Search
Close this search box.
Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Bedrijfsjurist inhuren: wat zijn de voordelen en kosten? 

Of je net begint of al even meeloopt: als ondernemer loop je tegen juridische zaken aan. Het inschakelen van een bedrijfsjurist is een verstandige keuze om bedrijfsrisico’s vroegtijdig te identificeren en te vermijden. Ook kan een bedrijfsjurist helpen met het opstellen en controleren van algemene voorwaarden en contracten.

Wat is een bedrijfsjurist? 

Een bedrijfsjurist, ook wel bedrijfsadviseur, legal counsel of general legal counsel genoemd, is een juridische professional die juridisch advies en ondersteuning biedt aan ondernemers. De rol en taken van een bedrijfsjurist kunnen variëren afhankelijk van de aard en omvang van het bedrijf, maar vaak omvatten ze de volgende zaken: 

  • Juridisch advies: Het verstrekken van juridisch advies aan het management en andere afdelingen binnen het bedrijf over een breed scala aan kwesties, zoals arbeidsrecht, privacy, intellectueel eigendom, ondernemingsrecht.
  • Contractmanagement: Het opstellen, beoordelen en onderhandelen over contracten met klanten, leveranciers, partners en andere derde partijen om ervoor te zorgen dat deze in overeenstemming zijn met de wet en in het belang zijn van de onderneming. 
  • Naleving van wet- en regelgeving: Ervoor zorgen dat de onderneming voldoet aan alle toepasselijke wetten en regelgeving op nationaal en internationaal niveau, en het ontwikkelen en implementeren van compliance programma’s (zoals het trainen van werknemers). 
  • Geschillen: Het opmaken en bijhouden van dossiers wanneer een bedrijf te maken krijgt met een geschil.

Wat is de toegevoegde waarde van een bedrijfsjurist? 

Een bedrijfsjurist speelt een cruciale rol bij het beschermen van de belangen van de ondernemer en het waarborgen van de naleving van de wetten en regels die van invloed zijn op de bedrijfsactiviteiten. De bedrijfsjurist is vaak heel betrokken en zorgt ervoor dat juridische problemen worden voorkomen. 

Ze werken vaak samen met andere afdelingen, zoals human resources en dev teams, om ervoor te zorgen dat legal overal in het bedrijf wordt geïntegreerd.

In dienst, interim, in-house of extern? 

Overweeg je een bedrijfsjurist in te schakelen, dan zul je eerst moeten beslissen of je een bedrijfsjurist in dienst neemt of een externe juridische partij inschakelt. Beide opties hebben hun voordelen. Wil je (nog) niet een jurist in dienst nemen en ben je op zoek naar flexibiliteit? Het inhuren van een externe bedrijfsjurist is een flexibele keuze die je snel toegang geeft tot een breed scala aan juridische expertise zonder iemand op vaste basis te hoeven aanstellen. Een externe juridische professional is bovendien vaak zeer ervaren en dus geen ‘junior’. Een aantrekkelijke optie voor start-ups en kleinere bedrijven die wellicht niet de financiële middelen hebben om een fulltime bedrijfsjurist aan te nemen! 

Ook bestaat er nog de mogelijkheid om een interim-bedrijfsjurist in te huren. Hiermee kun je tijdelijk gebruikmaken van de expertise van een (senior) jurist voor specifieke projecten of periodes waarbij er sprake is van een verhoogde werklast, zonder iemand te hoeven aannemen. Een interim bedrijfsjurist is daarmee een mooie aanvulling op jouw flexibele schil.

Waar je uiteindelijk voor kiest, hangt af van je budget en je specifieke juridische behoeften. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een bedrijfsjurist, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.  

Wat kost het om een bedrijfsjurist in te schakelen? 

De kosten om een bedrijfsjurist in te schakelen kunnen sterk variëren en hangen af van factoren zoals de ervaring van de jurist, de duur van de opdracht en de gevraagde werkzaamheden. Het uurtarief van een jurist is in de regel goedkoper dan het uurtarief van een advocaat, en varieert in 2023 ergens tussen de €100,- en €200,- per uur. Bij Spaans&Spaans bieden we voordelige manieren om een bedrijfsjurist in te schakelen, zoals een strippenkaart en een abonnement waarmee je korting krijgt op het gebruikelijke uurtarief.

Bedrijfsjurist inhuren bij Spaans&Spaans 

Wij zijn al meer dan vijf jaar dé juridische partij van honderden startups en scale-ups in de creatieve en technische industrie. Onze bedrijfsjuristen zijn betrokken, ervaren en menselijk. Ben je op zoek naar een senior bedrijfsjurist die juridische problemen voor jouw bedrijf weet te voorkomen (en oplossen)? Neem gerust contact met ons op.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).