Algemene voorwaarden opstellen ZZP

Wat zijn algemene voorwaarden?

Ben je een zelfstandig ondernemer? Zo ja, wist je dan dat je algemene voorwaarden nodig hebt? Deze kunnen helpen om jou - en jouw bedrijf - te beschermen.

Algemene voorwaarden zijn de basisregels waaronder een onderneming haar activiteiten uitvoert. Algemene voorwaarden zijn een verzameling van algemene afspraken die worden overeengekomen door de bij een overeenkomst betrokken partij. De bepalingen van algemene voorwaarden kunnen variëren, maar meestal hebben zij betrekking op onderwerpen als betaling, levering en garanties. Ook worden in algemene voorwaarden vaak aansprakelijkheidsbeperkingen opgenomen.

"Ook als ZZP'er is het belangrijk om algemene voorwaarden te gebruiken."

Licentierecht

Heb ik als ZZP'er algemene voorwaarden nodig?

Als je zelfstandig ondernemer bent, vraag je je misschien af of je algemene voorwaarden moet hebben. Het korte antwoord is: ja. Ze zijn niet verplicht (tenzij jouw brancheorganisatie het gebruik ervan verplicht stelt), maar wel degelijk essentieel om jouw belangen als zzp’er te beschermen. Algemene voorwaarden schetsen de verwachtingen van beide partijen, inclusief wat er gebeurt als er iets misgaat. Zo helpen duidelijke en beknopte algemene voorwaarden misverstanden en mogelijke juridische geschillen te voorkomen. Als zzp’er ben je meestal een eenmanszaak en ben je privé aansprakelijk voor eventuele schade die ontstaat. Met algemene voorwaarden kun je jouw aansprakelijkheid beperken. Dus juist als zelfstandig ondernemer, is het essentieel om goed na te denken over jouw algemene voorwaarden. Het is misschien niet de meest opwindende taak, maar het kan je een hoop gedoe besparen.

Zelf opstellen of laten doen door een jurist?

Het is verstandig om algemene voorwaarden door een jurist te laten opstellen. Deze jurist kan ervoor zorgen dat jouw algemene voorwaarden volledig en correct zijn, en dat ze aan de geldende wet- en regelgeving voldoen. Het opzetten van een bedrijf is al moeilijk genoeg zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de juridische aspecten van dit alles. Een slimme ondernemer neemt daarom een jurist in de hand om zijn of haar voorwaarden op te stellen. Je wilt immers niet dat jouw bedrijf in de problemen komt doordat je een paar clausules bent vergeten in jouw algemene voorwaarden op te nemen. Deze gemoedsrust is goud waard, en zorgt ervoor dat jouw bedrijf vanaf de eerste dag een solide juridische basis heeft. 

Licentierecht

Wat moet er in algemene voorwaarden staan?

Het is niet genoeg om zomaar algemene voorwaarden te hebben – ze moeten goed zijn opgesteld en zijn afgestemd op jouw onderneming.  Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden. Als je bijvoorbeeld consumenten als klant hebt, moet je je bewust zijn van het feit dat zij door de wet worden beschermd – wat betekent dat zij bepaalde rechten hebben waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan het herroepingsrecht (waarmee consumenten een online aankoop binnen 14 dagen kunnen retourneren), de wettelijke garantie, enzovoorts. Er zijn zelfs bepaalde afspraken die je nooit in jouw algemene voorwaarden mag opnemen wanneer je consumenten als klant hebt (deze afspraken staan namelijk op de zwarte lijst en zijn verboden: Artikel 236 Burgerlijk Wetboek Boek 6). Zorg er dus voor dat je weet wat je wel en niet in jouw algemene voorwaarden kunt opnemen voordat je begint met het opstellen ervan. Daarnaast is het aan te raden om duidelijke taal te hanteren, zodat jouw klanten ook echt begrijpen waar ze mee instemmen. En tot slot, wees niet bang om creatief te zijn – dit is tenslotte een mooie kans om je te onderscheiden van de concurrentie!

Page not found

Jurist algemene voorwaarden opstellen ZZP

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist commerciële contracten

Page not found

Jurist algemene voorwaarden opstellen ZZP

Neem gerust contact met ons op.

Juridisch advies voor ondernemers
Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?