Algemene voorwaarden startup

Algemene voorwaarden voor startups

Als founder van een startup heb je waarschijnlijk wel wat anders aan je hoofd dan het fixen van je legals.

Toch is het belangrijk om in ieder geval een set algemene voorwaarden te laten opstellen. Dit document bevat de belangrijkste regels die je relatie met klanten regelt en kan helpen om geschillen te voorkomen. Veel startups denken alleen pas aan hun algemene voorwaarden als er al een probleem is. Not to be a Drama Queen, maar: tegen die tijd kan het al te laat zijn.

"Algemene voorwaarden zijn je basisregels."

Wat is een licentieovereenkomst

Voordelen van algemene voorwaarden

Goed opgestelde voorwaarden bieden je startup een aantal voordelen:

Geven klanten vertrouwen

Door het hanteren van duidelijke afspraken in jouw algemene voorwaarden, verminder je de kans op misverstanden, creëer je de juiste verwachtingen en voorkom je teleurgestelde klanten. Expectation management is key.

Beschermen je startup

Als founder van een startup neem je dikwijls best wat risico op je. Misschien is het product dat je hebt verkocht gebrekkig of heeft je bedrijf op andere wijze schade veroorzaakt aan jouw klant (of een derde). Jouw voorwaarden kunnen helpen bij het beperken van deze risico’s door je aansprakelijkheid (voor zover mogelijk) uit te sluiten voor het geval er iets mis gaat.

Verkleinen de kans op een juridische procedure

Geen zin in een tijdrovende – dure – juridische procedure? Met een goede set algemene voorwaarden beperk je de kans dat de legal counsel van jouw wederpartij jouw klant adviseert om een rechtszaak aan te spannen.

Waarom zijn algemene voorwaarden belangrijk voor start-ups?

Als je een bedrijf begint is het belangrijk dat je een duidelijk inzicht hebt in de rechten en plichten van zowel jou als je klant. Voordat je jouw eerste overeenkomst sluit met een klant, wil je in ieder geval de belangrijkste zaken goed afspreken. Het opstellen van jouw algemene voorwaarden is een mooie manier om dit te bereiken. Bovendien bespaar je hiermee veel tijd, doordat je niet voor iedere afzonderlijke klant specifieke afspraken hoeft te maken. Als je vergeet algemene voorwaarden te laten opstellen, is de kans bovendien groot dat je onbedoeld zaken doet onder de voorwaarden van je klant. Daardoor kan je per ongeluk gebonden zijn aan voorwaarden die helemaal niet zo gunstig voor je zijn.

Wat staat er in algemene voorwaarden van start-ups?

Let’s be honest: algemene voorwaarden hebben een slechte reputatie. Ze zijn vaak veel te lang en staan niet zelden bomvol onbegrijpelijk juridisch jargon en wollige zinnen. Een beetje awkward is het wel: kom je als moderne startup opeens aanzetten met een juridisch document dat rechtstreeks uit 1800 lijkt af te stammen. Gelukkig schrijven onze juristen user friendly voorwaarden in een tone-of-voice die past bij jouw brand. Maar wat staat er nou eigenlijk in zo’n set voorwaarden? Hoewel er geen “one size fits all” bestaat als het gaat om het opstellen van voorwaarden voor een startup, zijn er wel een aantal belangrijke bepalingen die vaak voorkomen:

"We stellen algemene voorwaarden op in een tone-of-voice die past bij jouw startup."

Page not found

Jurist algemene voorwaarden startup

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist commerciële contracten

Page not found

Jurist algemene voorwaarden startup

Neem gerust contact met ons op.

Juridisch advies voor ondernemers
Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?