Algemene voorwaarden startup opstellen

Algemene voorwaarden zijn de basisregels die van toepassing zijn op de overeenkomsten die je sluit als ondernemer. Ze vormen een belangrijk juridisch instrument om jouw rechten en verplichtingen duidelijk vast te leggen en om mogelijke geschillen te voorkomen.

Algemene voorwaarden voor startups

Als founder van een startup heb je waarschijnlijk wel wat anders aan je hoofd dan het fixen van je legals. Toch is het belangrijk om in ieder geval een set algemene voorwaarden te laten opstellen. Dit document bevat de belangrijkste regels die je relatie met klanten regelt en kan helpen om geschillen te voorkomen. Veel startups denken alleen pas aan hun algemene voorwaarden als er al een probleem is. Not to be a Drama Queen, maar: tegen die tijd kan het al te laat zijn.

Voordelen van algemene voorwaarden

Goed opgestelde voorwaarden bieden je startup een aantal voordelen:

Geef je klanten vertrouwen

Door het hanteren van duidelijke afspraken in jouw algemene voorwaarden, verminder je de kans op misverstanden, creëer je de juiste verwachtingen en voorkom je teleurgestelde klanten. Expectation management is key.

Bescherm je startup met sterke juridische voorwaarden

Als oprichter van een startup loop je vaak een zekere mate van risico. Het kan voorkomen dat het product dat je hebt verkocht gebreken vertoont of dat je bedrijf op andere manieren schade veroorzaakt bij jouw klant of zelfs bij een derde partij. Om deze risico’s te beperken, zijn goede juridische voorwaarden essentieel. Ze helpen je namelijk om jouw aansprakelijkheid (voor zover mogelijk) uit te sluiten in het geval er iets misgaat.

Verklein de kans op een juridische procedure

Geen zin in een tijdrovende – dure – juridische procedure? Met een goede set algemene voorwaarden beperk je de kans dat de legal counsel van jouw wederpartij jouw klant adviseert om een rechtszaak aan te spannen.

Waarom zijn algemene voorwaarden nodig?

Als je een bedrijf begint is het belangrijk dat je een duidelijk inzicht hebt in de rechten en plichten van zowel jou als je klant. Voordat je jouw eerste overeenkomst sluit met een klant, wil je in ieder geval de belangrijkste zaken goed afspreken. Het opstellen van jouw algemene voorwaarden is een mooie manier om dit te bereiken. Bovendien bespaar je hiermee veel tijd, doordat je niet voor iedere afzonderlijke klant specifieke afspraken hoeft te maken. Als je vergeet algemene voorwaarden te laten opstellen, is de kans bovendien groot dat je onbedoeld zaken doet onder de voorwaarden van je klant. Daardoor kan je per ongeluk gebonden zijn aan voorwaarden die helemaal niet zo gunstig voor je zijn.

Algemene voorwaarden startup: wat moet erin staan?

Let’s be honest: algemene voorwaarden hebben een slechte reputatie. Ze zijn vaak veel te lang en staan niet zelden bomvol onbegrijpelijk juridisch jargon en wollige zinnen. Een beetje awkward is het wel: kom je als moderne startup opeens aanzetten met een juridisch document dat rechtstreeks uit 1800 lijkt af te stammen. Gelukkig schrijven onze juristen user friendly voorwaarden in een tone-of-voice die past bij jouw brand. Maar wat staat er nou eigenlijk in zo’n set voorwaarden? Hoewel er geen “one size fits all” bestaat als het gaat om het opstellen van voorwaarden voor een startup, zijn er wel een aantal belangrijke bepalingen die vaak voorkomen:

  • Aansprakelijkheid;
  • Betalingsvoorwaarden;
  • Totstandkoming overeenkomst;
  • Intellectueel eigendom;
  • Leveringsvoorwaarden;
  • Overmacht;
  • Geschillen, toepasselijk recht.

Opstellen algemene voorwaarden startup door onze juristen

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van startups en begrijpen de specifieke uitdagingen waar je als startup mee te maken hebt. We kunnen je helpen bij het opstellen van waterdichte juridische voorwaarden die aansluiten bij jouw startup en die je beschermen tegen mogelijke claims en geschillen.

Hulp nodig bij het opstellen van een set algemene voorwaarden voor jouw startup? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).