Algemene voorwaarden online platform

Algemene voorwaarden voor jouw online platform laten opstellen? Neem gerust contact op met onze legal counsels of vraag direct een offerte aan. 

Algemene voorwaarden online platform laten opstellen

In ons digitale tijdperk is een bloeiende wereld ontstaan van online platforms, die variëren van marktplaatsen tot boekingswebsites, bemiddelingsplatforms en vergelijkingsplatforms. Als beheerder van zo’n online platform is het cruciaal om te zorgen voor juridische bescherming en duidelijkheid voor zowel jou als de gebruikers. Dit is waar op maat gemaakte algemene voorwaarden in beeld komen.

Waarom algemene voorwaarden voor een online platform?

Algemene voorwaarden, ook wel bekend als gebruiksvoorwaarden, dienen als de juridische ruggengraat van je online platform. Ze leggen de basisregels vast voor het gebruik van het platform en bevatten essentiële informatie over rechten, plichten en verantwoordelijkheden van zowel jij de platformbeheerder als de gebruikers.

Inhoud van algemene voorwaarden voor een online platform

De exacte inhoud van algemene voorwaarden hangt af van de aard en functionaliteiten van jouw online platform. Voor een op maat gemaakte set algemene voorwaarden beginnen we met een intake-gesprek om de nodige informatie te verzamelen. Dit gesprek biedt ook de gelegenheid om je specifieke wensen en eisen met betrekking tot de voorwaarden te bespreken.

Typische onderwerpen die in de algemene voorwaarden van een online platform kunnen worden opgenomen, zijn onder andere:

  • Verplichtingen van de gebruiker: Duidelijke uiteenzetting van wat er van gebruikers wordt verwacht, inclusief gedragsregels en verantwoordelijkheden.
  • Verboden handelingen: Wat niet is toegestaan op het platform, zoals illegale activiteiten of schending van IE-rechten.
  • Account aanmaken: De procedure voor het aanmaken van een gebruikersaccount op het platform.
  • Bescherming van intellectuele eigendomsrechten: Regels met betrekking tot auteursrechten en andere intellectuele eigendommen die op het platform worden weergegeven.
  • Facturatie en betalingsafspraken: Als je een vergoeding vraagt voor het gebruik van het platform, worden de tarieven, factureringsmethoden en betalingsvoorwaarden vastgelegd.
  • Aansprakelijkheidsbeperkingen: Duidelijkheid over de mate van aansprakelijkheid van het platform voor verschillende situaties.
  • Gevolgen van schending: Wat er gebeurt als een gebruiker de algemene voorwaarden of andere verplichtingen schendt.
  • Herroepingsrecht: Als jouw gebruikers consumenten zijn, moeten iets worden opgenomen over het herroepingsrecht

Platform-to-business verordening en algemene voorwaarden

Voor sommige online platforms is de EU-verordening 2019/1150, ook bekend als de “Platform-to-business verordening,” van belang. Dit is vooral relevant als jouw platform zakelijke gebruikers en consumenten met elkaar in contact brengt voor transacties. In dit geval zijn er specifieke eisen met betrekking tot de vorm en inhoud van de algemene voorwaarden voor zakelijke gebruikers. Wist je bijvoorbeeld dat je onder de Platform-to-business verordening verplicht bent om zakelijke gebruikers 15 dagen van tevoren te informeren over een wijziging van jouw algemene voorwaarden? 

Onze legal counsels zorgen er natuurlijk voor dat jouw voorwaarden voldoen aan alle eisen uit de Platform-to-business verordening.

Als online platform algemene voorwaarden van toepassing verklaren

Om met succes een beroep te kunnen doen op de algemene voorwaarden van jouw online platform, moeten gebruikers duidelijk worden geïnformeerd over de toepasselijkheid van deze voorwaarden. Dit kan worden bereikt door gebruikers tijdens het aanmaken van hun account akkoord te laten gaan met de voorwaarden voordat ze zich kunnen registreren. Een link naar de algemene voorwaarden moet op de website staan, zodat gebruikers deze kunnen bekijken, printen en opslaan.

Algemene voorwaarden online platform laten opstellen door ervaren juristen

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het contractenrecht en helpen op wekelijkse basis online platforms bij het vertalen van hun basisafspraken naar concrete bepalingen in een set algemene voorwaarden. 

Hulp nodig bij het opstellen van algemene voorwaarden voor jouw online platform? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).