Algemene voorwaarden opstellen webshop

Algemene voorwaarden opstellen webshop

Webshops zijn een geweldige manier om producten te verkopen en klanten over de hele wereld te bereiken.

Maar voor je begint met verkopen is er wel nog even een belangrijk “dingentje” dat je moet regelen: jouw algemene voorwaarden. In jouw voorwaarden regel je belangrijke zaken als het herroepingsrecht, garantie, klachten, betalingsvoorwaarden, etc. Sommige van die afspraken zijn bij wet geregeld (ofwel: je mag er niet van afwijken), dus het is belangrijk om ze door een jurist op te laten stellen. Zo weet je zeker dat je voldoet aan alle relevante wetten en regels. Als je algemene voorwaarden eenmaal op orde zijn, kun je met een gerust hart beginnen te verkopen, in de wetenschap dat je jouw belangen goed hebt beschermd.

"Als webshop is het belangrijk om duidelijke algemene voorwaarden te hanteren."

Licentierecht

Algemene voorwaarden webshop: wat staat erin?

Als webshop wil je duidelijke en beknopte algemene voorwaarden gebruiken die jouw belangen goed beschermen. Deze moeten betrekking hebben op de rechten en plichten van zowel koper (jouw klant) als verkoper (jij als webshop), en moeten geschreven zijn in gemakkelijk te begrijpen taal. De volgende bepalingen komen vaak voor in algemene voorwaarden van webshops:

  • Totstandkoming van de overeenkomst;
  • Betalingsvoorwaarden;
  • Leveringsvoorwaarden;
  • Klachtenregeling;
  • Je beleid rond retourzendingen en terugbetalingen;
  • Herroepingsrecht;
  • Garanties.

Om er zeker van te zijn dat al deze punten correct en volledig aan bod komen, kun je bij het opstellen van de algemene voorwaarden voor je webwinkel het best de hulp van een professional inroepen.

Waarom zijn algemene voorwaarden belangrijk voor je webshop?

Een webshop is niet verplicht om algemene voorwaarden te hanteren. Als webshophouder heb je daarentegen wel bepaalde informatieplichten waar je aan moet voldoen. Zo moet je jouw klanten informeren over het herroepingsrecht, jouw klachtenregeling, (wettelijke-)garanties, etc. Door in jouw algemene voorwaarden heldere en duidelijke afspraken op te nemen, schep je de juiste verwachtingen en beperk je de kans op misverstanden. Bovendien staat het natuurlijk professioneel en zul je algemene voorwaarden moeten hanteren wanneer je in aanmerking wilt komen voor een webwinkel keurmerk.

Licentierecht

Voorbeeld algemene voorwaarden webshop

Het hebben van degelijke algemene voorwaarden is een essentieel onderdeel van het runnen van een succesvolle webwinkel. Juist doordat de koop via het internet (“op afstand”) plaatsvindt, is er veel ruimte voor misverstanden. Met het hanteren van duidelijke en heldere afspraken, voorkom je onnodige klachten en verklein je het risico op schadeclaims / boete(s) van de Autoriteit Consument & Markt. Omdat je als webshop met ontzettend veel dwingend recht te maken hebt (de consument wordt in Europa bijzonder goed beschermd), is het aan te raden om een jurist te raadplegen. Heb je niet het budget voor een jurist? Dan kan een generator misschien uitkomst bieden. Sla je ons advies om een jurist in te schakelen helemaal in de wind en ben je zo koppig om zelf voor jurist te gaan spelen? Kijk dan eens naar de volgende standaard voorbeeld-clausules ter inspiratie (don’t blame us when it goes wrong):

Totstandkoming overeenkomst

Door het aanklikken van de knop “Bestellen en betalen”, plaats je een bindende bestelling. Na het plaatsen van jouw bestelling ontvang je van mij een e-mail waarmee ik jouw bestelling bevestig (de orderbevestiging).

Herroepingsrecht (termijn)

Je hebt als klant het recht om binnen een termijn van 14 dagen zonder opgave van redenen de overeenkomst te herroepen. De herroepingstermijn verstrijkt 14 dagen na de dag waarop jij of een door jou aangewezen derde, die niet de vervoerder is, de laatste zending of het laatste onderdeel fysiek in bezit krijgt.

Verkoop online cursus (persoonsgebonden)

De online cursus die ik in mijn webshop verkoop, is persoonlijk. Dit betekent dat jij de inhoud van de cursus niet met anderen mag delen door – bijvoorbeeld – jouw inlogcodes / link naar de online instructievideo’s aan hen te verstrekken.

Prijswijziging

Mijn prijzen kunnen veranderen. Dit soort veranderingen zullen echter nooit van invloed zijn op bestellingen waarvoor ik al aan jou een orderbevestiging heb verzonden. Bij prijsverhogingen vanaf 3 maanden na de totstandkoming van de overeenkomst heb jij als consument het recht de overeenkomst te ontbinden.

Page not found

Jurist algemene voorwaarden webshop opstellen

Natuurlijk is ondernemen ook risico’s nemen, maar dan liever wel de risico’s die je zélf hebt gekozen. Daarom helpen we je bij het neerzetten van jouw juridische structuur. 

Jurist commerciële contracten

Page not found

Jurist algemene voorwaarden opstellen webshop

Neem gerust contact met ons op.

Juridisch advies voor ondernemers
Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?