Algemene voorwaarden opstellen voor een webshop

Ga je een webshop beginnen, of draait jouw webshop al een tijdje? Algemene voorwaarden zijn erg belangrijk voor webshops. Belangrijke zaken zoals het herroepingsrecht (“14 dagen geld terug”), garantie, klachten, de totstandkoming van de overeenkomst, het annuleren van de overeenkomst… regel je allemaal in jouw algemene voorwaarden. Sommige zaken zijn in de wet bepaald en daar mag je niet van afwijken. Daarom is het belangrijk om algemene voorwaarden voor een webshop te laten opstellen door een jurist. Zo weet je zeker dat je geen algemene voorwaarden hanteert waarin dingen staan opgenomen, die eigenlijk niet mogen.

* In deze blog focussen wij ons op de B2C webshop. Dat betekent dat jouw klanten consumenten zijn zoals bedoeld in Artikel 230g Burgerlijk Wetboek Boek 6. Twijfel je of jouw klant een consument is? Neem dan gerust contact met ons op.

Zijn algemene voorwaarden voor webshops verplicht?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, ze zijn niet verplicht. Dat ze verdomd handig zijn, daar komen de meeste ondernemers vroeg of laat wel achter. Met algemene voorwaarden kun je risico’s verkleinen. Bovendien staat het professioneel en zul je algemene voorwaarden moeten hanteren wanneer je in aanmerking wilt komen voor een webwinkel keurmerk.

Moeten algemene voorwaarden voor een webshop worden gedeponeerd?

Het is niet verplicht om de algemene voorwaarden te deponeren, maar het kan handig zijn als bewijsmiddel (mocht je dat een keertje nodig hebben). Voor kleinere webshops zien wij meestal niet veel toegevoegde waarde in het deponeren van de voorwaarden. 

Algemene voorwaarden opstellen voor een webshop: zelf doen of uitbesteden?

Op het internet zijn veel basis algemene voorwaarden te vinden. Daarnaast knipt-en-plakt menig ondernemer zelf zijn algemene voorwaarden in elkaar. Of dat strafbaar is, kun je hier lezen. Maak je gebruik van basis algemene voorwaarden? Controleer dan altijd of ze wel op jouw situatie van toepassing zijn. In veel gevallen loont het om jouw algemene voorwaarden te laten opstellen door een jurist. Vrijwel elk bedrijf is uniek, en daarom is maatwerk niet een overbodige luxe. Zo weet je zeker dat jouw algemene voorwaarden helemaal in orde zijn.

Algemene voorwaarden opstellen voor een webshop: wat moet er echt in staan?

  • Informatie over het retourneren van de online aankoop

Plaatst iemand een bestelling in jouw webshop? Mooi! Klanten hebben bij online aankopen een bedenktijd van 14 dagen (het herroepingsrecht). Dat herroepingsrecht geldt niet alleen voor fysieke producten, maar ook voor online diensten (zoals een cursus). In jouw algemene voorwaarden geef je uitleg over dit herroepingsrecht. Is er een uitzondering van toepassing, zodat de klant géén herroepingsrecht heeft (producten die op maat zijn gemaakt, een workshop die een bepaalde dag plaatsvindt)? Vervalt de bedenktijd (een product dat vanwege hygiënische redenen niet kan worden teruggestuurd)? Dan bespreek je dit allemaal in jouw algemene voorwaarden.

  • Klachten

Op welke manier ga je met klachten om? Heb je een specifieke klachtenregeling, dan benoem je dit in jouw algemene voorwaarden. Daarnaast vermeld je dat de consument met een klacht terecht kan bij het ODR. 

  • Garantie

Wist je dat de consument áltijd recht heeft op de wettelijke garantie bij een online aankoop? Een consument mag er namelijk op vertrouwen dat het product doet wat het zou moeten doen. Naast deze wettelijke garantie kun je als webshop een “extra” garantie geven. In de algemene voorwaarden geef je aan wat de looptijd is van de garantie en hoe een garantieclaim kan worden ingediend.

  • Levering

De voorwaarden rondom levering benoem je in de algemene voorwaarden.  

Is er een taaleis voor algemene voorwaarden van webshops?

Nee, er geldt in het algemeen geen wettelijke taaleis voor algemene voorwaarden van webshops. Wel dienen ze leesbaar te zijn. Onderneem je met jouw webshop over de Nederlandse grens? Stel ze dan ook beschikbaar in het Engels.

Waar moet je echt op letten bij het opstellen van algemene voorwaarden voor webshops?

Er mogen geen bepalingen in staan die op de grijze of zwarte lijst voorkomen. De (Europese) wetgever heeft namelijk bepaald dat een aantal situaties onredelijk zijn en voorkomen moeten worden. Zo is het niet toegestaan om op te nemen dat je binnen 3 maanden na het sluiten van de overeenkomst prijzen mag verhogen zonder dat de consument van de overeenkomst mag afzien. Staan er bepalingen in jouw algemene voorwaarden die op de grijze of zwarte lijst voorkomen? Dan kan de consument jouw algemene voorwaarden vernietigen. 

Algemene voorwaarden opstellen webshop

Hulp nodig bij het opstellen van algemene voorwaarden voor jouw webshop? Neem contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan. Alles in één keer goed geregeld? Kijk dan eens naar ons pakket voor webshops.

Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?