Wat is een distributieovereenkomst?

Hulp nodig bij het opstellen of controleren van een distributieovereenkomst? Neem gerust contact op met onze legal counsels.

Wat is een distributieovereenkomst?

Een distributieovereenkomst is een juridisch contract tussen een leverancier en een distributeur (de wederverkoper). De distributeur koopt bij de leverancier producten (of diensten) in, om deze vervolgens voor eigen rekening en risico door te verkopen aan zijn klanten. De distributieovereenkomst regelt de voorwaarden en afspraken met betrekking tot de verkoop, levering en distributie van producten of diensten van de leverancier door de distributeur. In de praktijk worden distributieovereenkomst ook wel wholesale contracten of resellerovereenkomsten genoemd.

Distributieovereenkomst betekenis

De term “distributieovereenkomst” staat niet specifiek in de wet, maar de rechtspraak heeft deze leemte ingevuld en beschouwt een distributieovereenkomst als een duurovereenkomst die regelt onder welke voorwaarden de distributeur de producten of diensten van een leverancier mag doorverkopen. Het is een bijzondere overeenkomst die zich onderscheidt van de standaard koopovereenkomst. Waarin verschilt het? Nou, een distributieovereenkomst gaat niet alleen over het kopen van producten, maar ook over het doorverkopen ervan nadat ze zijn ingekocht bij een leverancier.

Stel je eens voor dat een Chinees bedrijf laptops maakt. Ze verkopen deze laptops aan een Nederlandse distributeur. Die distributeur zorgt ervoor dat de laptops bij zijn Nederlandse klanten terechtkomen. Afspraken over de distributie van de laptops worden neergelegd in een schriftelijke distributieovereenkomst. Het gaat hierbij dus om meer dan alleen het aanschaffen van laptops door het Nederlandse bedrijf. Er worden namelijk ook afspraken gemaakt over het doorverkopen (“het distribueren”) ervan. 

Wat is een exclusieve distributieovereenkomst?

Als distributeur wil je waarschijnlijk exclusiviteit hebben. Dit betekent, kort gezegd, dat alleen jij het recht hebt om de producten/diensten van de leverancier door te verkopen in een bepaald gebied. Met andere woorden, geen andere distributeur krijgt de toestemming om dezelfde producten in datzelfde gebied te verkopen. Hierdoor heb je minder concurrentie en kun je hogere prijzen vragen voor jouw producten/diensten. 

Voor de leverancier ligt het allemaal natuurlijk net iets anders. De leverancier stemt ermee in om jou (als distributeur) exclusieve verkooprechten te geven, wat voor hem betekent dat hij zich beperkt tot één distributeur binnen dat specifieke gebied. Dit kan voordelen hebben, zoals een sterkere focus op marketing, maar het kan ook beperkingen met zich meebrengen, zoals afhankelijkheid van de prestaties van één distributeur. Meestal gaat een leverancier daarom alleen akkoord met exclusiviteit, als jij als distributeur voldoende producten verkoopt.  

Wanneer geldt een distributieovereenkomst?

Een distributieovereenkomst hoeft niet altijd op papier gezet te worden om geldig te zijn. Zelfs als er mondelinge afspraken zijn gemaakt tussen een leverancier en een distributeur, kan er sprake zijn van een distributieovereenkomst. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, vooral als je in de toekomst de overeenkomst wilt wijzigen of beëindigen.

Wat zegt de wet over de distributieovereenkomst?

De Nederlandse wet zegt niets specifieks over de distributieovereenkomst. Dit betekent dat zowel de leverancier als de distributeur veel vrijheid hebben om hun eigen voorkeuren en eisen in een contract op te nemen. Dit kan variëren van afspraken over levering en betaling tot specifieke voorwaarden met betrekking tot opzegging en beëindiging van de overeenkomst. Het ontbreken van wetgeving op dit gebied biedt dus flexibiliteit, maar benadrukt ook het belang van zorgvuldig opgestelde contracten die in lijn zijn met de verwachtingen van partijen. 

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat in sommige landen, zoals Duitsland en België, de distributieovereenkomst wel in de wet is verankerd. Hierdoor kunnen de regels en voorwaarden anders zijn dan in Nederland. Wanneer je internationaal zaken doet, is het verstandig om rekening te houden met de specifieke wetgeving in het betreffende land.

Distributieovereenkomst Engels

Naast het opstellen van distributieovereenkomsten in het Nederlands, kunnen onze juristen ook distributieovereenkomsten opstellen in het Engels. Het vermogen om distributieovereenkomsten nauwkeurig en juridisch correct te formuleren in zowel het Nederlands als het Engels is van vitaal belang, vooral in een internationale context. Dit zorgt ervoor dat jouw zakelijke belangen goed worden beschermd, ongeacht de taal van het contract.

Opstellen of controleren van distributieovereenkomsten door onze juristen

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het contractenrecht en helpen regelmatig leveranciers en distributeurs bij het vertalen van hun wensen naar concrete afspraken in een distributieovereenkomst. 

Hulp nodig bij het opstellen of controleren van een distributieovereenkomst? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).