Distributiecontract opstellen of controleren

Hulp nodig bij het opstellen of controleren van een distributiecontract? Neem gerust contact met ons op.

Wat is een distributiecontract?

Een distributiecontract is een juridisch bindende overeenkomst tussen een fabrikant dat producten maakt en een bedrijf dat deze producten doorverkoopt aan zijn klanten (de distributeur). Stel je bijvoorbeeld een fabrikant van computers voor en een winkel die deze computers verkoopt aan consumenten. Het distributiecontract legt vast hoeveel computers de winkel kan kopen, tegen welke prijs en onder welke voorwaarden. Het is een beetje als een samenwerkingsovereenkomst tussen deze twee bedrijven.

Waarom is een distributiecontract belangrijk?

Een distributiecontract wordt ook wel met andere termen aangeduid, zoals ‘distributieovereenkomst‘, ‘resellerovereenkomst‘, ‘dealerovereenkomst’ of ‘wholesale contract‘. Welke term op welk moment geschikt is, hangt af van de branche en de specifieke aard van de overeenkomst. De wederverkoop van software wordt bijvoorbeeld vaak vastgelegd in een resellerovereenkomst. Maar het essentiële doel van de overeenkomst blijft hetzelfde: het creëren van een juridisch bindend kader voor een succesvolle zakelijke samenwerking.

Door de belangrijkste afspraken in een distributiecontract vast te leggen, zorg je ervoor dat alle betrokken partijen helderheid hebben over hun rollen en verantwoordelijkheden. Dit minimaliseert potentiële conflicten en misverstanden, wat de zakelijke relatie tussen leverancier en distributeur op lange termijn natuurlijk versterkt. 

Afspraken in een distributiecontract

In een distributiecontract kunnen verschillende dingen worden afgesproken. Hier zijn enkele veelvoorkomende punten:

  • Exclusiviteit: Soms mag alleen één distributeur de producten van de leverancier in een bepaald gebied verkopen.

  • Prijsafspraken: Hierin staat hoe de prijzen worden vastgesteld, inclusief kortingen en of ze later kunnen veranderen.

  • Looptijd van het contract: Het specificeert hoelang de overeenkomst geldig is en hoe deze kan worden beëindigd.

  • Verantwoordelijkheden van beide partijen: Het legt vast wat zowel de distributeur als de leverancier moeten doen, zoals marketing, voorraadbeheer en klantenservice.

Een goed uitgewerkt distributiecontract zorgt voor een soepele samenwerking en bevordert een langdurige en succesvolle zakelijke relatie tussen de leverancier en de distributeur. 

Distributiecontract laten opstellen door een jurist

Er bestaan in de praktijk verschillende distributiemodellen. Elk model heeft zijn eigen juridische eigenaardigheden:

  • Exclusieve distributie: er is slechts één distributeur in een bepaald gebied en deze heeft het exclusieve recht om de producten in dat gebied te verkopen;
  • Niet-exclusieve distributie: in een gebied zijn meerdere distributeurs actief en de leverancier heeft tevens het recht om op eigen houtje zijn producten in het gebied te verkopen;
  • Selectieve distributie: distributeurs worden door de leverancier uitgekozen op basis van een aantal (strenge) kwaliteitscriteria.

Wat er precies in de schriftelijke distributieovereenkomst moet komen te staan, hangt af van het soort model dat partijen overeenkomen.

Opstellen distributiecontract door Spaans&Spaans

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het opstellen van commerciële contracten. Hulp nodig bij het opstellen van een distributiecontract? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).