Algemene voorwaarden dienstverlening

Heb je als zakelijke dienstverlener algemene voorwaarden nodig? Laat ze op maat opstellen en in een moderne tone-of-voice door onze ervaren juristen.

Algemene voorwaarden dienstverlening opstellen op maat

Als dienstverlener is het essentieel om te beschikken over algemene voorwaarden die zijn toegespitst op het type dienstverlening dat je levert. De industrie waarin je werkzaam bent en de aard van de dienstverlening bepaalt namelijk voor een groot deel welke afspraken je moet opnemen in jouw voorwaarden. Zo moet een bedrijf dat (ook) diensten verleent aan consumenten zich aan de consumentenwet houden. Een dienstverlener die alleen B2B-diensten aanbiedt, hoeft hier geen rekening mee te houden. 

Het opstellen van op maat gemaakte algemene voorwaarden biedt niet alleen juridische bescherming, maar helpt ook bij het opbouwen van vertrouwen tussen jou en jouw klanten. Het zorgt voor duidelijkheid en transparantie in je zakelijke relaties en minimaliseert het risico op conflicten. Of je nu een consultant bent of een start-up runt, voorwaarden zijn dus van groot belang om jouw belangen te beschermen en je klanten tevreden te houden.

Onze ervaren legal counsels kunnen je helpen bij het opstellen van algemene voorwaarden, die nauwkeurig zijn afgestemd op jouw specifieke dienstverlening, ongeacht de branche waarin je werkzaam bent en je doelgroep (consumenten of bedrijven).

Wat zijn algemene voorwaarden dienstverlening?

Algemene voorwaarden worden ook wel vaak aangeduid als “de kleine lettertjes”, “leveringsvoorwaarden” of “terms and conditions”. 

Wij omschrijven algemene voorwaarden vaak als de basisregels waaronder je jouw dienstverlening aanbiedt. Deze basisregels leggen de belangrijkste afspraken vast tussen jou als dienstverlener en jouw klanten. Ze regelen zaken als betaling, aansprakelijkheid en welke recht van toepassing is. Algemene voorwaarden zijn wat dat betreft echt het juridisch fundament van elk bedrijf en dienen als leidraad voor jouw zakelijke relaties. Door de verwachtingen van jouw klanten vooraf te managen (voorbeeld: in jouw voorwaarden maak je duidelijk dat je geen resultaten kunt garanderen, maar jij je zo veel mogelijk zal inspannen) voorkom je conflicten en bescherm je jouw belangen.

Wat staat er in algemene voorwaarden dienstverlening?

In een set algemene voorwaarden staan jouw basisregels. Specifieke (klant-)afspraken horen hier niet thuis en kun je beter zetten in een opdrachtovereenkomst of offerte. Wat er precies in jouw voorwaarden moet komen te staan, hangt af van het type bedrijf dat je runt. Als ICT-dienstverlener heb je natuurlijk andere voorwaarden nodig dan een fotograaf. De volgende bepalingen zien we desalniettemin vaak terug:

Prijzen en Betalingsvoorwaarden: De tarieven voor jouw diensten en de betalingsvoorwaarden, zoals wanneer facturen moeten worden voldaan.

Aansprakelijkheid: De mate van aansprakelijkheid die je aanvaardt voor eventuele schade of verlies.

Intellectueel Eigendom: Wie houdt de rechten op intellectuele eigendom, zoals auteursrechten, en hoe deze worden behandeld.

Vertrouwelijkheid: Bepalingen over de vertrouwelijkheid van informatie die wordt gedeeld tijdens de samenwerking.

Beëindiging: De voorwaarden waaronder de overeenkomst kan worden beëindigd, inclusief eventuele opzegtermijnen.

Geschillenbeslechting: Hoe geschillen zullen worden behandeld, zoals mediation of arbitrage.

3 juridische tips van onze legal counsels

Bewijs van aanvaarding: Als jouw aanbod online staat, zorg dan voor een duidelijk bewijs van aanvaarding van je algemene voorwaarden. Bijvoorbeeld, als klanten een online formulier moeten invullen om jouw diensten te bestellen, voeg dan een vakje toe waarin zij expliciet akkoord gaan met de voorwaarden voordat zij kunnen doorgaan. Dit kan nuttig zijn als er ooit een geschil ontstaat over de aanvaarding van de voorwaarden.

Zorg voor transparantie en toegankelijkheid: Maak jouw algemene voorwaarden gemakkelijk toegankelijk voor jouw klanten. Plaats ze het liefst duidelijk op jouw website en zorg ervoor dat je op de juiste manier naar jouw voorwaarden verwijst (anders zijn ze niet geldig!). Het is ook belangrijk om klanten de kans te geven je voorwaarden daadwerkelijk te begrijpen voordat ze akkoord gaan. Vermijd ingewikkeld juridisch jargon en gebruik begrijpelijke taal.

Up-to-Date Houden: Zorg ervoor dat jouw algemene voorwaarden up-to-date zijn en in lijn met de huidige wet- en regelgeving. Wetten en voorschriften kunnen in de loop van de tijd veranderen, dus het is belangrijk om jouw voorwaarden regelmatig te herzien en bij te werken om te voldoen aan nieuwe juridische eisen.

Algemene voorwaarden dienstverlening laten opstellen door ervaren juristen

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het contractenrecht en helpen op wekelijkse basis bedrijven bij het vertalen van hun basisregels naar concrete afspraken in een set algemene voorwaarden. 

Hulp nodig bij het opstellen van jouw algemene voorwaarden? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).