Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Licentieovereenkomst opstellen, 10 antwoorden op vragen.

Een licentieovereenkomst is een belangrijk juridisch document dat de rechten en verplichtingen regelt met betrekking tot het gebruik van een bepaald product, zoals software of een ontwerp. Bij het opstellen van een licentieovereenkomst komen vaak verschillende vragen naar voren. In deze blog beantwoorden we 10 veelvoorkomende juridische vragen om je te helpen bij het opstellen van een solide en rechtsgeldige licentieovereenkomst.

Wat is een licentieovereenkomst?

Een licentieovereenkomst is een juridisch contract tussen de licentiegever (de eigenaar van het product) en de licentienemer (de gebruiker). Het verleent de licentienemer toestemming om het product te gebruiken op basis van specifieke voorwaarden en beperkingen.

Wat moet er in een licentieovereenkomst staan?

Een effectieve licentieovereenkomst moet duidelijke en uitgebreide informatie bevatten, zoals de reikwijdte van de licentie, de gebruiksduur, eventuele beperkingen, de prijs of vergoeding, en de verantwoordelijkheden van beide partijen.

Hoe maak je een licentieovereenkomst?

Het opstellen van een licentieovereenkomst vereist zorgvuldige aandacht voor detail en kennis van de relevante wet- en regelgeving. Het is raadzaam om juridische experts te raadplegen om ervoor te zorgen dat de overeenkomst aan alle wettelijke vereisten voldoet.

Wat is het verschil tussen een licentie en een gebruikersovereenkomst?

Een licentieovereenkomst verleent gebruikers het recht om het product te gebruiken, terwijl een gebruikersovereenkomst meestal betrekking heeft op de voorwaarden en regels voor het gebruik van een website of software.

Wat zijn de verschillende soorten licenties?

Er zijn verschillende soorten licenties, zoals exclusieve licenties, niet-exclusieve licenties, gratis licenties, betaalde licenties, en open source-licenties. Elke licentiesoort heeft zijn eigen voorwaarden en gebruiksrechten. Zo ziet een licentie voor een softwareprogramma er natuurlijk anders uit dan een licentie voor een ontwerp.

Wat zijn de belangrijkste beperkingen die kunnen worden opgenomen in de licentieovereenkomst?

In de licentieovereenkomst kunnen beperkingen worden opgenomen met betrekking tot, het aantal gebruikers, het gebruik van het product voor commerciële doeleinden, het kopiëren of wijzigen van het product, en het overdragen van de licentie aan derden.

Moet er een garantie staan in de licentieovereenkomst?

Het is raadzaam om een beperkte garantie op te nemen in de licentieovereenkomst om te zorgen dat het product voldoet aan bepaalde prestatie- en kwaliteitsnormen.

Hoe lang moet de licentie geldig zijn?

De geldigheidsduur van de licentie moet duidelijk worden vermeld in de overeenkomst. Dit kan variëren van een tijdelijke licentie tot een permanente licentie, afhankelijk van de afspraken tussen de partijen.

Moet er een clausule voor geschillenbeslechting worden opgenomen?

Ja, het is verstandig om een clausule voor geschillenbeslechting op te nemen in de licentieovereenkomst. Hiermee worden de procedures bepaald voor het oplossen van eventuele geschillen tussen de partijen.

Moet de licentieovereenkomst door een juridisch expert worden beoordeeld?

Ja, het is sterk aanbevolen om de licentieovereenkomst door een juridisch expert te laten beoordelen om ervoor te zorgen dat alle wettelijke vereisten worden nageleefd en dat de belangen van beide partijen adequaat worden beschermd.

Licentieovereenkomst laten opstellen door gespecialiseerde juristen

Hulp nodig bij het opstellen of controleren van een licentieovereenkomst? Onze juristen zijn gespecialiseerd in commerciële contracten en helpen je graag. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).