Aansprakelijkheid

Heb je als ondernemer een mooie kans op het oog? Dan is het belangrijk om de details zorgvuldig te bekijken. Ben je goed beschermd als er iets fout gaat? Kun je je aansprakelijkheid beperken of uitsluiten in het zakelijke contracten?

 

Wat is aansprakelijkheid?

Wanneer juristen of advocaten het over ‘aansprakelijkheid’ hebben, bedoelen ze dat een persoon of bedrijf verantwoordelijk is voor schade die voortvloeit uit een onrechtmatige daad of het niet nakomen van een contractuele verplichting (‘wanprestatie’). Dit betekent dat zij mogelijk financieel of anderszins moeten instaan voor de geleden schade door anderen als gevolg van hun acties of nalatigheden. 

Aansprakelijkheid kan dus verschillende vormen aannemen, zoals aansprakelijkheid voor onrechtmatige daden of contractuele aansprakelijkheid voor het niet nakomen van contractuele verplichtingen. 

Als ondernemer aansprakelijkheid beperken

Ook als ondernemer kun je op verschillende manieren te maken krijgen met aansprakelijkheid.

Gelukkig is het mogelijk om als ondernemer effectief je aansprakelijkheid te beperken door het opstellen van duidelijke en goed doordachte commerciële contracten en algemene voorwaarden. Hierin leg je vast wat wel en niet binnen jouw verantwoordelijkheid valt, waardoor misverstanden en conflicten worden voorkomen. Het is ook belangrijk om specifieke risico’s binnen jouw bedrijfsactiviteiten te identificeren en deze te adresseren in je contracten.

Door proactief maatregelen te nemen om deze risico’s te verminderen of te voorkomen, minimaliseer je het risico op aansprakelijkheid. 

Als je andere partijen inschakelt voor werkzaamheden, zoals freelancers, is het verstandig om ook met hen duidelijke afspraken te maken over aansprakelijkheid in een inhuurovereenkomst. Zo zorg je ervoor dat eventuele schade die zij veroorzaken, bij hen blijft liggen en niet bij jou. 

Ten slotte is het van belang om goed naar je zakelijke verzekeringen te kijken. Wist je bijvoorbeeld dat veel verzekeraars eisen dat je algemene voorwaarden hanteert met de nodige aansprakelijkheidsbeperkingen? Het op maat laten opstellen van je algemene voorwaarden door onze legal counsels kan hierbij helpen.

Aansprakelijkheid bij IT-contracten

Als IT-leverancier is het van essentieel belang om je aansprakelijkheid te beperken, zelfs bij projecten waar je slechts een kleine vergoeding voor ontvangt. Hoewel de vergoeding misschien minimaal lijkt, kunnen de gevolgen van eventuele fouten namelijk aanzienlijk zijn. In de praktijk zien we vaak dat zelfs bij projecten met een bescheiden vergoeding de schade die kan ontstaan soms veel hoger is dan de ontvangen vergoeding. Denk bijvoorbeeld aan schade door een cyberaanval. Daarom is het key om je aansprakelijkheid zorgvuldig te beheren en te beperken, ongeacht de omvang van het project.

Tips voor het beperken van aansprakelijkheid B2B:

Onze legal counsels hebben de volgende tips voor het beperken van je aansprakelijkheid in commerciële contracten op een rijtje gezet: 

  • Zet B2B-afspraken altijd in een schriftelijke overeenkomst, waarin voldoende aandacht is besteed aan het beperken van je aansprakelijkheid. Daarnaast wil je een set scherpe algemene voorwaarden hanteren waarin je nogmaals jouw aansprakelijkheid beperkt.
  • Definieer duidelijk de verplichtingen van elke partij in het contract, omdat helder afgebakende verplichtingen je aansprakelijkheid beperken.
  • Als het even kan spreek je af dat je je ‘zult inspannen’ maar geen resultaten kunt garanderen. Wees voorzichtig met ‘resultaten’, ‘garanties’ en ‘fatale oplevertermijnen’. 
  • Als je subcontractors inhuurt om voor jou te werken, is het belangrijk dat zij akkoord gaan met dezelfde regels en voorwaarden die jij hebt afgesproken in het hoofdcontract. 
  • Geef de overmachtclausule goed vorm en zorg ervoor dat deze situaties dekt die buiten jouw controle vallen. 

Juridisch advies voor ondernemers over aansprakelijkheid

Hulp nodig bij het beperken van jouw aansprakelijkheid? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).