Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Wat is een samenwerkingsovereenkomst?

Samen sta je sterker, en dat geldt zeker ook in de zakenwereld. Veel bedrijven besluiten om te gaan samenwerken om hun doelen te bereiken. Dit soort zakelijke samenwerkingen komen vaak tot stand met behulp van een samenwerkingsovereenkomst. Een heldere en goed opgestelde samenwerkingsovereenkomst zorgt ervoor dat alle betrokken partijen op dezelfde pagina zitten, vermindert de kans op potentiële  misverstanden en biedt een juridisch kader om de samenwerking soepel te laten verlopen. In deze blog leggen we uit wat een samenwerkingsovereenkomst nou eigenlijk is, welke belangrijke afspraken niet mogen missen, en welke verschillende vormen van samenwerkingsovereenkomsten er bestaan.

Wat is een samenwerkingsovereenkomst? 

Een samenwerkingsovereenkomst is een contract dat wordt opgesteld wanneer twee bedrijven of organisaties besluiten om samen te werken aan een gemeenschappelijk doel. Een samenwerking kan diverse voordelen bieden, zoals het delen van kosten, het vermijden van concurrentie, of het bundelen van expertise. Hoe een samenwerkingsovereenkomst juridisch moet worden gekwalificeerd, hangt af van de inhoud van de overeenkomst. Het kan bijvoorbeeld worden beschouwd als een overeenkomst van opdracht of een koopovereenkomst, afhankelijk van de specifieke afspraken.

Welke vormen van samenwerkingsovereenkomsten zijn er? 

Er bestaat niet één samenwerkingsovereenkomst die op alle mogelijke samenwerkingsvormen van toepassing is, omdat de inhoud van de overeenkomst sterk afhankelijk is van de specifieke doelstellingen en afspraken tussen de betrokken partijen. Er bestaan dus verschillende vormen van samenwerkingsovereenkomsten, elk met hun eigen specifieke doeleinden en kenmerken:

Samenwerkingsovereenkomst voor software ontwikkeling:

Als een softwareontwikkelingsbedrijf software ontwikkelt in opdracht van een ander bedrijf of organisatie, wordt de samenwerkingsovereenkomst een softwareontwikkelingsovereenkomst genoemd. Deze overeenkomst regelt de softwareontwikkeling, inclusief licentie afspraken, betalingsvoorwaarden, privacy en aansprakelijkheid.

Samenwerkingsovereenkomst voor een project:

Deze overeenkomst regelt de verdeling van winst wanneer partijen samenwerken aan een project en bevat onder andere afspraken over intellectuele eigendomsrechten (who owns what?).

Samenwerkingsovereenkomst voor het werven van nieuwe klanten:

In situaties waarin de samenwerking gericht is op het binnenhalen van klanten voor een van de betrokken partijen, wordt dit vaak aangeduid als een agentuurovereenkomst. Deze overeenkomst legt de rollen en verantwoordelijkheden van de handelsagent en de principaal vast, evenals de vergoedingen en voorwaarden voor het werven van nieuwe klanten.

Samenwerkingsovereenkomst voor reselling:

In deze overeenkomst worden afspraken vastgelegd tussen een leverancier en een reseller. Producten of diensten worden ingekocht en vervolgens door de reseller doorverkocht aan zijn eigen klanten. Dit type overeenkomst staat bekend als een dealerovereenkomst, distributieovereenkomst of resellerovereenkomst.

Samenwerkingsovereenkomst voor het in gebruik geven van intellectuele eigendomsrechten:

Indien je bereid bent om een derde partij toestemming te geven voor het gebruik van jouw intellectuele eigendomsrechten, zoals jouw merknaam, logo of bedrijfsconcept, kun je deze licentie vastleggen in een samenwerkingsovereenkomst. Dit type overeenkomst staat beter bekend als een licentieovereenkomst of franchiseovereenkomst. 

Wat moet er in een samenwerkingsovereenkomst staan?

Een samenwerkingsovereenkomst kan in principe alles bevatten wat de betrokken partijen willen vastleggen. Er zijn echter enkele essentiële elementen die in zo’n overeenkomst nooit mogen ontbreken:

  • Inwerkingtreding en looptijd van de overeenkomst;
  • Omschrijving van de betrokken partijen en het doel van de samenwerking;
  • Financiële afspraken;
  • Verantwoordelijkheden en verplichtingen van elke partij;
  • Beëindigingsclausules.
  • Aansprakelijkheidsbepalingen.
  • Vertrouwelijkheidsclausules.
  • Geschillenbeslechtingsmechanismen.
  • Toepasselijk recht en jurisdictie.

Samenwerkingsovereenkomst laten opstellen of controleren door onze ervaren juristen?

Neem gerust contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).