Algemene voorwaarden opstellen zzp

Juist als freelancer is het belangrijk om algemene voorwaarden te gebruiken. Je bent als eenmanszaak immers persoonlijk aansprakelijk als er iets fout gaat.

Algemene voorwaarden voor freelancers

Ben je een zelfstandig ondernemer? Zo ja, wist je dan dat je algemene voorwaarden nodig hebt? Deze kunnen helpen om jou – en jouw bedrijf – te beschermen.

Algemene voorwaarden zijn de basisregels waaronder een onderneming haar activiteiten uitvoert. Algemene voorwaarden zijn een verzameling van algemene afspraken die worden overeengekomen door de bij een overeenkomst betrokken partij. De bepalingen van algemene voorwaarden kunnen variëren, maar meestal hebben zij betrekking op onderwerpen als betaling, levering en garanties. Ook worden in algemene voorwaarden vaak aansprakelijkheidsbeperkingen opgenomen.

Heb ik als freelancer algemene voorwaarden nodig?

Als je zelfstandig ondernemer bent, vraag je je misschien af of je algemene voorwaarden moet hebben. Het korte antwoord is: ja. Ze zijn niet verplicht (tenzij jouw brancheorganisatie het gebruik ervan verplicht stelt), maar wel degelijk essentieel om jouw belangen als zzp’er te beschermen. Algemene voorwaarden schetsen de verwachtingen van beide partijen, inclusief wat er gebeurt als er iets misgaat. Zo helpen duidelijke en beknopte algemene voorwaarden misverstanden en mogelijke juridische geschillen te voorkomen. Als zzp’er ben je meestal een eenmanszaak en ben je privé aansprakelijk voor eventuele schade die ontstaat. Met algemene voorwaarden kun je jouw aansprakelijkheid beperken. Dus juist als zelfstandig ondernemer, is het essentieel om goed na te denken over jouw algemene voorwaarden. Het is misschien niet de meest opwindende taak, maar het kan je een hoop gedoe besparen.

Algemene voorwaarden zzp'er: wat moet erin staan?

Het is niet genoeg om zomaar algemene voorwaarden te hebben – ze moeten goed zijn opgesteld en zijn afgestemd op jouw onderneming.  Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden. Als je bijvoorbeeld consumenten als klant hebt, moet je je bewust zijn van het feit dat zij door de wet worden beschermd – wat betekent dat zij bepaalde rechten hebben waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan het herroepingsrecht (waarmee consumenten een online aankoop binnen 14 dagen kunnen retourneren), de wettelijke garantie, enzovoorts. Er zijn zelfs bepaalde afspraken die je nooit in jouw algemene voorwaarden mag opnemen wanneer je consumenten als klant hebt (deze afspraken staan namelijk op de zwarte lijst en zijn verboden: Artikel 236 Burgerlijk Wetboek Boek 6). Zorg er dus voor dat je weet wat je wel en niet in jouw algemene voorwaarden kunt opnemen voordat je begint met het opstellen ervan. Daarnaast is het aan te raden om duidelijke taal te hanteren, zodat jouw klanten ook echt begrijpen waar ze mee instemmen. En tot slot, wees niet bang om creatief te zijn – dit is tenslotte een mooie kans om je te onderscheiden van de concurrentie!

Zelf algemene voorwaarden opstellen?

Het is verstandig om algemene voorwaarden door een jurist te laten opstellen. Deze jurist kan ervoor zorgen dat jouw algemene voorwaarden volledig en correct zijn, en dat ze aan de geldende wet- en regelgeving voldoen. Het opzetten van een bedrijf is al moeilijk genoeg zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de juridische aspecten van dit alles. Een slimme ondernemer neemt daarom een jurist in de hand om zijn of haar voorwaarden op te stellen. Je wilt immers niet dat jouw bedrijf in de problemen komt doordat je een paar clausules bent vergeten in jouw algemene voorwaarden op te nemen. Deze gemoedsrust is goud waard, en zorgt ervoor dat jouw bedrijf vanaf de eerste dag een solide juridische basis heeft. 

In algemene voorwaarden je aansprakelijkheid beperken

Als eigenaar van een eenmanszaak kan je persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade of financiële verliezen. Daarom is het belangrijk om in jouw algemene voorwaarden specifieke bepalingen op te nemen die jouw aansprakelijkheid als zelfstandige beperken.

Enkele ideeën om te overwegen bij het opstellen van een zogeheten aansprakelijkheidsclausule zijn:

– Het beperken van jouw aansprakelijkheid tot het totale bedrag dat voor de geleverde diensten is betaald;

– met de vermelding dat je niet aansprakelijk bent voor indirecte of gevolgschade die voortvloeit uit de dienstverlening;

– met vermelding van een maximumbedrag dat je moet betalen indien een vordering tegen je wordt ingesteld.

Opstellen algemene voorwaarden zzp door onze juristen

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het opstellen van algemene voorwaarden en helpen op wekelijkse basis freelancers bij het vertalen van hun bedrijfsmodel naar concrete afspraken in een set algemene voorwaarden.

Hulp nodig bij het opstellen van jouw algemene voorwaarden? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).