Algemene voorwaarden ICT-dienstverlening

Heb je als ICT-dienstverlener algemene voorwaarden nodig die jouw aansprakelijkheid goed afdekt en geschreven zijn in een moderne-tone-of-voice? Contact us!

Algemene voorwaarden ICT-dienstverlening opstellen

Als ICT-dienstverlener is het van cruciaal belang om stevige algemene voorwaarden te hanteren. In deze voorwaarden kun je jouw basisafspraken vastleggen, zodat je niet voor elke klant een afzonderlijk contract hoeft op te stellen. Denk hierbij aan afspraken over jouw beperkte aansprakelijkheid, betalingsvoorwaarden, meerwerk, intellectuele eigendomsrechten, enzovoorts. Eventuele afspraken over onderhoud of service levels die je biedt, kunnen het best worden opgenomen in een Service Level Agreement of onderhoudsovereenkomst die je als bijlage aan je algemene voorwaarden kunt opnemen. Het kan voorkomen dat je als ICT-dienstverlener ook persoonsgegevens verwerkt ten behoeve van je klanten. Als je daarmee verwerker wordt onder de AVG, zul je ook een verwerkersovereenkomst moeten sluiten met je klanten. Ook deze overeenkomst kan in principe als bijlage aan de algemene voorwaarden worden toegevoegd.

Algemene voorwaarden ICT-dienstverlening op maat

“Dienstverlening” is natuurlijk een heel breed begrip. Binnen de ICT-sector alleen al omvat dienstverlening een breed scala aan activiteiten. Je kunt maatwerksoftware ontwikkelen voor klanten, (technische) support bieden, software verhuren, hosting leveren of misschien bestaat je dienstverlening wel uit het aanbieden van een SaaS-dienst aan consumenten. Je kunt je zo voorstellen dat de algemene voorwaarden voor een B2C SaaS-dienst er anders uitzien dan voorwaarden die puur gericht zijn op het ontwikkelen van maatwerksoftware. Daarom is het verstandig om jouw algemene voorwaarden op maat te laten opstellen. Zo voorkom je irritaties en misverstanden bij klanten en weet je zeker dat je jouw aansprakelijkheid goed hebt afgedekt. 

Inhoud algemene voorwaarden ICT-dienstverlening

Om potentiële conflicten te voorkomen en de kans op een succesvolle samenwerking met je klanten te vergroten, is het als ICT-dienstverlener belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Deze afspraken zet je natuurlijk het liefst “zwart op wit” in een set algemene voorwaarden.

Welke bepalingen er in jouw algemene voorwaarden moeten staan, hangt af van het type dienstverlening die je levert. Denk aan afspraken over:

  • Meerwerk: wat als de klant maar feedback blijft geven? Wanneer ga je het extra werk als “meerwerk” in rekening brengen?
  • Medewerking van de klant: wat heb je van de klant nodig? Wanneer moet een klant op een vraag reageren? Moet er binnen een bedrijf één contactpersoon worden aangesteld? 
  • Betaling: reken je een fixed fee of op basis van nacalculatie? Hoe factureer je bij langlopende opdrachten?
  • Intellectueel eigendom: wat spreek je af over intellectuele eigendomsrechten? Geef je een licentie of krijgt de klant het volledige eigendom via een overdrachtsakte?
  • Back-ups: maak je ook back-ups of is de klant hier zelf verantwoordelijk voor? 
  • Oplevering: wanneer is de opdracht afgerond? Mag de klant de software testen?  

Opstellen algemene voorwaarden ICT-dienstverlening door onze gespecialiseerde ICT-juristen

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het ICT-rechtInternetrecht en helpen op wekelijkse basis ICT-dienstverleners bij het vertalen van hun dienstverleningsmodel naar concrete afspraken in een set algemene voorwaarden. 

Hulp nodig bij het opstellen van algemene voorwaarden voor jouw dienstverlening? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).