Distributieovereenkomst voor software

Wil je voor de distributie van software (“reselling”) een distributieovereenkomst laten opstellen? Neem gerust contact op met onze ICT-juristen.

Distributie van software: reselling

In de softwarewereld komt het vaak voor dat de mensen die software maken, deze niet zelf verkopen, maar dit overlaten aan anderen. Dit wordt “reselling” genoemd, en daarom wordt een distributieovereenkomst ook vaak een “resellercontract” genoemd. 

Waarom zou een softwareleverancier ervoor kiezen om de verkoop van hun software uit te besteden? Er zijn verschillende redenen denkbaar. Misschien wil de leverancier zich liever concentreren op het maken van software in plaats van op de verkoop ervan. Of misschien heeft de leverancier niet de kennis en middelen om de software zelf te verkopen. In zo’n geval kan een distributieovereenkomst zeer nuttig zijn. Het is echter van groot belang dat deze overeenkomst duidelijke afspraken bevat, zoals regels voor betalingen, licenties, gebruiksvoorwaarden en wie verantwoordelijk is voor problemen die eindgebruikers ondervinden.

Verschillende vormen van softwaredistributie

Softwaredistributie kent verschillende vormen. Allereerst kan de distributeur optreden uit eigen naam en voor eigen rekening. Hierbij verwerft de distributeur de software van de softwareleverancier en verkoopt deze vervolgens onder zijn eigen (bedrijfs-)naam door aan zijn klanten. De eindgebruiker sluit een licentieovereenkomst met de distributeur, waarbij er geen directe overeenkomst tussen de softwareleverancier en de eindgebruiker ontstaat.

Een andere mogelijkheid is dat de distributeur zowel in zijn eigen naam als namens de softwareleverancier optreedt. In dit geval koopt de eindgebruiker de software van de distributeur, maar de licentie voor het gebruik ervan wordt verleend door de softwareleverancier. Deze licentie wordt bijvoorbeeld verkregen door de eindgebruiker akkoord te laten gaan met de licentievoorwaarden (EULA) of de algemene voorwaarden van de softwareleverancier tijdens de installatie of bij het gebruik van de software.

Aansprakelijkheid en softwaredistributie

Als een distributeur software aan een eindgebruiker levert, is het belangrijk dat de software goed werkt. Als dit niet het geval is en er problemen ontstaan, kan de distributeur verantwoordelijk zijn voor eventuele schade die de eindgebruiker hierdoor lijdt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je als eindgebruiker een app koopt en deze werkt niet zoals beloofd; dan kun je de verkoper (distributeur) verantwoordelijk houden voor de problemen die je hebt ondervonden. Om deze verantwoordelijkheid te beperken, kan de distributeur afspraken maken met de softwareleverancier. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen van een bepaling in de distributieovereenkomst waarin de softwareleverancier garanties biedt aan de eindgebruiker die de software afnemen. Dit betekent dat als er problemen zijn met de software, eindgebruiker direct aanspraak kunnen maken op garanties bij de softwareleverancier om hun problemen op te lossen. Dit helpt bij het duidelijk afbakenen van verantwoordelijkheden en het efficiënt oplossen van eventuele geschillen tussen de distributeur en de eindgebruiker.

Auteursrecht en distributie van software

Als uitgangspunt geldt dat het auteursrecht op de software in handen ligt van de softwareleverancier. Als distributeur is het van groot belang om te begrijpen dat je enkel het recht hebt om de software te verspreiden wanneer de softwareleverancier daarvoor zijn expliciete toestemming heeft verleend. Dit noemen we ook wel een “licentie”. Hoewel een licentie ook mondeling kan worden gegeven, is het verstandiger om deze op te nemen in een schriftelijke distributieovereenkomst of in een afzonderlijke licentieovereenkomst. 

White label distributieovereenkomst voor software

Een “White label distributieovereenkomst voor software” is een overeenkomst waarbij een softwareleverancier toestemming geeft aan een distributeur, om de software onder zijn eigen merknaam, logo en/of huisstijl door te verkopen. In essentie betekent dit dat de distributeur de software van de leverancier overneemt en het vervolgens aanbiedt alsof het zijn eigen product is. Het is voor de eindgebruiker dus niet duidelijk dat de software oorspronkelijk is ontwikkeld door een derde partij, namelijk de softwareleverancier. Daarom is het belangrijk om hierover goede afspraken te maken. 

Opstellen software distributieovereenkomst door onze ICT-juristen

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het ICT-rechtInternetrecht en helpen op wekelijkse basis software bedrijven bij het vertalen van hun distributiemodel naar concrete afspraken in een software distributieovereenkomst. 

Hulp nodig bij het opstellen van een distributieovereenkomst voor software? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).