Wholesale contract nodig?

Afspraken maken over de distributie van producten? Neem gerust contact met ons op voor het controleren of opstellen van jouw wholesale contract.

Wholesale contract, wholesale overeenkomst, distributieovereenkomst…wat is het?

Een wholesale contract is een overeenkomst tussen een leverancier (groothandel) en een retailer (winkel/webwinkel). Het regelt de distributie van producten van de leverancier naar de retailer die de producten weer aan het publiek verkoopt. De producten worden dus niet zélf door de leverancier op de markt gebracht, maar via wederverkopers. Een groothandel levert zijn producten in bulk, waardoor de producten over het algemeen goedkoper zijn dan wanneer het de producten in retail zou verkopen. In een wholesale contract leggen leverancier en retailer hun afspraken vast. Een “wholesale contract” is dus een andere benaming voor een distributieovereenkomst

Waarom heb ik een wholesale contract nodig?

Op het moment dat je als leverancier andere bedrijven inschakelt om jouw producten op de markt te brengen, is het verstandig om jouw belangen goed te beschermen via een wholesale contract. Denk aan afspraken over reclame-uitingen van jouw afnemers, leveringsvoorwaarden en exclusiviteit. Een goed opgesteld contract biedt helderheid en voorkomt mogelijke conflicten.

Maar ook als afnemer (retailer) van producten is het verstandig om afspraken over de inkoopprijzen, minimum-afnameverplichtingen, leverings- en betalingsvoorwaarden zwart op wit vast te leggen in een contract. Dit helpt om duidelijkheid te scheppen over wat je kunt verwachten van de leverancier en beschermt jouw belangen als afnemer. 

Wat moet er in mijn wholesale contract staan?

Wat er precies in een wholesale contract moet komen te staan, is afhankelijk van de branche waarin leverancier en afnemer werkzaam zijn en de omvang van jullie marktaandeel (dit laatste heeft te maken met wettelijke regels omtrent mededinging). Daarnaast is het natuurlijk relevant waar de afnemer de producten aan zijn eindklanten mag verkopen: online, offline, via derde platformen? 

De volgende elementen zie je vaak terugkomen in wholesale contracten:

  • Prijs en betalingsvoorwaarden: overeengekomen wholesale prijzen, eventuele kortingen en betalingsvoorwaarden.
  • Leveringsvoorwaarden: levertijden, verzendmethoden en kosten.
  • Kwaliteitsnormen: afspraken over productkwaliteit, verpakking, naleving van wettelijke normen, enzovoorts.
  • Minimum-afnameverplichtingen:afnemer moet verplicht X aantal producten afnemen”.
  • Afspraken over prijsstelling: adviesprijzen bijvoorbeeld (let hierbij wel op regels omtrent mededinging). 
  • Reclame-uitingen: hoe mag de afnemer reclame maken? Mag de afnemer daarbij bijvoorbeeld gebruikmaken van het marketingmateriaal van de leverancier? Mag de afnemer ook het logo van de leverancier gebruiken in zijn promotiematerialen? 
  • Beëindigingsvoorwaarden: afspraken over de beëindiging van het wholesale contract en eventuele gevolgen. 

Opstellen wholesale contract door de juristen van Spaans&Spaans

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het contractenrecht en helpen op wekelijkse basis bedrijven bij het vertalen van hun wholesale-model naar concrete afspraken in een wholesale contract. 

Hulp nodig bij het opstellen van een wholesale contract? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).