mr. Hester Spaans
Co-founder & General Legal Counsel

Algemene voorwaarden startup

Algemene voorwaarden startup

Algemene voorwaarden voor startups

Als founder van een startup heb je waarschijnlijk wel wat anders aan je hoofd dan het fixen van je legals.

Toch is het belangrijk om in ieder geval een set algemene voorwaarden te laten opstellen. Dit document bevat de belangrijkste regels die je relatie met klanten regelt en kan helpen om geschillen te voorkomen. Veel startups denken alleen pas aan hun algemene voorwaarden als er al een probleem is. Not to be a Drama Queen, maar: tegen die tijd kan het al te laat zijn.

Algemene voorwaarden zijn je basisregels.

Voordelen van algemene voorwaarden

Goed opgestelde voorwaarden bieden je startup een aantal voordelen:

Geven klanten vertrouwen

Door het hanteren van duidelijke afspraken in jouw algemene voorwaarden, verminder je de kans op misverstanden, creëer je de juiste verwachtingen en voorkom je teleurgestelde klanten. Expectation management is key.

Beschermen je startup

Als founder van een startup neem je dikwijls best wat risico op je. Misschien is het product dat je hebt verkocht gebrekkig of heeft je bedrijf op andere wijze schade veroorzaakt aan jouw klant (of een derde). Jouw voorwaarden kunnen helpen bij het beperken van deze risico’s door je aansprakelijkheid (voor zover mogelijk) uit te sluiten voor het geval er iets mis gaat.

Verkleinen de kans op een juridische procedure

Geen zin in een tijdrovende – dure – juridische procedure? Met een goede set algemene voorwaarden beperk je de kans dat de legal counsel van jouw wederpartij jouw klant adviseert om een rechtszaak aan te spannen.

Juristen gespecialiseerd in NFT en cryptorecht
Jurist web3

Waarom zijn algemene voorwaarden belangrijk voor startups?

Als je een bedrijf begint is het belangrijk dat je een duidelijk inzicht hebt in de rechten en plichten van zowel jou als je klant. Voordat je jouw eerste overeenkomst sluit met een klant, wil je in ieder geval de belangrijkste zaken goed afspreken. Het opstellen van jouw algemene voorwaarden is een mooie manier om dit te bereiken. Bovendien bespaar je hiermee veel tijd, doordat je niet voor iedere afzonderlijke klant specifieke afspraken hoeft te maken. Als je vergeet algemene voorwaarden te laten opstellen, is de kans bovendien groot dat je onbedoeld zaken doet onder de voorwaarden van je klant. Daardoor kan je per ongeluk gebonden zijn aan voorwaarden die helemaal niet zo gunstig voor je zijn.

Jurist ICT-recht

Wat staat er in algemene voorwaarden van startups?

Let’s be honest: algemene voorwaarden hebben een slechte reputatie. Ze zijn vaak veel te lang en staan niet zelden bomvol onbegrijpelijk juridisch jargon en wollige zinnen. Een beetje awkward is het wel: kom je als moderne startup opeens aanzetten met een juridisch document dat rechtstreeks uit 1800 lijkt af te stammen. Gelukkig schrijven onze juristen user friendly voorwaarden in een tone-of-voice die past bij jouw brand. Maar wat staat er nou eigenlijk in zo’n set voorwaarden? Hoewel er geen “one size fits all” bestaat als het gaat om het opstellen van voorwaarden voor een startup, zijn er wel een aantal belangrijke bepalingen die vaak voorkomen:

  • Aansprakelijkheid;
  • Betalingsvoorwaarden;
  • Totstandkoming overeenkomst;
  • Intellectueel eigendom;
  • Leveringsvoorwaarden;
  • Overmacht;
  • Geschillen, toepasselijk recht.

Page not found

Algemene voorwaarden
startup opstellen

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist ICT-recht, privacyrecht

Spaans&Spaans V.O.F.

We zijn gevestigd op de Vijzelstraat 391a (1016EJ) in het mooie Amsterdam en sinds 2018 ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel onder nummer: 71533230.
Ons BTW-nummer: NL858752530B01. 

020 261 9633

Spaans & Spaans ©2018-2023 Algemene voorwaarden Privacyverklaring

Page not found

Contact opnemen

Neem gerust contact met ons op.

Spaans&Spaans V.O.F.

Keizersgracht 391
1016EJ, Amsterdam
KvK: 71533230
BTW-nummer: NL858752530B01 

020 261 9633

Juridisch advies

Meer informatie

Overig

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaan&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).