mr. Hester Spaans
Co-founder & General Legal Counsel

Algemene voorwaarden opstellen webshop

Algemene voorwaarden webshop

Algemene voorwaarden opstellen webshop

Webshops zijn een geweldige manier om producten te verkopen en klanten over de hele wereld te bereiken.

Maar voor je begint met verkopen is er wel nog even een belangrijk “dingentje” dat je moet regelen: jouw algemene voorwaarden. In jouw voorwaarden regel je belangrijke zaken als het herroepingsrecht, garantie, klachten, betalingsvoorwaarden, etc. Sommige van die afspraken zijn bij wet geregeld (ofwel: je mag er niet van afwijken), dus het is belangrijk om ze door een jurist op te laten stellen. Zo weet je zeker dat je voldoet aan alle relevante wetten en regels. Als je algemene voorwaarden eenmaal op orde zijn, kun je met een gerust hart beginnen te verkopen, in de wetenschap dat je jouw belangen goed hebt beschermd.

Als webshop is het belangrijk om duidelijke algemene voorwaarden te hanteren.

Algemene voorwaarden webshop: waar staat erin?

Als webshop wil je duidelijke en beknopte algemene voorwaarden gebruiken die jouw belangen goed beschermen. Deze moeten betrekking hebben op de rechten en plichten van zowel koper (jouw klant) als verkoper (jij als webshop), en moeten geschreven zijn in gemakkelijk te begrijpen taal. De volgende bepalingen komen vaak voor in algemene voorwaarden van webshops:

  • Totstandkoming van de overeenkomst;
  • Betalingsvoorwaarden;
  • Leveringsvoorwaarden;
  • Klachtenregeling;
  • Je beleid rond retourzendingen en terugbetalingen;
  • Herroepingsrecht;
  • Garanties.

Om er zeker van te zijn dat al deze punten correct en volledig aan bod komen, kun je bij het opstellen van de algemene voorwaarden voor je webwinkel het best de hulp van een professional inroepen.

Juristen gespecialiseerd in NFT en cryptorecht
Jurist web3

Voorbeeld algemene voorwaarden webshop

Het hebben van degelijke algemene voorwaarden is een essentieel onderdeel van het runnen van een succesvolle webwinkel. Juist doordat de koop via het internet (“op afstand”) plaatsvindt, is er veel ruimte voor misverstanden. Met het hanteren van duidelijke en heldere afspraken, voorkom je onnodige klachten en verklein je het risico op schadeclaims / boete(s) van de Autoriteit Consument & Markt. Omdat je als webshop met ontzettend veel dwingend recht te maken hebt (de consument wordt in Europa bijzonder goed beschermd), is het aan te raden om een jurist te raadplegen. Heb je niet het budget voor een jurist? Dan kan een generator misschien uitkomst bieden. Sla je ons advies om een jurist in te schakelen helemaal in de wind en ben je zo koppig om zelf voor jurist te gaan spelen? Kijk dan eens naar de volgende standaard voorbeeld-clausules ter inspiratie (don’t blame us when it goes wrong):

Totstandkoming overeenkomst

Door het aanklikken van de knop “Bestellen en betalen”, plaats je een bindende bestelling. Na het plaatsen van jouw bestelling ontvang je van mij een e-mail waarmee ik jouw bestelling bevestig (de orderbevestiging).

Herroepingsrecht (termijn)

Je hebt als klant het recht om binnen een termijn van 14 dagen zonder opgave van redenen de overeenkomst te herroepen. De herroepingstermijn verstrijkt 14 dagen na de dag waarop jij of een door jou aangewezen derde, die niet de vervoerder is, de laatste zending of het laatste onderdeel fysiek in bezit krijgt.

Verkoop online cursus (persoonsgebonden)

De online cursus die ik in mijn webshop verkoop, is persoonlijk. Dit betekent dat jij de inhoud van de cursus niet met anderen mag delen door – bijvoorbeeld – jouw inlogcodes / link naar de online instructievideo’s aan hen te verstrekken.

Prijswijziging

Mijn prijzen kunnen veranderen. Dit soort veranderingen zullen echter nooit van invloed zijn op bestellingen waarvoor ik al aan jou een orderbevestiging heb verzonden. Bij prijsverhogingen vanaf 3 maanden na de totstandkoming van de overeenkomst heb jij als consument het recht de overeenkomst te ontbinden.

Waarom zijn algemene voorwaarden belangrijk voor je webshop?

Een webshop is niet verplicht om algemene voorwaarden te hanteren. Als webshophouder heb je daarentegen wel bepaalde informatieplichten waar je aan moet voldoen. Zo moet je jouw klanten informeren over het herroepingsrecht, jouw klachtenregeling, (wettelijke-)garanties, etc. Door in jouw algemene voorwaarden heldere en duidelijke afspraken op te nemen, schep je de juiste verwachtingen en beperk je de kans op misverstanden. Bovendien staat het natuurlijk professioneel en zul je algemene voorwaarden moeten hanteren wanneer je in aanmerking wilt komen voor een webwinkel keurmerk.

Jurist ICT-recht

Retourbeleid webshop opstellen

Naast het hanteren van een set algemene voorwaarden, is het als webshophouder ook belangrijk om een duidelijk retourbeleid te laten opstellen. Een retourbeleid moet de volgende punten omvatten:

– Terugbetalingsbeleid, waarin wordt uitgelegd wanneer en om welke redenen klanten een terugbetaling of gedeeltelijke terugbetaling kunnen krijgen;

– Het ruilbeleid, waarin de omstandigheden worden beschreven waarin een artikel kan worden geruild voor een ander artikel;

– Verzendkosten voor retourzendingen en omruilingen;

– Tijdsbestek voor het retourneren van artikelen;

– Vereiste documentatie voor retourzendingen, zoals een aankoopbewijs of een retourautorisatie;

– Hoe de retourprocedure in gang te zetten;

Met een actueel en gedetailleerd retourbeleid kun je vertrouwen opbouwen bij jouw klanten door realistische verwachtingen te stellen en ervoor te zorgen dat zij jouw retourproces begrijpen. Dit maakt het retourproces voor beide partijen soepeler en zorgt ervoor dat alle transacties eerlijk en rechtvaardig verlopen.

Page not found

Jurist algemene voorwaarden
webshop

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist ICT-recht, privacyrecht

Spaans&Spaans V.O.F.

We zijn gevestigd op de Vijzelstraat 391a (1016EJ) in het mooie Amsterdam en sinds 2018 ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel onder nummer: 71533230.
Ons BTW-nummer: NL858752530B01. 

020 261 9633

Spaans & Spaans ©2018-2023 Algemene voorwaarden Privacyverklaring

Page not found

Contact opnemen

Neem gerust contact met ons op.

Spaans&Spaans V.O.F.

Keizersgracht 391
1016EJ, Amsterdam
KvK: 71533230
BTW-nummer: NL858752530B01 

020 261 9633

Juridisch advies

Meer informatie

Overig

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaan&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).