Algemene voorwaarden ICT bedrijf opstellen

Als ICT-bedrijf is het key om je algemene voorwaarden te laten opstellen door juristen die gespecialiseerd zijn in het ICT/IT-recht. 

Als ICT-bedrijf algemene voorwaarden nodig?

De basisregels die je voor elke klant wilt vastleggen, zijn echter vaak hetzelfde. Daarom is het verstandig om deze basisafspraken in een set algemene voorwaarden vast te leggen. Hiermee voorkom je dat voor elke opdrachtnemer een afzonderlijk contract moet opstellen. Indien nodig kunnen specifieke afspraken over bijvoorbeeld deliverables, features en betalingsschema’s alsnog apart worden vastgelegd in een zogeheten opdrachtovereenkomst.

Algemene voorwaarden ICT-bedrijf: wat moet erin staan?

Welke elementen je moet opnemen in je algemene voorwaarden is afhankelijk van diverse factoren, zoals:

  • Wat voor soort werk doe je precies? Ben je bezig met het ontwikkelen van op maat gemaakte software voor klanten of bied je kant-en-klare software te huur aan? Verleen je ook ondersteuning en onderhoud of houd je je daar niet mee bezig? Wie is verantwoordelijk voor de hosting? Gebruik je persoonsgegevens?
  • Heb je als ICT-bedrijf uitsluitend bedrijven als klant (B2B) of verkoop je ook aan consumenten (B2C)? Als je ook aan consumenten verkoopt, moet je rekening houden met enkele belangrijke consumentenregels. Als je dit niet doet, loop je het risico dat jouw algemene voorwaarden ongeldig zijn.
  • Jouw verdienmodel: zo wordt er voor maatwerksoftware vaak een vaste prijs overeengekomen of een vergoeding die gebaseerd is op het aantal gemaakte uren. Als je een SAAS-dienst levert, wordt de vergoeding meestal bepaald door een abonnementstarief. Het is belangrijk om bij SAAS een heldere bepaling toe te voegen over het al dan niet automatisch verlengen van het abonnement.

Indien je op zoek bent naar leesbare algemene voorwaarden voor jouw ICT-bedrijf (NL/ENG), helpen wij je graag. Klik hier voor meer informatie over het opstellen van algemene voorwaarden of neem direct contact met ons op.

Opstellen algemene voorwaarden ICT-bedrijf door onze tech-savvy ICT-juristen

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het ICT-rechtInternetrecht en helpen op wekelijkse basis software bedrijven bij het vertalen van hun bedrijfsmodel naar concrete afspraken in een set ICT algemene voorwaarden. 

Hulp nodig bij het opstellen van algemene voorwaarden voor jouw ICT-bedrijf? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).