpen dat je als ondernemer niet wil komen aanzetten met een saai en onbegrijpelijk influencer-contract. Onze juristen schrijven gelukkig scherpe influencer-contracten die jouw belangen beschermen én passen bij jouw brand. Neem eens contact op om te zien wat mogelijk is.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).