Zijn algemene voorwaarden voor mijn bedrijf verplicht?

Nee, algemene voorwaarden zijn niet verplicht.

The End.

Eigenlijk zouden we hier kunnen stoppen, maar omdat we liever niet bekend komen te zijn als dat juridisch kantoor dat ‘de kortste blog in de geschiedenis van het internet’ schreef, leggen we je toch nog even uit waarom algemene voorwaarden niet verplicht zijn, maar je er eigenlijk niet zonder kan.

Disclaimer: als je lid bent van een brancheorganisatie is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat sommige brancheorganisaties hun leden verplichten om algemene voorwaarden te gebruiken. Ook kan het zo zijn dat jouw bedrijfsverzekering jou verplicht om met algemene voorwaarden te werken. Ga dit dus altijd even na.

Wat zijn algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden staan helaas nog steeds vaak bekend als die kleine lettertjes bomvol juridisch jargon, waarvan niemand lijkt te begrijpen wat er nou eigenlijk in staat (op een handjevol juristen na). 

Laten we eerlijk zijn: algemene voorwaarden hebben een slechte reputatie.

Maar wat als we het in plaats van ‘algemene voorwaarden’ even over grondregels of basisregels hebben. Algemene voorwaarden moet je namelijk zien als de basisregels waaronder jij jouw onderneming wilt drijven, jouw producten wilt verkopen, jouw diensten wilt aanbieden, enzovoorts.

In jouw algemene voorwaarden geef je aan welke kernwaarden voor jou belangrijk zijn, welke afspraken niet onderhandelbaar zijn, waar je juist wel blij van wordt (‘op tijd betalen!’) en wat jouw grenzen zijn. In andere woorden: met jouw algemene voorwaarden laat je aan jouw klanten zien waar je voor staat. 

Algemene voorwaarden zijn er dan ook echt niet alleen maar om risico’s zoveel mogelijk te beperken. Door het opnemen van duidelijke en heldere afspraken, verklein je de kans op misverstanden (expectation management) en vergroot je de kans op succesvolle samenwerkingen.

Met jouw algemene voorwaarden zet je dus de basis neer voor jouw toekomstige samenwerkingen. Dan wil je toch dat die basis stevig is en echt past bij jouw bedrijf, niet waar? 

Wat moet er in mijn algemene voorwaarden staan?

Het staat jou in principe helemaal vrij om in jouw algemene voorwaarden af te spreken wat je wilt. Natuurlijk zijn er wel een aantal kaders waarmee je rekening dient te houden. Heb je bijvoorbeeld (ook) consumenten als klanten? Dan is het belangrijk om te weten dat de Nederlandse wetgever de consument – als zwakkere partij – in bescherming heeft genomen. De wet kent aan de consument een aantal belangrijke rechten toe, waarmee jij als ondernemer rekening moet houden. Denk maar even aan het herroepingsrecht (consument mag binnen 14 dagen van de online koop af) de wettelijke garantie, enzovoorts. Er zijn zelfs een aantal afspraken die jij überhaupt nooit mag opnemen in jouw algemene voorwaarden als je consumenten als klanten hebt. Dergelijke afspraken zijn door de wetgever op een ‘zwarte lijst’ gezet.

Leuke algemene voorwaarden, bestaan die?

Natuurlijk zijn algemene voorwaarden een serieus document. Je legt er immers jouw basisafspraken in vast. Het is dan ook zeker geen document waar je lichtzinnig mee wilt omspringen. Zo zien wij bijvoorbeeld regelmatig ondernemers die werken met gekopieerde algemene voorwaarden, waarin afspraken staan die helemaal niet gunstig zijn voor het type dienstverlening / product dat wordt aangeboden. Zonde!

Dat algemene voorwaarden essentieel zijn voor een gezond juridisch bedrijf, betekent echter nog niet dat het noodzakelijk is om jouw voorwaarden bomvol onbegrijpelijk jargon te stoppen. Niet alleen is het niet erg klantvriendelijk als je met een boekwerk komt aanzetten dat rechtstreeks uit de 18e eeuw lijkt te stammen, maar zou het ook niet fijn zijn als jij zelf begrijpt wat er in jouw voorwaarden staat? Als je jouw eigen voorwaarden niet begrijpt, wordt het immers wel errug lastig om jouw belangen goed te beschermen. 

Onze juristen schrijven scherpe algemene voorwaarden die toegespitst zijn op jouw bedrijf en ook daadwerkelijk passen bij jouw brand. Zo kijken we altijd goed naar de tone of voice die jij wilt gebruiken en zijn we niet bang om het net wat anders te doen. Een FAQ in jouw voorwaarden? Een grapje? Bij ons ben je aan het juiste adres. Neem gerust eens contact met ons op om ons te vragen naar de mogelijkheden.

Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?