Content influencer hergebruiken: mag dat zomaar qua auteursrecht?

Na lang zoeken heb je de perfecte influencer gevonden, een inspirerende campagne opgezet en de eerste social media posts van jouw influencer staan inmiddels online. Je bent ontzettend trots op de samenwerking en wilt dat hippe promotiefilmpje van de influencer ook graag even op je eigen social media kanalen en website zetten. Je vraagt je alleen af of dat wel zomaar mag. Want de influencer heeft het ‘copyright’ (i.e. auteursrecht), toch?

Influencer heeft het auteursrecht

We schreven er al eens eerder een blog over, maar we herhalen het toch nog maar een keer: als jouw influencer de maker is van de content, bezit hij de auteursrechten en mag (alleen!) hij dus bepalen wie de content openbaar mag maken en / of verveelvoudigen. 

Dat jij als adverteerder de influencer betaalt en misschien zelf instructies geeft over de te maken content, doet hier in principe niets aan af. Je betaalt voor de publicatie, maar niet voor het auteursrecht. Als je vervolgens nalaat iets af te spreken met de influencer over zijn auteursrecht, mag je dus verder niets doen met de content. Hergebruik zou zelfs een inbreuk op het copyright van de influencer opleveren met alle mogelijke gevolgen (schadeclaim?!) van dien.

Delen op social media

Mag je dan helemaal niets meer? Gelukkig wordt de soep niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend. Als de influencer namelijk iets op Instagram of Facebook plaatst, geeft hij daarmee een (niet-exclusieve) licentie aan het desbetreffende social media bedrijf. In andere woorden: de influencer geeft toestemming aan het desbetreffende kanaal om zijn content te gebruiken. Logisch natuurlijk: anders zou het überhaupt niet mogelijk zijn om de content op het social media kanaal te tonen en dan wordt het wel een hele gekke situatie. Tegelijkertijd geeft de influencer, met het aanvaarden van de voorwaarden van Instagram / Facebook, ook toestemming aan andere gebruikers van het social media kanaal om zijn content te delen. Dat moet in principe wel gebeuren via de deelknoppen van het social media kanaal. Het is dus niet de bedoeling dat jij als adverteerder die mooie foto even downloadt en vervolgens weer upload op je website. Maar je mag de foto dus wel delen (via de share buttons) binnen het social media kanaal.

Embedden van content

Wil je als adverteerder nou perse die mooie video of foto op je website delen? Dan kan je natuurlijk geen gebruik maken van de share buttons van Instagram of Facebook. Je zou de content echter wel kunnen embedden. Embedden is namelijk een ‘legale uitzondering’ op het uitgangspunt dat je toestemming moet vragen aan de auteursrechthebbende. Ook zonder toestemming van je influencer zou je dus op deze manier zijn content kunnen hergebruiken. 

Opstellen influencer-overeenkomst

Wil je zeker weten dat je de content van jouw influencer mag hergebruiken? Dan is het aan te raden om dit, zwart op wit, vast te leggen in een influencer-overeenkomst. Het vastleggen van jullie verwachtingen, is essentieel om misverstanden te voorkomen.

We begrijpen dat je als ondernemer niet wil komen aanzetten met een saai en onbegrijpelijk influencer-contract. Onze juristen schrijven gelukkig scherpe influencer-contracten die jouw belangen beschermen én passen bij jouw brand. Neem eens contact op om te zien wat mogelijk is.

Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?