Als webshophouder is het belangrijk dat je enigszins op de hoogte bent van het consumentenrecht. Jouw klant (‘de consument’) heeft namelijk een aantal sterke rechten die van invloed kunnen zijn op jouw bedrijfsvoering. Wat dacht je van het herroepingsrecht (i.e. retourrecht)? Jouw klant heeft het recht om een internet-aankoop binnen de bedenktijd van 14 dagen te ontbinden. Wel een beetje problematisch als jouw klant die net gekochte (en al uitgeprobeerd) lippenstift wilt ruilen. In deze blog bekijken we of je dergelijke ‘hygiënische’ producten kan uitsluiten van het herroepingsrecht.
Herroepingsrecht van consument
Consumenten worden in Europa goed beschermd. Zo heeft de consument bij een online aankoop 14 dagen bedenktijd, na ontvangst van het product. Binnen deze 14 dagen mag de consument besluiten om de overeenkomst te ontbinden (‘te ruilen’). Dit recht wordt ook wel het herroepingsrecht genoemd. Vervolgens heeft jouw klant ook nog eens 14 dagen de tijd om jouw product daadwerkelijk terug te sturen. In de praktijk leidt dit veelvuldig tot misverstanden bij webshophouders. Zo zien wij regelmatig de volgende tekst terug:
“Je moet het product binnen 14 dagen na ontvangst aan ons hebben teruggestuurd”.
Dat klopt dus niet. Er moet binnen 14 dagen na ontvangst worden ontbonden. Vervolgens heeft jouw klant nog eens 14 dagen de tijd om het product terug te sturen. Een klein verschil, maar wel een belangrijke!
Consument informeren over herroepingsrecht
Het is niet voldoende om het goed te doen. Je moet jouw klant ook nog daadwerkelijk wijzen op het herroepingsrecht. Je hebt dus een zogeheten informatieplicht. Het is essentieel dat je jouw klanten op de juiste manier informeert. Zo is het bijvoorbeeld niet voldoende om iets in jouw algemene voorwaarden op te nemen over het herroepingsrecht.
Als je jouw klant niet goed wijst op zijn rechten, wordt de wettelijke bedenktijd verlengd naar 12 maanden. Een klant mag dan dus een jaar later nog iets terug sturen en zijn geld terug vragen. Voorkomen dus!
Uitzonderingen op het herroepingsrecht
Bij de aankoop van sommige producten zou het natuurlijk wel erg onlogisch zijn als deze zouden mogen worden geruild. Wat dacht je van producten die kunnen bederven binnen de bedenktijd of hygiënische producten die niet kunnen worden teruggezonden omdat het simpelweg niet mogelijk is om ze opnieuw te verkopen.
De wetgever heeft sommige producten en / of diensten gelukkig dan ook uitgezonden van het herroepingsrecht. Zo is het herroepingsrecht niet van toepassing op:
“de levering van verzegelde goederen die niet geschikt zijn om te worden teruggezonden om redenen van gezondheidsbescherming of hygiëne en waarvan de verzegeling na de levering is verbroken”
Hygiënische producten ruilen
Zoals gezegd is het mogelijk om hygiënische producten uit te sluiten van het herroepingsrecht. Ook hier zal je jouw klant goed over moeten informeren.
Let er bovendien op dat de uitzonderingsgrond alleen opgaat voor producten die zijn verzegeld. Op het moment dat de verzegeling is verbroken, kan de klant de producten niet meer retourneren. Wat een verzegeling precies inhoudt, is niet gedefinieerd door onze wetgever. In de praktijk bestaat een verzegeling vaak uit folie of een plastic omhulsel.
Het is niet zo dat als je al jouw producten verzegelt, je niets meer met het herroepingsrecht hoeft te doen. Alleen producten die om hygiënische of gezondheidsredenen niet geretourneerd kunnen worden, vallen immers onder de uitzonderingsgrond. Het is goed om te weten dat het toepassingsbereik van deze uitzonderingsgrond beperkt is. Zo oordeelde het Hof van Justitie bijvoorbeeld dat een matras, waarvan de verzegeling verbroken was, wel gewoon geruild mocht worden door de klant. Het matras kon immers door het desbetreffende bedrijf worden gereinigd of ontsmet, waarna het weer geschikt zou zijn voor verkoop. Ga dus bij jezelf na in hoeverre een geretourneerd product daadwerkelijk ongeschikt is voor nieuwe verkoop. Kan het product na reiniging of ontsmetting weer worden verkocht? Dan is de uitzonderingsgrond waarschijnlijk niet op jou van toepassing. Het blijft natuurlijk altijd een beetje een grijs gebied, dus het is verstandig om een jurist eens naar jou retourbeleid te laten kijken.
Jurist webwinkelrecht gezocht
Meer informatie nodig? Neem gerust contact op met onze juristen die gespecialiseerd zijn in het webwinkelrecht. Wel zo fijn, die peace of mind.