Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Jurist distributieovereenkomst

Heb je advies nodig over een distributieovereenkomst of wil je er een laten opstellen of controleren? 

Jurist distributieovereenkomst

Heb je zelf producten ontwikkeld en koester je de wens om deze producten in alle Nederlandse winkels te zien liggen? Ben je misschien een softwareontwikkelaar die klanten de mogelijkheid wil geven om jouw software door te verkopen (resellen)? Of wil je in jouw eigen online store graag producten doorverkopen die je bij een internationale groothandel hebt ingekocht? Dan is er sprake van distributie van producten of diensten en zul je als leverancier en distributeur (de afnemer) onderlinge afspraken moeten vastleggen in een distributieovereenkomst. 

Voor het opstellen of controleren van een distributieovereenkomst kun je terecht bij onze legal counsels. Onze ervaren juristen zijn gespecialiseerd in het contractenrecht en zijn bekend met alle juridische (en praktische!) details van de distributieovereenkomst. 

Distributieovereenkomst: wat is dat?

Stel je eens voor dat je een bedrijf hebt dat zich specialiseert in het maken van speciale handgemaakte zeep zonder schadelijke chemicaliën. Je wilt het liefst dat de hele wereld gebruik gaat maken van deze gezonde(re) zeep. Daarom maak je afspraken met ecologische supermarkten die jouw zeep in hun schappen willen aanbieden. Om ervoor te zorgen dat alles goed geregeld is en zowel jij als de supermarkt weet wat er verwacht wordt, laat je een distributieovereenkomst opstellen door een gespecialiseerde jurist. In deze distributieovereenkomst staan onder andere afspraken over minimum-afnameverplichtingen, prijsbepaling, jouw intellectuele eigendomsrechten, leveringsverplichtingen en betalingsvoorwaarden. In een distributieovereenkomst maak je dus afspraken over de distributie van producten of diensten. 

Verschillende soorten distributieovereenkomsten

Waarschijnlijk zul je als ondernemer wel eens met een distributieovereenkomst te maken hebben gehad, zonder hiervan bewust te zijn. Distributieovereenkomsten worden namelijk ook aangeduid met verschillende termen, afhankelijk van de aard van de samenwerking tussen de partijen. Enkele veel voorkomende varianten zijn onder andere:

  • Resellerovereenkomst: Een resellerovereenkomst is vaak gericht op het doorverkopen van software producten en/of SaaS-diensten
  • Wholesale contract: Een wholesale contract richt zich op de levering van producten door een groothandel aan retailers, die deze producten vervolgens op de markt brengen. 
  • Dealerovereenkomst: Een dealerovereenkomst betreft meestal een overeenkomst tussen een fabrikant of leverancier en een detailhandelaar die de producten aanbiedt aan het publiek. Dealers kunnen fysieke winkels, online platforms of gespecialiseerde verkoopkanalen omvatten.

Elk van deze varianten heeft zijn eigen karakteristieken en wettelijke implicaties, en het is van groot belang om de specifieke termen en voorwaarden van de overeenkomst te begrijpen voordat je je eraan verbindt. 

Wat doet een jurist voor distributieovereenkomsten?

Een jurist gespecialiseerd in de juridische aspecten van distributie houdt zich bezig met het opstellen en controleren van distributieovereenkomsten. Maar ook het onderhandelen over de voorwaarden van deze overeenkomsten en het verstrekken van deskundig advies over bijvoorbeeld de prijsstelling, behoort tot de taak van de jurist. Een ervaren jurist is in staat om de belangen van zowel de leverancier als de distributeur te begrijpen en te behartigen.  

Distributieovereenkomst opstellen op maat

Het belang van goed opgestelde distributieovereenkomsten wordt vaak onderschat, terwijl deze toch echt van cruciaal belang zijn voor de bedrijfsvoering van zowel de leverancier als de distributeur. In een distributierelatie is de distributeur sterk afhankelijk van de leverancier voor een continue aanvoer van (kwalitatieve) producten. Deze afhankelijkheid benadrukt het belang van een duidelijke overeenkomst die de rechten en verantwoordelijkheden van beide partijen nauwkeurig weergeeft. 

Maar ook als leverancier is het essentieel om een distributieovereenkomst te hebben die alle noodzakelijke aspecten omvat. Denk bijvoorbeeld aan eventuele kwaliteitsnormen die jij als leverancier van de distributeur verwacht. Dit zorgt voor een consistente merkervaring voor klanten en behoudt de integriteit van jouw product, wat op zijn beurt natuurlijk de reputatie van je bedrijf ten goede komt.

Ondanks dat distributieovereenkomsten van vitaal belang zijn voor het succes van zakelijke relaties, zien we maar al te vaak generieke templates voorbij komen. Deze templates houden vaak geen rekening met de unieke dynamiek en behoeften van de betrokkenen. Hierdoor kunnen er belangrijke details over het hoofd worden gezien, wat later tot conflicten of problemen kan leiden. Onze juristen begrijpen dat geen enkele distributierelatie hetzelfde is. Daarom bieden we maatwerk bij het opstellen van distributieovereenkomsten. Dit houdt in dat we eerst met je in gesprek gaan om te bepalen wat er nu echt belangrijk is voor jouw bedrijf en jouw partnerschap met distributeurs/leveranciers. We nemen de tijd om te begrijpen welke specifieke voorwaarden, verwachtingen en wensen er zijn. Vervolgens creëren we een distributieovereenkomst die perfect is afgestemd op jouw situatie en doelen.

Met onze op maat gemaakte benadering voorkomen we niet alleen potentiële problemen, maar zorgen we er ook voor dat jouw distributierelatie solide en succesvol is vanaf het begin. Want bij het opstellen van distributieovereenkomsten gaat het niet alleen om juridische taal, maar vooral om het creëren van een gezonde basis voor een langdurige en winstgevende samenwerking.

Distributieovereenkomst controleren

Sta je op het punt om een distributieovereenkomst te ondertekenen, maar wil je er zeker van zijn dat het contract wel in jouw voordeel is? Of ben je al betrokken bij een bestaande distributierelatie en wil je weten of alles juridisch gezien wel klopt?

Onze juristen zijn er om jou te helpen. We begrijpen dat het lezen en begrijpen van een distributieovereenkomst soms ingewikkeld kan zijn. Daarom bieden we een grondige controle van de overeenkomst aan om ervoor te zorgen dat alle clausules en voorwaarden redelijk en in lijn zijn met jouw belangen.

Tijdens de controle kijken we niet alleen naar de juridische taal, maar ook naar de praktische implicaties van de overeenkomst. We letten op eventuele valkuilen, mogelijke risico’s en gebieden waar verbeteringen nodig kunnen zijn. Als resultaat ontvang je helder en deskundig advies over hoe je het meeste uit jouw distributieovereenkomst kunt halen.

Basis checklist distributieovereenkomst

Zoals gezegd is het opstellen van een distributieovereenkomst maatwerk. Het is in ieder geval noodzakelijk om van tevoren te bepalen welke afspraken voor jouw bedrijf belangrijk zijn. Hieronder staan een aantal vragen (vanuit het perspectief van de leverancier geschreven) die je als basis checklist kunt gebruiken.  

  • Waar (in welk geografisch) gebied mag de distributeur verkopen? 
  • Hoe mag de distributeur de producten promoten? Hoe zorg je ervoor dat jouw reputatie wordt behouden?
  • Wil je adviesprijzen aan de distributeur communiceren?
  • Welke hoeveelheden moeten worden afgenomen door de distributeur en binnen welke termijn(en)?
  • Hoe worden bestellingen, leveringen en voorraadbeheer geregeld?
  • Zijn er bepaalde verkoopdoelen (targets) waaraan de distributeur moet voldoen? Zo ja, wat zijn de consequenties bij niet-nakoming?
  • Zijn er beperkingen of richtlijnen voor het gebruik van jouw handelsmerken, logo’s en andere merkgerelateerde elementen?

Let op: Het is van essentieel belang om rekening te houden met mededingingsregels bij het opstellen van je distributieovereenkomst. Afspraken die de vrije concurrentie beperken, zoals prijsafspraken, kunnen resulteren in (grote) juridische problemen. 

Jurist nodig voor een distributieovereenkomst?

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het opstellen van zakelijke contracten en helpen op wekelijkse basis afnemers en leveranciers bij het vastleggen van concrete afspraken in een distributieovereenkomst. 

Hulp nodig bij het opstellen of controleren van een distributieovereenkomst? Neem gerust contact met ons op. 

Foto van mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).